riblji ubojica stigao u Jadran /

Ribari u strahu od ubojice ribljeg fonda: 'Mnemiopsis leidyi' predator koji je uništio ribarstvo u Crnom moru

Image
Foto: YouTube

U Baćini u moru otkriven riblji ubojica Mnemiopsis leidyi. Brzo se razmnožava i to samooplodnjom, jede riblju hranu i jajašca. Može napraviti ogromnu štetu ribljem fondu

18.9.2017.
10:49
YouTube
VOYO logo

Uz Istočnu obalu Jadrana južnije od Kvarnerskog zaljeva prvi put je uočena ova opasna životinja. Naime, riječ je o organizmu koji inače živi u Atlanskom oceanu, a pronađena je i u Crnom moru 80-ih godina gdje je napravila ogromnu štetu ribljem fodnu, piše Slobodna Dalmacija.

Organizam se brzo razmnožava gdje jedna jedinka može izbaciti više od dvije tisuće oplođenih jajašaca. Hrani se ribljom hranom i ribljim jajima, pa nakon određenog vremena ribama ponestane hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da se iz Crnog mora širila na Sredozemlje, sa istočnog na zapadni dio, napravila je i veliku štetu u Kaspijskom jezeru iako je slatkovodno gdje pokazuje veliku mogućnost prilagodbe. 

Pronađena je u Jadranskom moru u Tršćanskom zaljevu. Zamijećena je u velikim količinama na sjevernom Jadranu. Iz Rovinjskog Instituta navode da zadaje velike probleme ribarima, ovog ljeta su ulovili 30 posto ribe a ostatak je Mnemiopsis leidyi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Baćini je pronađena u pločanskome akvatoriju, čiji su djelatnici odma izašli na teren i uvjerili se da je riječ o Mnemiopsis leidyi ubojici ribljeg fonda.

Djelatnici Instituta za more i priobalje naglašavaju da prate kretanje Mnemiopsisa i bilježe razmnožavanje koje je inače samooplodnja. Potreban su sredstva kako se ne bi opustošio riblji fond u Jadranskom moru, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo