IDU NA SUD / Roditelji odgojitelji će tužiti Grad Zagreb: 'U borbi za stečena prava ne pristajemo na lažna obećanja'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja najavila je tužbu protiv Grada Zagreba zbog izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj

10.12.2021.
17:20
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba u četvrtak su nakon maratonske sjednice i gotovo trosatne rasprave s 27 glasova "za" i 11 "protiv" prihvatili izmjenu mjere roditelj odgojitelj. Konkretno, time se mjera ukida za roditelje čija su djeca navršila sedam godina, dok se roditeljima mlađe djece naknada smanjuje na 1000 kuna od 1. svibnja, piše Index.

Image
TRAJALA DO POLA 4 UJUTRO! /

Maratonska sjednica zagrebačke skupštine: Izglasali Riznicu i obustavili plaćanje troškova za vodne priključke

Image
TRAJALA DO POLA 4 UJUTRO! /

Maratonska sjednica zagrebačke skupštine: Izglasali Riznicu i obustavili plaćanje troškova za vodne priključke

Izmjena odluke o mjeri roditelj odgojitelj izazvala je veliko protivljenje 5793 roditelja koji su ostvarili pravo na primanje naknade za gotovo 20.000 djece. Niti niz prosvjeda pred Gradskom skupštinom i poglavarstvom, niti sastanci s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, nisu urodili njihovim zahtjevom da se mjera ne dira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji odgojitelji podižu tužbu

Stoga su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja najavili tužbu protiv Grada Zagreba. Objavili su i priopćenje kojeg potpisuje predsjednica udruge, Ana Marija Berbić Lacko. Prenosimo ga u cijelosti:

"Na osnovi jučer izglasane Odluke kojom se umanjuje opseg prava odnosno dijelu korisnika i ukida pravo na mjeru roditelj odgojitelj, udruga HURO će predati tužbu na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastalom problemu je 5793 korisnika, koji skrbe o oko 20.000 djece, od kojih je oko 6000 njih vrtićke dobi. Grad iznošenjem neistinitih podataka umanjuje problem, obećava da će poraditi na ublažavanju negativnih posljedica svoje odluke koje će se odraziti na mnoge lokalne i nacionalne sustave.

Zadiranje u najosjetljiviju skupinu

Ne dopuštamo da se problem proširi, a u borbi za stečena prava ne pristajemo na lažna obećanja. Gradonačelnik je lagao i u predizbornoj kampanji i to više puta, čime nije vjerodostojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znajući da ima većinu glasova u Skupštini, zahvaljujući koaliciji Možemo! i SDP-a, odlučio je trošak grada smanjiti oduzimanjem prava zadirući u najosjetljiviju skupinu - djecu, a sve je protivno i zakonima. Nećemo to dopustiti i pružanje otpora od sad i kroz pravnu borbu se nastavlja", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo