REPORT IZ HDZ-A OTKRIVA ŠTO SE DOGAĐA U STRANCI: / Članovi šokirani rezultatom; 'Nikad Crkva nije bila ovako protiv nas'

Image
Foto: Pixsell

HDZ je osvojio četiri mandata, kao i SDP, a neki su članovi otkrili moguće razloge

27.5.2019.
8:35
Pixsell
VOYO logo

Andrej Plenković doživio je poraz na europskim izborima. HDZ je osvojio četiri mandata, isto koliko i SDP, ali porazan je podatak o samo 23 posto osvojenih glasova, piše Jutarnji koji donosi insajderski izvještaj iz stranke. "Ovo nam je jedan od najlošijih, ako ne i najlošiji rezultat u povijesti", bio je komentar HDZ-ovaca nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo prve rezultate.

Potpuni tajac vladao je u središnjici HDZ-a kada su u 19 sati objavljene prve izlazne ankete. Prema njima, HDZ je osvojio samo četiri mandata, dok je uz SDP-ova tri, po jedan mandat odlazio Hrvatskim suverenistima, Neovisnima za Hrvatsku, neovisnoj listi Mislava Kolakušića, Živom zidu i Amsterdamskoj koaliciji. "To su samo ankete, za nas su uvijek bili bolji službeni rezultati", mantrali su HDZ-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA ANALIZA NET.HR-A: /

Hrvatska je dobila novog lidera trećeg puta, a Plenković u buduće izbore ulazi iz jako čudne pozicije

Image
VELIKA ANALIZA NET.HR-A: /

Hrvatska je dobila novog lidera trećeg puta, a Plenković u buduće izbore ulazi iz jako čudne pozicije

Očekivali su sigurnih pet mandata i borbu za šesti, no doživjeli su hladan tuš. Atmosfera je malo živnula nakon ažuriranja anketa, kada je HDZ-u ipak dodijeljeno pet mandata. Zadnji rezultati DIP-a su na kraju vratili sumornu atmosferu, a dio HDZ-ovaca je ubrzo i otišao iz stožera. HDZ-ovci su se gledali u nevjerici. Jedni su bili šokirani, a drugi govorili da više nisu ni očekivali. Predsjednik stranke Andrej Plenković, pojavio se tek desetak minuta nakon ponoći. Na pozornicu je došao sam i svima zahvalio. Rekao je da je zadovoljan što je izlaznost bila gotovo 30 posto.

"Važno je da je HDZ na ove izbore išao sam, smatram da je to bila dobra odluka. Nisam zadovoljan jer nam je nedostajalo malo glasova za peti mandat, ali je očito da se biračko tijelo disperziralo", rekao je Plenković i dodao da su proeuropski orijentirana stranka i da će birači prepoznati borbu za rješavanje nagomilanih problema. Rekao je da će već danas analizirati što je moglo biti bolje te potom napustio dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivali šest mandata

Desnici je na ovim europskim izborima otišlo oko 15 posto glasova, što je, s obzirom na njihovu razjedinjenost, polučilo samo jedan mandat. Za usporedbu, HDZ je na prošlim euroizborima s 41,5 posto glasova osvojio čak šest mandata. Dubravka Šuica je tijekom večeri rekla da bi bilo bolje da su ti glasovi otišli mainstreamu. Dio HDZ-ovaca je, pak, bio kritičan prema rezultatima.

"Ovo nije dobar rezultat za nas. Iako će se sve prikazivati kao uspjeh, pa čak i ako se bude radilo o četirima mandatima. Pogreška je što na listi nismo imali Davora Stiera ili Miru Kovača, oni bi sigurno dobili veliki dio glasova koji je sada otišao Ruži Tomašić i ostalima", rekao je jedan član stranke, dodavši kako bez obzira na osvojene mandate "eksperiment s Karlom Resslerom, Tomislavom Sokolom, Marijanom Balić i ostalima nije uspio." Oni su dobri i kvalitetni, ali nisu bili dodana vrijednost", rekao je HDZ-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi član HDZ-a dodaje kako su birači kaznili skretanje Andreja Plenkovića ulijevo. "Očito je da nije bilo dovoljno spominjati Bleiburg i 30. svibnja na skupu u Ciboni. Najveći razlog podbačaja leži u Istanbulskoj. Nikada Crkva nije bila ovako otvoreno protiv HDZ-a kao na ovim izborima. Neki su svećenici otvoreno zagovarali Ružu Tomašić i Marijanu Petir", komentirao je.

Za dio HDZ-ovaca bila je problematična lista s kojom je Plenković izašao na europske izbore. "Lista je skrojena po ukusu predsjednika. Plenković je pokušao stvoriti svoj svijet, a za to nema uporište. Stoga je bilo očekivano da su desne stranke dobile glasove", rekao je jedan HDZ-ovac, a drugi je dodao: "Plenkoviću su obijest i samovolja došli glave."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo