InnovaMare / Roboti će nam pomagati u očuvanju čistoće Jadrana

Obrazovanje mladih je ključno jer trenutno u školama odgajamo znanstvenike i inženjere, ali ne i poduzetnike

29.9.2020.
16:00
VOYO logo

Hoćemo li u skoroj budućnosti imati umjetne ribe koje plivaju Jadranom i prikupljaju podatke o onečišćenju mora i kako nam općenito moderna tehnologija i robotika mogu pomoći u očuvanju morskih ekosustava bile su neke od zanimljivih tema o kojima se razgovaralu na Okruglom stolu u sklopu radionice Breaking the surface (BtS) koja se održava u Biogradu na Moru kao dio projekta InnovaMare, financiranoga iz prekograničnoga programa Italija-Hrvatska.

U raspravi su pod moderatorskom palicom Matea Ivanca iz Hrvatske gospodarske komore, što fizički, što virtualno, sudjelovali međunarodno priznati stručnjaci iz susjednih nam zemalja: Fantina Madricardo sa venecijanskog Instituta za istraživanje mora (ISMAR-CNR), Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, Gregory Yovanof sa studija Informacijske tehnologije u Ateni, Massimo Caccia, s Instituta za morsko inženjerstvo Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije (CNR-INM) i Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanac je otvorio okrugli stol kazavši kako je ekologija mora globalni društveni izazov koji ima ogroman utjecaj na društvo i ekonomiju. "Imamo veliki problem s onečišćenjem mora koji utječe na brojne gospodarske sektore, od turizma, do ribolova i poljoprivrede. Ovdje smo da zajednički nađemo rješenja, a to je ujedno i glavni cilj projekta InnovaMare", istaknuo je.

Mišković je naglasio da moramo na nacionalnoj i europskoj razini utvrditi koje su nam snage i prednosti i onda se fokusirati na njihov razvoj. "U Hrvatskoj moramo poticati gospodarstvo da u praksi koristi i primjenjuje znanstvena istraživanja u koja trebamo što više ulagati. Softver, hardver i senzori su sve napredniji, a uz interdisciplinarnu suradnju će se još brže razvijati. Zato je važan transfer znanja, ali i da se ta suradnja preslika s akademske zajednice na samo tržište, odnosno da se inovacije komercijaliziraju", ustvrdio je Mišković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici su zaključili da je obrazovanje mladih ključno jer trenutno u školama odgajamo znanstvenike i inženjere, ali ne i poduzetnike. Stoga poručuju da je vrlo bitno da mlade učimo i poduzetničkim vještinama od malih nogu.

Ovogodišnji Breaking the Surface organizira se 12. put po redu i održava se od 27. rujna do 4. listopada 2020. u Biogradu na Moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo