nakon povratka iz new yorka / RTL Danas doznaje: predsjednica će izbore raspisati već početkom idućeg tjedna

Kad ćemo na izbore, mogli bismo doznati već početkom idućega tjedna. Krugovi bliski predsjednici Republike otkrivaju da će izbore raspisati neposredno nakon povratka iz New Yorka, gdje sudjeluje u zasjedanju Opće skupštine UN-a.

28.9.2015.
19:32
VOYO logo

Predsjednica neće odugovlačiti s izborima. Raspisat će ih, doznajemo, već početkom idućeg tjedna, neposredno po povratku sa zasjedanja Opće skupštine UN-a.

S obzirom da je od danas Sabor i formalno raspušten, predsjednica odluku može donijeti u roku od maksimalno 30 dana, a izbori se mogu održati 1., 8., 15. ili 22. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji je u međuvremenu već zakuhalo u predizbornoj kuhinji.

"Danas je koalicija oko slavonskih čvaraka. Danas smo svi u zajedništvu oko čvaraka", izjavio je Milan Bandić, a na pitanje hoće li koalirati sa SDP-om, odgovara: "Koalirat ću s građnima Hrvatske kao što 16 godina koaliram sa Zagrepčanima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koaliciju sa moćnim gradonačelnikom Zagreba, unatoč gadnom političkom razlazu, navodno bi njegova bivša stranka SDP. Zoran Milanović uz puno diplomatskog zaobilaženja tu opciju više ne isključuje.

"Bit će teško, ali nakon izbora se formira parlamentarna većina. I to treba od danas imati na umu. Tko to želi ići s Karamarkom i Vasom, tko želi da on bude premijer? Sigurno ima takvih, ali je pitanje koliko. Nakon izbora okupit ću ovoga puta širu koaliciju za Hrvatsku koja raste", izjavio je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbojnost prema HDZ-u - to je adut kojim bi Milanović u postizbornu kombinaciju mogao uvući još jednu bivšu članicu SDP-a.

"Nama suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir, oni su stranka desnice. Ako o ORaH-u bude ovisilo hoće li biti raspisani novi izbori ili ne, mi ćemo sjesti za stol s lijevom opcijom i razgovarati na programskim temeljima", izjavila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dolaskom kampanje zaoštrava se i retorika prema političkim protivnicima.

"Oni su žiceljubna koalicija! Vole žicu", rekao je Milanović, dok mu međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač odgovara: "Gospodin Milanović očito ne bira riječi proteklih dana. Hrvatski građani pamte dobro i ne može se nekim riječima i uvredama na nečiji račun dobiti hrvatske birače".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će ih pridobiti, znat ćemo u studenome, a kada točno, odlučuje predsjednica Republike.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo