'postale su neizbježne' / Glagoljica, Dinamo, hobotnica: Kakve sve tetovaže poznati skrivaju ispod majica i što crtaju tattoo majstori na konvenciji u Rijeci

U ovo dosadno doba korone rijetko se što u Hrvatskoj uopće događa, ali zato se ovaj vikend u Rijeci događa tattoo konvencija

27.11.2021.
7:45
VOYO logo

Stotinu najboljih umjetnika stiglo je iz cijele Europe u Rijeku, od danas do nedjelje tetoviraju bez prestanka. Ekipa RTL Direkta bila je u Rijeci i prebrojala tetovaže koje ispod majice skrivaju neki naši redatelji, kuhari i pjevači.

"Mama je rekla da to nose samo robijaši i mesari", u šali priča glumac Miran Kurspahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miran, redatelj, glumac, pjevač. Osebujan umjetnik, osebujan identitet. Broj tetovaža - 14.

"One nisu samo neke tetovaže. One su proživljeno štivo zapisano tintom ispod moje kože", kaže reper Stoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Ivanović Stoka, reper, televizijski voditelj, zagrebačka legenda. Broj tetovaža - 40 plus.

Stoka: 'Svaka tetovaža mi znači. To sam ja'

"To je sve sada puni kvadratni metar, da se razvuče koža ispao bi kvadratni metar", objašnjava chef David Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Skoko, kuhar, voditelj, biker. Broj tetovaža - 20.

"Ovi dečki iscrtavaju tijela već 20-ak godina. Svaki ima svoju priču", priča nam Kurspahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoka najviše ima motiva Zagreba, ali tu je i Dinamo, kao i posljednja, ona posvećene supruzi.

"Svaka mi znači na svoj način, stopile su se sa mnom, prepoznatljiv sam po njima i sad ih više i ne primjećujem. U to doba su mi bile oružje za moju slabost, mislio sam da će mi pomoći da se nosim sa stvarima, da ću biti veći mangup dok sam odrastao. Definitivno je to proživljeno štivo, svaka ima težinu i priču iza sebe. Ma to sam ja", kaže Stoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POKRENUTA PETICIJA /

EU kani zabraniti neke tetovaže: 'Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tome...'

Image
POKRENUTA PETICIJA /

EU kani zabraniti neke tetovaže: 'Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tome...'

"Moja prva tetovaža je bila hobotnica koja predstavlja snalažljivost i inteligenciju. Imam svakakvih poruka koje sam se sebi dajem imam čak označene koordinate gdje da me vrate kad me nađu, da me vrate doma pa makar i u vreći", kaže Skoko.

Najtjecanje za najbolju, ali i najgoru, tetovažu

Oni su možda među rekorderima po broju tetovaža na tijelu, ali rekordan broj tetovaža na različitim tijelima nastat će ovaj vikend u Rijeci. Ovdje možete vidjeti sve - od najmanjih do najvećih kožnih umjetnina, jer u Rijeci su najbolji od najboljih. 8 do 12 sati, toliko će ovim tattoo umjetnicima trebati da završe radove, jer već večeras kreće natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja šumska tema, najbolja horor tetovaža, najbolja old school tetovaža, u 14 kategorija natječe se stotinu najboljih umjetnika iz cijele regije. Ova, deseta, jubilarna tattoo konvencija u Rijeci nešto je manja nego inače ali svi su sretni da se održava. Mnogi crtači iz Europe otkazali su u zadnji čas, ali zato su stigli dečki iz Beograda.

"Dve godine smo bjelali bez druženja i takmičenja, jedva sam čekao. Volim horor motive, crno bijeli, ali mora imati i malo krvi", rekao je tatoo umjetnik iz Novog Sada, Piorto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uživam u tetovažama i rado bi posjećivao konvencije i rado bih da ih ima u što većem broju“, kaže Andrija Popović iz Beograda.

Od crno bijelih i horor motiva do nevjerojatnih šarenih crteža koji izgledaju kao da su obojani vodenim bojama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crtam watercolor, volim boje, volim ženske tematike", rekla je tatoo umjetnica Uriela.

Uriela dolazi iz Ljubljane, u poslu je pet godina i već postoji popriličan red čekanja da dođete u njene ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bira se ovdje i najgora tetovaža, za koju se može prijaviti tko god želi, a pobjednik dobiva besplatno uklanjanje. Dobrodošli su naravno i oni koji nemaju ništa, ali možda bi htjeli.

"Ovdje se mogu prezentirati, upoznati s klijentima, neće inače ljudi samo tako ući u studio, a ovdje je drugačije, prostor je otvoren, svi su otvoreni", rekla je organizatorica Mia Mohorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoku boli, Skoko uživa u tome

Neke usrećuje glagoljica, neke osobni motivi, neki na sebi žele svoje crteže.

"Ovo je moj crtež koji je radila Maja Klišković. Tema su botnovnici, rebel. Dakle, neka galerija, hodajuća, živa galerija što je poanta svega. Još jedan oblik ekspresije vlastitog identiteta, ja volim pričati priče", kaže Kurspahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoka je, kaže, s godinama postao malo manje tolerantan prema igli.

"Otišo mi je prag za bol. Ne mogu se koncentrirati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, neki u boli uživaju.  

"Tu i tamo odem, popravim neku tek toliko da osjetim bol. Osim što imam potrebu stavljati misli i emocije na sebe ja definitivno uživam u boli koji mi pruža proces tetoviranja", rekao je Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tetovaže su nekada bile tabu, ali danas je to neka druga priča.

"Svi najplaćeniji nogometaši koji su najpoštovaniji sportaši svijeta, pa svi su istetovirani. Znači nametnulo se, prisutno je svuda, u politici, sportu, kulturi, društvu. Tetovaže su postale nezaobilazne", smatra Stoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misli to i Boška, umjetnica kojoj je iscrtano više od 60 posto tijela. Danas se kaže, tetoviraju svi.

"Jako se mijenjaju stvari, nije više tabu tema. Ne tetoviraju se samo kriminalci i zatvorenici, dapače, treba ti novac za tetovažu“, kaže Bo Mademosielle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer umjetnost i košta, cijene se penju do deset tisuća kuna, a nerijetko ćete i provesti sate, možda i dane, dok slika ne bude gotova.

"Imam zanimljivu ponudu slikara koji želi za mene nešto originalno nešto napraviti. Takve stvari su interesantne, samo unikatno, samo originalno“, smatra Kuspahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela, odnosno, platna uvijek ima. Ima i dobrih ideja, nevjerojatnih malih umjetnina koje postaju dio identiteta. Za sve neodlučne, u Rijeci, još sutra i prekosutra možda možete i vi ukrasiti dio sebe.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo