nisu obaviješteni / RTL Danas doznaje: i stanovnici Garešnice piju vodu u kojoj je arsen u nedopuštenim količinama!

Nakon Komletinaca, gdje je utvrđeno da mještani već 28 godina piju vodu zagađenu teškim metalima, RTL doznaje da je priča mnogo šira

16.3.2017.
18:59
VOYO logo

Barem jednom mjesečno Tihomiru Voliću ista priča - boce u auto i na izvor po vodu. A računi vodovoda stižu - kao da je sve savršeno u redu.

"Prije nekih 2 godine sam prestao piti. I dalje se tuširamo, ali ne pijemo tu vodu. Ona ima veću koncentraciju arsena nego što je propisano zakonom i boja ne odgovara parametrima za ljudsku potrošnju", kaže nam Volić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ujedinjeni mještani /

Građanima Komletinaca prekipjelo: 'Truju nas već 28 godina - tužit ćemo Vinkovački vodovod!'

Image
ujedinjeni mještani /

Građanima Komletinaca prekipjelo: 'Truju nas već 28 godina - tužit ćemo Vinkovački vodovod!'

Umjesto 10 mikrograma po litri, koliko je dozvoljeno, voda u Garešnici ima 35. Analize koje su naručili jasno su rekle - voda nije za ljudsku potrošnju.

Dozvoljeni parametri promjenili su se ulaskom u Europsku uniju, a vodovod još nije izgradio dio postrojenja koje može očistiti vodu iz zemlje od arsena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimirova djeca idu u gradski vrtić, pa je on zabrinuto zatražio analizu vode koje su oni naručivali. Tamo potpuno druga slika - voda je prošla testiranje. Zašto? Jednostavno su, doznajemo, izbacili kategoriju arsen. 

"Ako postoji nekakav problem s arsenom, onda bi se on trebao ispitivati. Međutim, ako se kvaliteta vode ne može postići, ok ne može, ali onda to moramo znati, ako distriburiate vodu, onda recite kakva je, da javnost zna", Branimir Novaković, Garešnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve smo dokumente donijeli pred direktora Voda. On tvrdi - ni sam nema bunar nego pije gradsku vodu. Međutim, u međuvremenu su od ministarstva zdravlja dobili dozvolu da ignoriraju propisanu razinu od 10 mikrograma arsena, dok ne prilagode tehologiju. Za prvu dozvolu ministarstva saznali su preko radijske emisije, tvrde nam građani, za novi rok 2019. godine, nisu imali pojma.

Pitali smo ga jesu li građane Garešnice obavjestili o smanjenoj kvaliteti vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je bilo baš u jeku prigovora od jedne građanke gdje smo joj predočili. Kad bismo svima, morali bismo ići od kuće do kuće", odgovara. 

Na postrojenju zaista rade, to smo i vidjeli i snimili, ali hoće li još koji put dobiti prolongiran rok i hoće li ljudi Garešnici znati što piju? To ne znamo. U međuvremenu, gradski čelnici samo nas kratko prosljeđuju na Komunalca, a Ministarstvo dopisom objašnjava da dozvoljenu novu razinu od 50 mikrograma arsena - nisu prekoračili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo