PRIČAO O VERNEU / Rimac objavio novi video o robotaksijima: 'Balkanske fore neće proći. Idemo u cijeli svijet'

Image

'Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu', kaže Rimac

1.7.2024.
12:01
VOYO logo

Nekoliko dana nakon predstavljanja svog projekta robotaksija Verne, Mate Rimac je objavio videozapis na Facebooku gdje opisuje ideju i proces proizvodnje.

"Htjeli smo još malo ući u detalje i pokazati kako smo došli do toga gdje smo danas", kaže Rimac na početku razgovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se razvije konvencionalan auto, obično se uzme neka konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji imaju već neke modele i od toga kreću. Mi smo željeli napraviti nešto potpuno drugačije", rekao je Rimac.

"Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu", kaže Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazao je i ostale modele. "2021. smo imali senzore na krovu. 2022. smo redefinirali taj dizajn. Ali ne samo dizajn nego i tehničke karakteristike, crash zahtjeve i tako dalje", rekao je. 

Image
UPS /

Rimac na pozornicu pozvao robotaksi, kad ono ništa. Nije došao. 'Preneugodno'

Image
UPS /

Rimac na pozornicu pozvao robotaksi, kad ono ništa. Nije došao. 'Preneugodno'

"Mi razvijamo vlastiti auto i ostale elemente sustava. Ali jedan dio koji smo se odlučili ne razvijati je autonomna vožnja. Radili smo s najboljim firmama u svijetu, na kraju smo se odlučili na Mobileye", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se razvija auto, tako se različiti elementi auta testiraju i razvijaju zasebno", rekao je Rimac. Potom je pokazao modele koji rade različite poslove u cijelom procesu. 

Verne će, kaže Rimac, imati podatke o osobi koja ulazi i tako će pustiti glazbu, prilagoditi temperaturu i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljali smo puno o sigurnosti. Sustav autonomne vožnje koji smo odabrali i koji i dalje stalno napreduje želimo da je najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača. Do nesreće ne bi trebalo doći. Ali u maloj vjerojatnosti, ako dođe do nesreće, ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu", rekao je Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike