kaznena prijava protiv četiri osobe / Remont helikoptera HV-a preplatili 10 milijuna eura? USKOK istražuje slučaj već više od dvije godine

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U međuvremenu je Ivica Grebenar otišao iz ZTC-a i danas je ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u. U tom je ministarstvu i dalje zaposlen brigadir Ivica Devčić

22.1.2024.
10:12
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Već više od dvije godine USKOK provodi izvide po kaznenoj prijavi podnijetoj protiv četiri osobe zbog remonta vojnih helikoptera Mi 171 Sh koju su u listopadu 2021. godine podnijeli članovi stručnog tima Zrakoplovno-tehničkog centra, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Kaznena prijava podnijeta je protiv bivših šefova Uprave ZTC-a u Velikoj Gorici Ivica Grebenara i Pavla Krpana te brigadira Ivice Devčića, nekadašnjeg načelnika samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a, te Mirka Ljevara, nekadašnjeg načelnika samostalne službe za vojni zračni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je Ivica Grebenar otišao iz ZTC-a i danas je ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u. U tom je ministarstvu i dalje zaposlen brigadir Ivica Devčić.

U kaznenoj prijavi detaljno se iznose mnogobrojne nepravilnosti tijekom ugovaranja remonta helikoptera s ruskom kompanijom Vertoljeti Rusija te se izrijekom tvrdi da je počinjenja šteta u vrijednosti oko deset milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

23.09.2019., Zagreb - U vojarni “Pukovnik Marko Zivkovic” na Plesu odrzan promotivni let u sklopu prezentacije zavrsetka remonta helikoptera Mi-171 Sh. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave Jutarnji list je pitao Ministarstvo obrane jesu li upoznati s time da je kaznena prijava podnijeta, jesu li upoznati s njenim sadržajem i kakav je njihov stav o kaznenoj prijavi protiv ravnatelja njihove uprave.

Kratko su odgovorili da su "Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga upoznati s predmetom u obliku koji ne kompromitira eventualne dokaze te daljnje provođenje kriminalističkog istraživanja" te time potvrdili da im je poznato da su prijavom obuhvaćeni i njihovi djelatnici i o čemu je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da izvidi u ovom predmetu traju još od 2018. godine kada su vojna i kriminalistička policija, po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, pokrenule izvide vezano za remont. Do danas nije poznato jesu li otkrivene ikakve nepravilnosti, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

POGLEDAJTE VIDEO: Bura prizemljila helikoptere

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo