Romi diljem svijeta obilježili Porajmos

U malom selu Uštica kod Jasenovca danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta, Porajmosa.

2.8.2014.
17:48
VOYO logo

Nakon prigodnog programa na romskom groblju u Uštici, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogi drugi položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim Romima.

Ovaj dan obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz. Taj datum, koji je prihvaćen od Vijeća Europe, na inicijativu romskih organizacija se obilježava u brojnim europskim zemljama i na taj se dan komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojam „Porajmos“ na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja tzv. NDH deportirani teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni po dolasku u logor nisu bili upisivani po imenu, već ih se evidentiralo po broju vagona kojima su dovezeni, tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u Jasenovcu. Ispočetka su bili smješteni u selo Uštica, čiji su srpski stanovnici prethodno ubijeni, pa je to mjesto nazvano „ciganski logor“. Kasnije su prebačeni na drugu obalu rijeke Save u selo Gradina, gdje su izvršena masovna ubojstva zatočenika Jasenovca.

Obilježavanju je prisustvovao zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Toni Petrović i načelnik Policijske postaje Novska Jure Klišanin, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo