novac pripadao njima / RTL Danas u posjedu dokumenata: Todorić preveslao i kreditora Sberbank i vjerovnike koji su mu vratili milijune kuna

U zadnjih 40-ak dana, a prije dolaska izvanrednog povjerenika u Agrokor, preko Agrokorovih računa prošla je milijarda i pol kuna

21.6.2018.
18:45
VOYO logo

RTL je u posjedu dokumenata i informacija koji pokazuju kako se iznosio novac i pred sam kraj Ivice Todorića u Agrokoru.

U zadnjih 40-ak dana, a prije dolaska izvanrednog povjerenika u Agrokor, preko Agrokorovih računa prošla je milijarda i pol kuna. Nikada toliko u tako kratko vrijeme, tvrde naši izvori, a dokumentacija pokazuje kako je Gazda izveo svoju posljednju prevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PPD, Sokol Marić, Viro, Agrofructus – dio je tvrtki s popisa od njih 30-ak koje je ruska Sberbank trebala namiriti. 14 njih, umjesto da novac zadrže, tvrde naši izvori, novac su proslijedili Todoriću. Neki sve, neki dio. 

U veljači 2017. kada je svima jasno da Agrokorov balon puca – Ivica Todorić traži namjenski kredit od Rusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100 milijuna eura, za ključne vjerovnike, ali i državu. Iako odjel za rizike odbija, Maxim Poletaev, ipak daje zeleno svjetlo – jer što je to prema dugu većem od jedne milijarde? Ali uvjet je direktna isplata dobavljačima.

Todorić u tjedan dana mijenja listu ključnih vjerovnika. A naš izvor tvrdi – zbog dogovora s onima koji će mu dati taj novac. Čim je novac sjeo, a riječ je o 455 milijuna kuna, dio dobavljača ga daje Todoriću –  gotovo 250 milijuna. Neki su navodno dogovor odbili i odmah ispali s liste, a neki samo uzeli novac koji im pripada. Od onih koji su sudjelovali može se čuti da su ili prevareni ili se brane neznanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne možemo komentirati navode iz vašega upita, međutim, možemo reći sljedeće: U slučaju da takva uplata i dođe, očito je riječ o krivoj doznaci koja se mora vratiti“, kažu iz Prvog plinarskog društva.

Iz Agrokora im je rečeno da je riječ o krivoj uplati, no odgovor koja logika nalaže da se novac ne vraća pošiljatelju već trećoj osobi, nismo dobili. Novac, također "greškom" dobili su i drugi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od strane sektora riznice Agrokora, obaviješteni smo da izvršimo povrat krive uplate u preostalom iznosu od 11. 600.000 na račun Agrokora (u KBZ banci), što je od strane društva i učinjeno. Uz navedeno želimo naglasiti da u datom trenutku društvo Sokol Marić d.o.o., nije imalo nikakvih saznanja da je i nekolicini drugih društava od strane Agrokora također izvršena kriva uplata", kažu iz Sokol Marića.

Posebno je zanimljiva situacija s Frankom. Izvodi pokazuju da je ta tvrtka platila desetke milijuna kuna Agrokoru. Na naše upite, još se nisu oglasili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza nas je 25 godina, svi znamo što trebamo raditi", poručivao je Todorić.

A on je ostavio 6 kuna na računu. Kontaktirali smo ga no o ovome šuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad supruge nema trošim 15 dnevno a kad je onda možda 50, to je to", rekao je Todorić.

I sve to u elitnoj četvrti preskupoga Londona. Je li ovo Gazdina posljednja prevara i di su pare - odgovorit će istražitelji koji su se već bacili na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo