Zabrinutost / RODA: 'Ministar Kujundžić zastrašuje građane! Njegova izjava je vrlo opasna!'

Image
Foto: Vijesti.hr / Matea Damjanović

Iz udruge RODA izražavaju zabrinutost zbog Kujundžićeve izjave vezano uz inspekcijski nadzor u hrvatskim bolnicama

29.10.2018.
16:27
Vijesti.hr / Matea Damjanović
VOYO logo

Iz udruge RODA izrazili su veliku zabrinutost zbog izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića nakon sjednice Vlade na Hvaru 26. listopada 2018. godine. 

"Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške", izjavio je ministar Kujundžić na upit novinara vezan uz inspekcijski nadzor koji je poslan hrvatskim bolnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruge RODA poručili su kako su sve njihove prijave anonimne, odnosno bez podataka koje mogu identificirati osobe koje su te priče i napisale. Isto tako, podsjećaju na Zakon o zaštiti prava pacijenata koji jamči pacijentima pravo na pritužbu i zaštitu. Isto tako, političari, udruge i novinari imaju zakonsko pravo u javnosti iznositi informacije i tvrdnje u svrhu obrane nekog prava i zaštite javnog interesa, bez straha da će ih se zbog toga sankcionirati. 

"Stoga nam je jasno da je ministar tom izjavom imao namjeru zastrašiti, a time i spriječiti građanke i građane, ali i udruge koje zastupaju njihove interese, da se u budućnosti aktivno založe za svoja prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu putem prijave nepravilnosti i javnog dijaloga sa zdravstvenim institucijama", poručili su iz udruge RODA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Smatraju i kako je ministrova najava da će se sankcionirati žene koje su prijavljivale svoja traumatična iskustva u akciji #PrekinimoŠutnju vrlo opasna. Predstavlja grubo kršenje prava pacijentica da prijave nepravilnosti i nejednakosti u liječenju, a pogotovo u društvu gdje je povjerenje građana u mogućnost dobivanja pravne zaštite u odnosu na zdravstveni sustav jako nisko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstven slučaj

Smatraju i kako je ovaj slučaj u zdravstvu jedinstven jer se u drugim sektorima kod anonimnih prijava poput prijave neizdavanja računa ili prijava prekršaja u prometu, nigdje ne traži odgovornost prijavitelja u slučaju da se nakon istrage ne ustanove nepravilnosti. 

"Ovo nije potez ministra koji želi riješiti golem problem zdravstvenog sustava, ovo je izjava osobe koja želi sankcionirati građanke i građane koji se usude prijaviti probleme. Politička kultura većine europskih zemalja, dapače, bila bi  takva da nakon ovakve izjave premijer zatraži ostavku ministra", smatraju u udruzi RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrova izjava ukazuje na to da mu nije u prvom planu sistemsko rješavanje ogromnog problema na koji je ukazalo tisuće žena i to tako da se detektiraju i otklone slabe karike u sustavu. Slabe karike sustava uključuju nedostatno informiranje i uključivanje pacijentica u odlučivanje o medicinskim zahvatima, manjak lijekova, manjak zdravstvenog osoblje te raširena mizoginija u liječničkoj profesiji i hrvatskim zdravstvenim ustanovama. 

Iz navedenih je razloga udruga RODA zatražila od premijera i ministra donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena, a ne istrage i sankcije za pojedinačne zdravstvene djelatnike ili institucije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješavanje problema

Rješavanje ovog problema zahtijeva kompetentno upravljanje zdravstvenim sustavom. Smatraju kako je očito da ministar Kujundžić te upravljačke kompetencije nema, budući da mu pred očima nije sistemska promjena, već kratkoročno ganjanje pojedinačnih krivaca, kako među liječnicima tako i među pacijenticama, kao i njihovo zastrašivanje. Na kraju, Kujundžićeva izjava je izdaja tisuću žena iz cijele Hrvatske koje su svoje intimne priče podijelile s javnosti da bi osvijestile društvo na ovaj osjetljiv i sveprisutan problem - te još jedna potvrda da žene ne mogu imati povjerenje da će nadležne osobe i institucije u ovoj državi njihovo dostojanstvo i dobrobit staviti na prvo mjesto.

"Želimo vjerovati kako će na ovu izjavu reagirati i predsjednik vlade i ostali dužnosnici, te kako će se konkretnim mjerama uključiti u donošenje Akcijskog plana i onemogućavanje izjava i postupaka kakve posljednjih dana slušamo od ključnih protagonista zdravstvenog sustava", poručuju iz udruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo