Riba iz Save i Dunava koja se prodaje na tržnicama zaražena je parazitom?

U većini ribe koja se prodaje na tržnicama nalaze se crvi koji izazivaju mnoga oboljenja, tvrde dunavski ribari iz Vojvodine.

14.2.2013.
7:09
VOYO logo

"Nas ribare nitko ništa nije obavijestio, pa čak niti došao da izuzme neke uzorke. Slučajno smo nešto načuli preko srpskih medija, ali još nemamo nikakvu konkretnu informaciju. Za sada samo mi ribari između sebe razgovaramo što bi to moglo biti i ima li uopće istine u svim tim pričam", kaže Branka Solin, ribarica iz Vukovara. Dodaje da je na vodi svakodnevno, ali da nije primijetila nikakve promjene. "U utorak sam šarana ispekla za ručak. Imao je normalan miris i okus i normalno se čistio. Jedino je čudno i izvan svih pravila to što ribe u Dunavu trenutačno gotovo da i nema. Nadam se da će nam netko iz Obrtničke komore ili Uprave za ribarstvo dati konkretne informacije da znamo što i kako dalje", kazala je Solin za Večernji list.

Nova vrsta parazita

U Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo u Osijeku nitko se nije javljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji u Srbiji prenose da je nedavno i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potvrdio postojanje nove vrste parazita nematoda koji se pojavljuje u riječnim ribama. Navodno vojvođanski ribari na tu pojavu ukazuju već šest godina, te da parazit napada štuku, soma, smuđa i šarana.

U pitanju je crv dužine 10 do 15 centimetara, opasan za zdravlje ljudi ako se konzumira nedovoljno pečena i kuhana riba. Može dovesti do mnogih želučanih tegoba, ali i do upale pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo