GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Rome sele iz Plinarskog naselja u Petruševec! Kajtazi: 'Presretan sam da ovdje neće dočekati zimu'

Još je 12 sati do iseljenja mještana Plinarskog naselja u Zagrebu.

3.7.2019.
19:00
VOYO logo

Odbrojava se 12 sati do iseljenja mještana iz Plinarskog naselja u Zagrebu. Nakon buđenja slijedi rušenje njihovih dosadašnjih domova. 

Spremaju se za preseljenje u Petruševec. Onamo bi trebalo stići 29 romskih obitelji. No, i tamo bi ih mogli dočekati prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vrućinama se obavljaju zadnje pripreme uoči odlaska iz zagrebačkoga Plinarskog naselja. "Samo veš mašinu nosim, i frižider, i jedan krevet, tako da za prvu priliku, za silu da imam", kazala je Suvana Bajdić iz Plinarskog naselja.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Najkritičnija i najužasnija situacija koja nam se mogla dogoditi"

Novu priliku za život obitelji će potražiti u drugim dijelovima grada, ali i u naselju Petruševec. "Ja sam jako razočarana, i što se mene tiče, ovo je najkritičnija i najužasnija situacija i događaj koji nam se mogao dogoditi", kazala je Tihana Kučiš iz Plinarskog naselja.

"Uzbuđeni smo i sretni što napokon napuštamo ovo naselje gdje nisu dobri uvjeti" kaže, pak, Rahima Kejić iz Plinarskog naselja. Njihovo naselje od sutra više neće postojati jer, kažu, u 7 ujutro je najavljeno rušenje. Doznali su to na sastanku Gradskog poglavarstva s romskim udrugama. Iz Grada odgovor nismo dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne budem prihvatila stan u Petruševcu, brisat će me s popisa i automatski ću izgubiti sva prava i neću imati više ništa. To znači da sam sa šestero djece na ulici", kazala je Kučiš.

"Bandić dovodi ljude ljude po listi koju je on odredio"

No, dostojan život neće pronaći u Petruševcu, smatraju građani tog naselja. Kažu da zgrada još nije legalizirana niti je građena za stanovanje, već za uredske prostore. "Gradonačelnik je bez prethodne odluke bilo kojeg tijela prenamijenio ovu zgradu u stambenu. Ovdje dovodi ljude po listi koju je on odredio", kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative Mjesnog odbora Petruševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjedu prije šest dana protiv odluke gradonačelnika Milana Bandića o useljenju 29 obitelji slabijega imovinskog stanja interventna je policija uhitila deset osoba. Takvom otporu dio mještana Plinarskog naselja se ne nada, ali drugi ga ponovno očekuju.

"Možda nisu najbolji objekti, ali sigurno su puno bolji od onih u kojima se Romi trenutno nalaze"

U RTL-u Danas o ovoj temi govorio je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je bitno da su Romi već potpisali ugovore o objektima koje će dobiti", kazao je Kajtazi koji je zadovoljan što će "nakon 20 godina moji Romi napokon dobiti objekt onakav kakav bi trebao biti za normalan život". 

"Možda nisu najbolji objekti, ali sigurno su puno bolji od onih u kojima se Romi trenutno nalaze", rekao je Kajtazi te je zahvalio gradonačelniku Bandiću i "svim onima koji su učinili ovu lijepu, humanu gestu". Potvrdio je i da možda uvjeti i "nisu najbolji" u Petruševcu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presretan sam da ovdje neće dočekati zimu. Tamo će im uvjeti biti daleko bolji nego što su im ovdje", kazao je Kajtazi. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo