'Rohatinski radi za centre moći, a ne za naše dobro'

Miklenić je Rohatinskog optužio za napad na državni sustav, čime ga je svrstao među 'javne i skrivene centre moći kojima su važniji njihovi interesi od zajedničkoga dobra hrvatske nacije'.

12.3.2010.
16:04
VOYO logo

Uvodničar Glasa KoncilaIvan Miklenić u svom uvodniku ovaj tjedan secira Hrvatsku narodnu banku. Povod su medijski napisi da je guverner HNB-a Željko Rohatinski premijerki Kosor priprijetio da će otići iz HNB-a ukoliko se napadi na njega, poput onoga koji je u Saboru izveo HDZ-ovac Goran Marić, nastave.

Marić je, smatra urednik Glasa Koncila, nastupio "kompetentno i primjereno visokoj političkoj kulturi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Rohatinski je "pokazivao mišiće, očitovao svoju moć, što je nedopustivo i neprimjereno za svaku parlamentarnu demokraciju".

Optužio je Rohatinskog za mirno promatranje urušavanja gospodarstva, naveo je da HNB premalo čini za boljitak hrvatskoga gospodarstva i građana te pozvao sve koji ga čuju da "puno savjesnije, angažiranije i učinkovitije štite hrvatski državni sustav od svih javnih i skrivenih centara moći kojima su važniji njihovi interesi od zajedničkoga dobra hrvatske nacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reklo bi se da je davanje kritičkih opazaka na pojedina izvješća nešto najnormalnije i da se tako nešto događa u svakom parlamentu u kojem su na okupu oni koji zastupaju političku naciju te su u njezino ime nositelji stvarne legalne i legitimne vlasti u državi. No, nakon te rasprave, koja je doista legalna i legitimna, dogodio se iznimno težak incident – svojevrsna ucjena guvernera HNB-a koja sadrži nepoštivanje hrvatskoga državnog sustava. Načelno govoreći, šef jedne institucije, koja je u samo nekim segmentima svoga djelovanja bila legalno i legitimno kritizirana u Hrvatskom saboru, očito povrijeđen kritikom, zatražio je 'zaštitu' ili, moglo bi se reći, zaprijetio je 'da neće trpjeti napade' te se sastao s predsjednicom Vlade ili predsjednicom stranke da bi za sebe i svoju instituciju osigurao političku potporu", tumači glavni urednik crkvenog glasila.

Političarima i medijima prigovara kako su prešutjeli taj incident i "još jednom očitovali svoju pristranost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003020756006 arti-201003030278006 arti-201003020251006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo