dan nakon izbora / RTL-ovi analitičari: 'Drago Prgomet mogao bi biti kamen spoticanja u suradnji HDZ-a i MOST-a'

Matematički, SDP sa koalicijskim partnerima koji su im prema definiciji bliski imaju veće šanse za sastavljanje vlade

9.11.2015.
22:46
VOYO logo

Nakon tijesne utrke na nedjeljnim izborima najviše mandata u Saboru, njih 59, dobio je HDZ. Iza njih se sa 56 nalazi SDP, dok se nečekivano velika brojka našla i uz MOST, sa 19 zastupničkih mandata.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači kako dvije najveće stranke, HDZ i SDP, neće moći sastaviti svoju vladu bez partnerstva s Božom Petrovom i njegovom strankom MOST, jer je za formiranje vlade potrebno - 76 mandata. 

Naši analitičari s kojima smo sinoć proveli izuzetno dramatičnu i neizvjesnu izbornu Božo Skoko i Krešimir Macan gostovali su u RTL Direktu i iznijeli svoje viđenje događaja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitički dvojac se složio kako je MOST veliko iznenađenje, usprkos tomu što cjelokupna javnost nije vjerovala prvim izlaznim anketama i velikom broju mandata koje su pokazivale u smjeru MOST-a. 

Složili su se i kako matematički SDP sa koalicijskim partnerima koji su im prema definiciji bliski imaju veće šanse za sastavljanje vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko dođe do nekog raskola u MOST-u, Drago Prgomet mogao bi povući mnogo mandata, no Skoko smatra da do raskola neće doći.

"Ako je netko izašao na izbore i sakupio toliko mandata i toliko povjerenje građana, onda je jedini način da pokažu koliko vrijede onaj u izvršnoj vlasti. Bojim se da bi sve druge opcije bile loše i za njih i za hrvatsku demokraciju", rekao je Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli su i kako je moguća manjinska vlada SDP-a i HDZ-a, no u to ističu, čisto sumnjaju jer bi to dovelo do potpune destabilizacije vlade i svih uključenih stranaka.  

Složili su se također i kako je potpuno nepredvidljivo u kojem će smjeru moć ići, iako Macan ističe: "Smatram da je HDZ-ov mentalitet takav da ne može s nikim biti partner kao takav, već da mora imati dominaciju. SDP nasuprot njih, ima tradiciju koaliranja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamen spoticanja za HDZ, smatra Božo Skoko, svakako će biti Drago Prgomet, koji je bio njihov član, pa smatra da će tu morati doći do nekih isprika i nevoljkog pružanja ruku. 

"Kampanja je zasigurno pomogla ostvarenju ovakvog rezultata", smatra Krešimir Macan, a nadovezao se i Božo Skoko: "Kampanja je pomogla trećim opcijama, jer kada su oni vidjeli da imaju neku prednost u odnosu na ostale treće opcije, uložili su mnogo u rad na terenu, a naravno tu je i koncept trenda, jer su ljudi počeli davati glasove MOST-u čim su vidjeli da imaju neke šanse", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo