kriza vlasti odbila investitore / RTL doznaje: prvi put u povijesti propalo je izdavanje državnih obveznica!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem danas je u Londonu je trebalo izdati državne obveznice u vrijednosti od milijardu eura

1.6.2016.
15:02
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prvi put u povijesti propalo je izdavanje državnih obveznica.

Kako RTL doznaje, ministarstvo financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem danas je u Londonu je trebalo izdati državne obveznice u vrijednosti od milijardu eura, ali investitori su zbog nestabilne političke situacije tražili veću kamatu na obveznice nego što je država planirala, pa je izdanje odgođeno dok se ne steknu bolji uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šok je tim veći jer se država nadala da će se zbog povoljnih makroekonomskih pokazatelja (rast BDP-a, pad deficita) uspjeti povoljno zadužiti, ali aktualni politički sukobi u Vladi utjecali su na pad cijena hrvatskih obveznica na međunarodnom tržištu pa su investitori tražili veću kamatu nego što je država bila spremna platiti.

Ministarstvo financija: Izdanje euroobveznice kad se otklone trenutne političke nejasnoće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će nastaviti s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Kako se navodi u priopćenju, izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke ovaj je tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Početkom svibnja Reuters je objavio da je Hrvatska angažirala investicijske banke Citigroup, HSBC, Societe Generale i Unicredit da vode novu emisiju euroobveznica, a procjenjivalo se da će biti riječ o izdanju u vrijednosti oko milijardu eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani financijski mediji pisali su također da bi izdanje trebalo biti ovoga tjedna, no Ministarstvo je danas priopćilo da će se nastaviti pratiti situacija na međunarodnim financijskim tržištima.

Iz domaćih bankarskih krugova doznaje se da investitori žele imati povjerenje u onoga tko izdaje obveznice pa je ovo poruka da se politička situacija mora stabilizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto. 

To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo