sporne optužnice / Republika Srpska ponovno otvorila ratne rane: generali stoje iza svojih djela, oglasio se i Gotovina

'To su briljantne vojne operacije, tim operacijama mi smo donijeli mir, donijeli smo slobodu za BiH', kaže ministar obrane Damir Krstičević

11.11.2016.
19:00
VOYO logo

Nakon Orašja, za hrvatske časnike i generale, iz Republike Srpske, najava novih optužnica ratnih zločina. Riječ je o kaznenim prijavama protiv 16-orice hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević.

Sprema li Republika Srpska nove optužnice protiv hrvatskih generala, među kojima i za Antu Gotovinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To oni bave se time, to vlada", kaže kratko Gotovina.

Image
potpuni zaokret kod susjeda /

MUP Republike Srpske demantirao nove prijave protiv generala i časnika HV-a

Image
potpuni zaokret kod susjeda /

MUP Republike Srpske demantirao nove prijave protiv generala i časnika HV-a

Glasnogovornica MUP-a Republike Srpske, opovrgava nove optužnice - tvrdi od 2010. nema ništa novo osim izvještaja koje je RS podnosio od 1996 - 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovim izvještajima nalaze se i pripadnici HVO-a i neki generali ovi svi izveštaji su predani u nadležnost tužilaštva BiH oi oni provode istragu po njima", kaže Mirna MIljanović, glasnogovornica MUP-a Republike Srpske.

Ipak, srbijanski mediji navode kako je RS podnijela čak 16 kaznenih prijava, za zločine u Mrkonjić Gradu, 1995. u akcijama Južni potez, Maestral, Oluja i Petrovačka cesta u kojima je prognano 120 tisuća ljudi, a 1644 ih je ubijeno.

Južnim potezom iz Šipova je koordinirao Ante Gotovina, a sudjelovale su 7. i 4. gardijska brigada, kojima su zapovijedali Ivan Korade i Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su briljantne vojne operacije, tim operacijama mi smo donijeli mir, donijeli smo slobodu za BiH, prema tome sve drugo je politizacija", jasno će Damir Krstičević, ministar obrane.

Iako je nedavno odgodio svoj put u BiH, Krstičević će, kaže otići u najavljeni posjet Međugorju, no general MIljavac koji dugo upozorava da bi se među 900 optužnica iz Bih moglo naći i njegovo ime, kaže - neću riskirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ne bi bio zadržan, to nitko ne može reći, ali mislim da najbolje da ne idem, pošto postoji nekakva takva indicija", kaže Pavao MIljavac, bivši načelnik glavnog stožera HV-a.

Pretpostavlja se da bi kaznene prijave  uz ostale časnike HVO-a mogle obuhvatiti još neke  hrvatske generale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je temeljna srpska taktika stara, koja se ponavlja 1945 godine, a to je laž, obmana, i medijska distorzija", poručuje saborski zastupnik Željko Glasnović.

Odvjetnik Anto Nobilo koji je već i pred hrvatskim i pred haškim sudovima branio hrvatske časnike, kaže RS preširoko shvaća zapovjednu odgovornost.  

"Incidenti nepovezanih manjih skupina vojnika ne ukazuju na zapovjednu odgovornost visokih vojnih struktura", ističe Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja za svaki slučaj spušta tenzije. 

"Molim vas nemojmo nasjedati na napis nekakve tiskovine, bez ikakve spoznaje o tome da li je to točno ili nije", tvrdi ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Republika Srpska ponovno je otvorila ratne rane, a optužnice o kojima se već dulje vrijeme priča - mogle bi uskoro postati stvarnost.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo