RIJEČKI LIJEČNICI POMAKLI GRANICE MOGUĆEG: / Izveli rijetke transplantacije koje su odblili doktori u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

Riječki urolozi tijekom proteklog vikenda obavili su pet transplantacija od kojih su zbog složenosti tri iznimno zahtjevne i rijetke čak u europskim medicinskim centrima.

26.12.2016.
13:16
PIXSELL, Igor Kralj
VOYO logo

'Vikend je bio uistinu radan, ja sam u petak ušao u bolnicu i izašao u utorak. U petak smo započeli s transplantacijama da bi ih tijekom vikenda sveukupno napravili pet: u petak su obavljene prve dvije transplantacije bubrega, u subotu dvije i u nedjelju jedna. U tih pet transplantacija napravili smo prvi put u Hrvatskoj dvije i u svijetu ekstremno rijetke transplantacije bubrega', rekao je predstojnik Klinike za urologiju doc. dr. Josip Španjol.

Pet transplantacija

Medicinski timovi Kliničkog bolničkog centra Rijeka obavili su pet transplantacija bubrega, a spasili su i bubrege koji su u Rijeku došli putem Eurotransplanta, a koje je prije riječkog centra zbog složenosti samog zahvata transplantacije odbilo više europskih transplantacijskih centara u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JEDINSTVENI ZAHVAT: /

Talijanski kirurzi prvi na svijetu zamijenili slezenu bubregom

Image
JEDINSTVENI ZAHVAT: /

Talijanski kirurzi prvi na svijetu zamijenili slezenu bubregom

U prvom se slučaju radilo o potkovičastom bubregu, prirođenoj malformaciji pri čemu su dva bubrega spojena u jedan preko svojih donjih polova jednim mostom od bubrežnog tkiva.

Mađari koji su radili eksplantaciju odbili su razdvojiti taj bubreg pa je Eurotransplant ponudio bubrege Njemačkoj gdje su liječnici također odbili raditi taj složen zahvat da bi Eurotransplant naposljetku bubreg ponudio nama. Mi smo prihvatili taj izazov i spasili bubrege čija je donorica inače bila 17-godišnja bolesnica koja je umrla uslijed moždane aneurizme, objašnjava doc. dr. Španjol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašena dva mlada života

Liječnici su najprije dva i pol sata razdvajali spojene bubrege koji su potom presađeni dvojici mladih bolesnika u dobi od 39 i 36 godina. U ovom je slučaju potrebna velika preciznost, treba posebno označiti krvne žile da se ne prereže kriva, a isto je i s kanalnim sustavom.

'Zahvat kakav smo mi izveli, u svijetu je dosad napravljen u pedesetak slučajeva, a naši su pacijenti bili upoznati s činjenicom da dobivaju bubrege s malformacijom', kazao je doc. dr. Španjol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riskantna operacija

Obavljena je i transplantacija bubrega čiji je donor bilo novorođenče staro 24 dana. Bubrege su prethodno odbili u bolnici u Grazu, a riječki urolozi još su jednom, kao prvi u Hrvatskoj uspješno obavili ovakvu transplantaciju.

'Beba je umrla u Osijeku, bubrezi su eksplantirani i ponuđeni Eurotransplantu. Nakon Graza ponuđeni su nama, mi smo ih prihvatili i uspješno obavili zahvat presadivši bubrege pacijentici koja je 1961. godište. Problem kod tih bubrega je što su oni ekstremno mali, veličine svega tri do četiri centimetra i ugrađuju se u bloku jednoj osobi. Najveći problem za nas predstavlja tehnika jer su u slučaju takvih bubrega žile toliko sitne da ih je teško spajati', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik Klinike za urologiju doc. dr. Josip Španjol kaže da su svi transplantirani pacijenti dobro te bi uskoro trebali biti otpušteni kući.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo