VEĆ OD PROSINCA / Rješenje problema kredita u švicarcima: mjesečna rata bit će 50 posto manja od sadašnje?

Za dva dana Vlada bi trebala usvojiti zakon o konverziji kredita u švicarcima u eure. Iako su se pojavili napisi da bi rate dužnicima mogle pasti i za 50 posto, iz udruge Franak poručuju da će se to dogoditi tek u rijetkim slučajevima. Istodobno glavni Vladin predizborni adut kritiziraju i šef oporbe i Udruga banaka.

8.9.2015.
18:51
VOYO logo

Svaki mjesec kada joj u pretinac stigne kuverta s logom banke u kojoj je 2006. digla kredit u švicarcima, smrkne joj se. Nikolina Major je zbog stana od 40 četvornih metara na Pešćenici upala u dužničko ropstvo.

"Rata mi je bila 1700 kuna i onda se to penjalo dok nije došlo na cifru od 4100 i onda sam morala početi raditi četiri posla", ispričala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s 55 tisuća hrvatskih dužnika posljednjih tjedana pozorno prati svaku novu vijest o konverziji.

Kraj sage dosad je izgledao ovako: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobi koja je 2007. digla kredit od 100 tisuća švicarskih franaka, na 20 godina, glavnica je u protuvrijednosti iznosila 62 tisuće eura. Sada je glavnica veća nego na početku - 63 tisuće eura uz ratu od 3.800 kuna. 

Nakon konverzije, glavnica bi pala na 43 tisuće eura, uz 3.500 kuna. No, prema najnovijem prijedlogu, mjesečna rata mogla bi pasti i više i biti čak 50 posto manja od sadašnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi element "preplate" znači da, ako je uplaćeni iznos veći od onog koji bi dužnik platio da je imao kredit u eurima, budući obroci mogli bi se prepoloviti. 

U udruzi Franak ne žele još svojim članovima govoriti da će toliko drastično pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to pohvatati i iz ovog kredita i pretočiti ga u neki usporedni kredit, recite mi tko je taj ekspert. A ako bude tih 50 posto, to je sve hipotetski", izjavio je Jurica Dobrinić

Dužnici su oprezni, a šef oporbe oštar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj zakon, to je bilo kao nešto u iščekivanju Godota, čekamo taj zakon kako će izgledati. Zato je, čini mi se, možda ipak organizirano sve ovo skupa da bi se promovirao taj zakon", izjavio je Tomislav Karamarko

Iz oporbe zamjeraju i što Vlada tretira sve dužnike jednako. Iste kritike i u Udruzi banaka, čije su matice najavile tužbu protiv Vlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj zakon je neprovediv", rekao je predsjednik udruge Zoran Bohaček.

Provediv je, itekako, uzvraća premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je u pitanju švicarac - da su nam građani prvi, da su nam građani drugi, a da trećeg nema", izjavio je Milanović. 

A kad jednom zakon stupi na snagu, banke će morati u roku od 45 dana potrošaču dostaviti detaljan izračun konverzije. Prema sadašnjem planu, do sredine studenog svi bi trebali dobiti kuvertu od svoje banke, a prve niže rate kredita razveselit će ih u prosincu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo