kapacitet i uvjeti / RTL Danas je istražio postoji li plan za smještaj imigranata u Hrvatskoj

Nakon prijedloga Europske komisije prema kojem će Hrvatska morati primiti 747 migranata spašenih s brodova u Sredozemlju, istražili smo, postoji li plan za njihov smještaj? RTL je posjetio dva hrvatska prihvatilišta i provjerili koliko trenutno u njima ima slobodnih mjesta i hoće li uopće izbjeglice biti smještene tamo ili negdje drugdje

28.5.2015.
18:56
VOYO logo

Njegova priča jedinstvena je, a opet toliko slična tisućama drugih. Norbert je brodom iz Nigerije putovao tjednima skriven u kontejneru na teretnom brodu, kad su se vrata otvorila u Turskoj, tek tada su počele još veće muke.

Image
Hrvatskoj 747 izbjeglica /

EU će plaćati 6.000 eura za svakog tražitelja azila kojeg primimo u svoju zemlju

Image
Hrvatskoj 747 izbjeglica /

EU će plaćati 6.000 eura za svakog tražitelja azila kojeg primimo u svoju zemlju

"Bio sam u kontejneru tjednima i kada sam izišao u luci u Turskoj, krenuo sam hodati, i prolazio sam preko raznih granica kroz šume pješice, i onda su me na Hrvatskoj policajci zaustavil. Ne mogu reći da su se loše ponijeli prema meni. Naprotiv, svi s kojima sam se susreo ovdje pomogli su mi u proceduri traženja azila", prepričao je Norbert, tražitelj azila iz Nigerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još čeka odluku, a dotad će ostati smješten u bivšem HŽ-ovu hotelu Porin u Zagrebačkom naselju Dugave gdje je, ako se tako odluči, moguće smjestiti još 530 osoba. 

U drugom hrvatskom prihvatilištu u Kutini, trenutačno su smještene najranjivije skupine, poput majki s djecom. Tamo također ima još 80 slobodnih kreveta. Hoće li ta mjesta popuniti migranti iz najnovijeg vala sa Sredozemlja, još nitko ne želi nagađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti iz jučerašnjeg prijedloga Europske komisije potpuno su nova skupina s kojom se hrvatsko zakonodavstvo još nije susrelo. 

"Sigurno nećemo primati ljude bez da ih imamo gdje smjestiti, ali kao što sam i rekla, sve je to još prijedlog, a ne odluka", poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike