Revolucija u radu za državu - tisuće činovnika borit će se za svoje poslove

Do sada je status 63.

13.2.2014.
16:18
VOYO logo

No, Vlada i Ministarstvo uprave su donijeli odluku, za sada još neformalnu, o tome da će se ukinuti Zakon o državnim službenicima i da će za njih, kao i za sve druge zaposlene u državi, vrijediti Zakon o radu, odnosno ugovoreni kolektivni ugovori, doznala je Slobodna Dalmacija iz neslužbenih izvora.

Sporan rad Službeničkog suda

Prema svemu sudeći izgleda da je najspornija uloga Službeničkog suda. Taj sud u najvećem broju slučajeva ionako rijetke stegovne mjere ukida ili ublažava pozivajući se na razne olakotne okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, naravno, sprječavalo bilo kakvo jače uvođenje discipline u rad državnih službenika, jer su kaznene mjere većinom završavale kao pucanj u prazno.

Uz to, tim se zakonom definirao i zastarjeli model napredovanja u službi, koji se ponajviše temeljio na godinama provedenim u službi, odnosno lojalnosti šefovima, a manje na izvrsnosti u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju otpora ukidanju, radikalna izmjena

U slučaju da bude prevelikih otpora ukidanju ovog zakona, išlo bi se u njegovu radikalnu izmjenu koja bi obuhvaćala ono već navedeno i neke druge promjene, te bi se uvela razlika između zaposlenika na općim poslovima i onih koji obavljaju stručne poslove određenog ministarstva ili državne institucije u kojoj rade. To znači da bi stručni zaposlenici ipak zadržali dio statusa državnih službenika koji je na snazi i danas, dok bi zaposlenici koji bi radili na općim poslovima sasvim 'ispali' iz tog sustava.

Iz sindikata kažu da o svemu nemaju podrobnije informacije te da će konkretno reagirati tek ako dođe do službene inicijative. Sindikati će, očekivano, pružiti otpor ovako radikalnom dokidanju dosadašnjih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo