EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / RTL anketa: SDP odnosi pobjedu u VI. izbornoj jedinici, gotovo 70 posto ispitanika želi nove izbore!

Bliže se finale ekskluzivne ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za RTL televiziju i Jutarnji list. Danas donosimo rezultate za VI. izbornu jedinicu

7.6.2016.
18:45
VOYO logo

Evo kako bi se aktualna politička situacija rasplela u VI. izbornoj jedinici u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Podaci za VI. izbornu jedinicu prikupljeni su ovoga vikenda, dakle u srcu krize, kada je i premijer Orešković zazveckao ostavkama svojih potpredsjednika, a jasan odgovor je - novi izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se protivi tek 20 posto ispitanika, a baš u svim obrađenim izbornim jedinicama, pa tako i u VI. - ispitanici poručuju da ponovno žele glasački listić u ruke. To je stav njih gotovo 70 posto

Da su nestrpljivi, govore i podaci da ih najviše na birališta želi što prije, a najdulje bi čekali do rujna ili kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se izbori održavali ovoga vikenda, SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu: imaju potporu od 31 posto! Slijedi HDZ, a treća snaga je ŽIVI ZID s gotovo 10 posto potpore. MOST ima nešto više od 7 posto, a imali su 14 – i u VI. izbornoj jedinici im se od studenog potpora prepolovila. Sličan postotak kao na izborima osvaja stranka Milana Bandića.

Preračunato u mandate - SDP ima 6, HDZ 5, a ŽIVI ZID, MOST i Bandićeva stranka osvajaju po jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih, HNS koji sada ima zastupnika u Saboru, nije ni na pola puta do praga, a ostale manje opcije su raštrkane po doslovno postotak ili dva. Zbog toga se opet stvara dojam da su dva velika bloka izgurala manje partnere.

I dalje se vodi mrtva trka između SDP-a i HDZ-a, ali sada i između MOST-a i ŽIVOG ZIDA za poziciju treće snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako SDP osvaja mandat više nego u studenom, gube mandat HNS-a koji su osvojili u tadašnjoj koaliciji Hrvatska raste. HDZ dobiva petero zastupnika, baš kao i prije 6 mjeseci. Na istom je i Stranka rada i solidarnosti - Miodrag Demo ponovno bi ušao u Sabor. Ali da se opet natječe, u Sabor bi ušao i nezaposleni pekar Dragan Zorić koji je bio prvi na listi ŽIVOG ZIDA. MOST u isto vrijeme s dva pada na jednog zastupnika.

Najviše bivših MOST-ovih birača prešlo bi upravo ŽIVOM ZIDU. Čak 20 posto! I dalje im je vjerno 40 posto birača iz studenog, a od toga je vjerojatno dio onih koje su ponovno pridobili posljednjim istupima, prvenstveno najavom podupiranja opoziva Tomislava Karamarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon osam obrađenih jedinica, u našoj je sabornici 112 zastupnika! Vodi SDP koji osvaja 45 mandata, HDZ ima 40, MOST 10, a ŽIVI ZID samo jedan manje. IDS ostaje na 3, HNS i HDSSB imaju po dva, a zasada jednog zastupnika osvaja i Bandićeva stranka.

I na karti napeta situacija: u borbi crvene i plave nema pobjednika jer SDP osvaja 4 izborne jedinice, baš kao i HDZ. Vrhunac našeg ekskluzivnog istraživanja donosimo baš sada, na vrhuncu krize Vlade! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra obrađujemo II., a u četvrtak I. izbornu jedinicu, nakon koje ćemo imati kompletnu sliku Sabora prema trenutačnom raspoloženju birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo