GODINA U SJENI KORONE / RTL Dosje donosi pregled godine: Od potresa i izbora, preko novog Sabora i Vlade, do novog predsjednika Republike

Što se sve, osim pandemije koronavirusa, događalo u Hrvatskoj u godini na izmaku?

27.12.2020.
20:48
VOYO logo

2020. godina ostat će upamćena po pandemiji koronavirusa, koja je bila glavna vijest u cijelom svijetu. No, što se sve događalo u Hrvatskoj - uz tu globalnu pošast - ispitao je RTL Dosje. 

Potres, parlamentarni izbori, novi sastav Sabora i Vlade, kao i novi predsjednik Republike - samo su dio onoga što se dogodilo u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je osim pandemije obilježilo godinu, koju većina želi što prije zaboraviti? Građani navode potres u Zagrebu, sezonu s nikad manje turista, broncu rukometašica...

Novi predsjednik

No krenimo redom. 2020. donijela je novog predsjednika. Zoran Milanović peti je hrvatski predsjednik, Kolinda Grabar-Kitarović otišla je u povijest. Kao odlazeća predsjednica još je sudjelovala na otvaranju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb postaje glavni grad Europe. Brexit, deblokiranje pregovora sa sjevernom Makedonijom i Albanijom. Tek nekoliko sastanaka oči u oči, i sve se preselilo online.

"Kada se sve zbroji u ovim okolnostima, ostvarili smo puno toga, nažalost manje vidljivo nego smo htjeli u Zagrebu", kazao je na kraju predsjedanja premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović na inauguraciji u veljači pokazao je svoj karakter. Inauguracija nije održana na Markovom trgu, nije nosio lentu, i bilo je svega četrdesetak uzvanika. 

Od tada počinje i njegov poseban odnos s premijerom, koji ga je ovako opisao: "Bit će tvrda kohabitacija". Milanović je odgovorio da ne zna što to znači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što znači do kraja godine svi su saznali jer su se premijer i predsjednik častili nazivima kao što je "plameni jazavac", "54-godišnji šmrkavac", "herojski zec" i "piroman koji se nastoji prerušiti u vatrogasca". 

Potres u Zagrebu

U jednom su bili složni kada je zagrebačko područje zatresao potres 22. ožujka. Potres magnitude 5.5 prema Richteru, jedan od najjačih u zadnjih sto godina - odnio je život 15-godišnje djevojčice, srušeno je središte, i simbol grada - katedrala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta se procjenjuje na 86 milijardi kuna. Donesen je zakon o obnovi, a devet mjeseci od potresa još neki žive u kontejnerima.

Godinu nisu mimoišle ni poplave, a nezapamćen je potop zadesio područje Vrgorca - gotovo cijelo selo Kokorići ostalo je odsječeno od kopna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Sabor i Vlada 

Pomoć je obećala i Vlada. I to druga Andreja Plenkovića, koja je svoj mandat počela ove godine. Plenković se prvo riješio protivnika u vlastitoj stranci, a bez stranačkog tereta, Plenković ulazi u borbu s najvećim suparnikom SDP-om na parlamentarnim izborima. Jednim od presudnih trenutaka izbora označen je i RTL Duel Andreja Plenkovića i tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića. 

Izbori su zbog pandemije održani prije roka, neuobičajeno u ljeto. U novu vladu, umanjenu na 16 ministarstava, ušla su i četiri nova lica. Među njima i koalicijski partner SDSS-ovac Boris Milošević - pa se krenulo u proces pomirbe. Milošević je bio na obljetnici Oluje u Kninu, a premijer u Varivodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja srpnja konstituiran je i 10 saziv sabora. Među 151-jednim zastupnikom više nema Živog zida, i Bandićeve stranke, no tu je novoosnovani Domovinski pokret Miroslava Škore,  platforma Možemo, SIP, Fokus i Pametno.

Na konstituirajuću sjednicu zakasnio je jedino Davor Bernardić - koji je nakon izbora i ostavke sada tek SDP-ov zastupnik. Nakon njegove četiri godine održavanja na vrhu, SDP u listopadu preuzima Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak Jelenića, afere Vjetroelektrane i Janaf

Bez pljeska, u tišini otišao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, nakon što je otkriveno da je član masonske lože.

No, rad pravosuđa nije stao. Multimilijunska afera Vjetroelektrane otkrila je kako se operiralo i zvalo po ministarstvima. Uhićena je i bivša državna tajnica HDZ-ovka Josipa Rimac, koja je odmah ekspresno izbačena iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Janaf dovela je do uhićenja čelnika Janafa, ali i dvojice gradonačelnika. Pronađeni su milijuni kuna, neprijavljeni stanovi, skupocjena vila i grobnica. 

No sve je najviše zaintrigirao jedan Klub - u Slovenskoj 9, u kojeg su dolazili i ministri i predsjednik Republike, pa čak i kada je sve u državi bilo zatvoreno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna potencijalnu mega aferu otvorila je RTL-ova Potraga -  sljemensku žičaru.

Napad na Vladu i trostruko ubojstvo u Splitu

Ostao je još nejasan i motiv zašto je 22-godišnji Danijel Bezuk kalašnjikovom pucao po vladi i ozlijedio policajca.  Na kraju se ubio, a pristup Markovom trgu više nikad neće biti isti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan mladić zgrozio je javnost. Počelo je suđenje 25 godišnjem Filipu Zavadlavu koji je početkom godine šetao Splitom s kalašnjikovom i zbog brata iz osvete ubio trojicu mladića. 

U 2020. napustili su nas velikani kako hrvatskog glumišta, ali i sporta i glazbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to godina, koja je donijela brojne promjene, za većinu loše, zbog pandemije, sad na izmaku, ostaje nada da poslije kiše mora doći sunce.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo