UDBAŠI, GENERALI I PREDSJEDNICI / RTL Dosje analizira: Što će biti od pomilovanja Perkovića i Mustača i hoće li doći do pomirbe nakon pisma Gotovine i generala?

Tuđman je pomilovao 3000 osoba, Mesić preko 380, bivša predsjednica njih 66, a Zoran Milanović u svemu ima još jedan problem, on se još u predizbornoj kampanji zalagao da se cijeli taj institut pomilovanja - ukine

24.4.2022.
20:00
VOYO logo

Prvi put od proglašenja samostalnosti imamo predsjednika i premijera koji više neće komunicirati, ni surađivati. Ionako narušene odnose dodatno je zategnula priča oko pomilovanja bivših obavještajaca UDBA-e osuđenih u Njemačkoj.

Perkovića i Mustača pomilovali bi generali na čelu s Antom Gotovinom. No, braniteljska populacija nije jedinstvena.

36 puta samo u jednom danu predsjednik države rekao je - UDBA. 36 puta u jednom, a 3 dana govorio je samo o tome. UDBA je presudila da, kako ga je premijer nazvao - karijesu s Pantovčaka - plameni jazavac i udbaški gojenac objavi rat.

„Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne“, kazao je premijer Plenković.

Od ovog tjedna Banski dvori i Pantovčak više ne surađuju. Prvi puta u povijesti predsjednici države i vlade neće se pojaviti na istim događajima, neće pričati, neće sastančiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'pismo nije generalsko' /

General Josip Lucić o slučaju Perković: '90% generala nije znalo za to pismo, Gotovinu se zlorabilo'

Image
'pismo nije generalsko' /

General Josip Lucić o slučaju Perković: '90% generala nije znalo za to pismo, Gotovinu se zlorabilo'

"Imamo jednu štetočinu, jednu sramotu, jedan karijes s Pantovčaka. On je danas rekao da sam ja za generale rekao da su 'retardirani'. Čovjek je patološki lažljivac", poručio je premijer.

"Ali da mi nakon toga sin rezervnog majora KOS-a za informativno politički rad koji je od toga živio i profitirao dolazi ovdje i govori da je Gotovina udbaš, e nećeš matereti“, izjavio je predsjednik Milanović.

"Plenković škripi tim svojim zubima na Medveda kako to nije kontrolirao i evo ti Medveda koji kaže da je Gotovina izmanipulira, da su to udbaške pudlice i da smo to riješili Nobilo i ja. Plati ćete za to", kazao je predsjednik.

A što se zapravo dogodilo?

Na veliki petak na RTL-u Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića pokazao zahtjev predsjedniku Milanoviću za pomilovanjem zbog poodmakle dobi, zdravstvenog stanja i zasluga za obranu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne bi bio ništa neobično da zahtjev nisu potpisali umirovljeni generali iz Domovinskog rata – Gotovina, Čermak, MIljavac, Ćesić Rojs, Domazet Lošo, i Krešić. Početno i Čosić, koji je odustao.

"To su generali sami obavili, ja sam samo dobio potpisan tekst. Ja razumijem solidarnost ratnih drugova koji su bili u žiži", poručio je Nobilo.

Ti su potpisi u tren raskolili branitelje.

Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Oko njihovog izručenja Njemačkoj klali su se SDP i HDZ tada, otprilike kao i oko cijele priče sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"King Kong postoji. Oni se boje odlaska gospodina Perkovića pred njemačke istražne organe jer će biti logično da gospodin progovori o svojim nalogodavcima", rekao je Tomislav Karamarko (HDZ) 2013. godine.  

"Vidim da se mnogi sad na tome iživljavaju koji bi trebali šutjeti, neka ovi koji su već nadležni za to rade svoj posao", izjavio je Milanović 2013.

Odvjetnici su se nadali zastari, Vlada Zorana Milanovića donosila je Lex Perković, a Perković i Mustač ipak su vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne. Mustač je dobio – 40, Perković - 30 godina zatvora.

Gotovo 10 godina kasnije, priča opet dolazi u žižu javnosti a Gotovina koji se tada nije htio miješati.

"Ja sam ribar, nemam pojma što se događa", kazao je Ante Gotovina prije 9 godina.

Ali sada ima dosta toga za reći.

"Danas su glasni teoretičari, koji imaju mišljenje o svemu – bilo bi dobro da se nauče slušati i čuti onog iz druge perspektive... Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe", poručio je Gotovina. 

Međutim, lavina je pokrenuta. Druga struja branitelja piše priopćenje i mole ove da povuku zahtjev. Generali 4. gardijske brigade optužuju da su to prokušane udbaške metode koje siju razdor, dio političara proglašava ih Judama. Krešić se povlači jer ne želi biti dio sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je tu posebno žao Gotovine koji je prošao kalvariju da ga sad zabijamo na križ jer je potpisao pismo iz čina milosti kako je objasnio", rekao je Ante Kotromanović, bivši ministar obrane.

Oni što su ostali uz ideju, govori Rojs, sve su sigurniji što se po njima više udara.

"To da je Ante potpisao popločano idemo u pakao, ja bi išao u pakao. Radije s Antom u pakao nego s nekim veleizdajnicima u raj", izjavio je Ljubo Česić- Rojs, umirovljeni general.

Za Vladu sve je skuhao - Milanović.

"Možemo zaključiti da je ona kreirana između ureda odvjetnika i predsjednika republike", kazao je Tomo Medved (HDZ), ministar hrvatskih branitelja.

"On već po prokušanoj metodi optužuje druge da su udbaši to sam ja, moj otac, a ne oni o kojima se radi i za koje on očito pokazuje naklonost", poručio je premijer Plenković.
„I Najgore dakle hrvatske legende rata pokušavaju prikazati udbaškim pudlicama“, kazao je predsjednik Milanović.

Predsjednik države do sad je na stol dobio 274 zahtjeva za pomilovanjem, a ispunio nije niti jednoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodnici su bili puno šire ruke. Tuđman je pomilovao 3000 osoba, Mesić preko 380, bivša predsjednica njih 66, a Zoran Milanović u svemu ima još jedan problem, on se još u predizbornoj kampanji zalagao da se cijeli taj institut pomilovanja - ukine.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo