REKORDNA EPIDEMIJA U HRVATSKOJ: / Sezona gripe nikada nije toliko trajala, čekaonice su još pune, a umrlih je više nego ikad

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Davor Puklavec

Ove sezone vrhunac epidemije traje punih deset tjedana, a samo je proteklog tjedna prijavljeno šest tisuća novooboljelih čime se ukupan broj oboljelih popeo na 57 tisuća.

7.3.2018.
8:05
PIXSELL / ilustracija, Davor Puklavec
VOYO logo

Čak 35 ovosezonskih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj povezano je s gripom i ta je brojka veća nego ikad ranije. Za usporedbu, dosad je najveći broj umrlih od posljedica gripe zabilježen lani, kada je bilo 27 smrtnih slučajeva, te 2010. godine u vrijeme pandemije svinjske gripe.

Ova sezona je po mnogočemu nespecifična, kazao je za Jutarnji listVladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uočavamo jednu intenzivnu godinu, što po broju oboljelih, što po trajanju, ali i neuobičajenoj dominaciji B virusa, koja je trajala sve do unatrag dva tjedna", ističe on.

Image
GRIPA U HRVATSKOJ: /

Koliku smrtnost zapravo ima i kako se boriti protiv nje?

Image
GRIPA U HRVATSKOJ: /

Koliku smrtnost zapravo ima i kako se boriti protiv nje?

Broj oboljelih barem dvostruko veći od prijavljenog

Gripa se u pravilu pojavljuje oko Božića i jenjava do Uskrsa, no ove sezone vrhunac epidemije traje već punih deset tjedana. Primjerice, samo je proteklog tjedna Nacionalnom centru za gripu prijavljeno šest tisuća novooboljelih čime se ukupan broj oboljelih popeo na 57 tisuća, s tim da je riječ samo o onima koji prijave bolest. Do kraja sezone gripe moglo bi biti oko 70 tisuća oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusolog Draženović za Jutarnji list kaže da je brojka u najmanju ruku dvostruko veća te da je riječ o vrlo visokom intenzitetu epidemije. Bolnice i čekaonice obiteljske medicine, kaže, još su uvijek pune pacijenata te napominje kako ima i brojnih komplikacija kod oboljelih. Ove sezone najviše su pogođene starije osobe, uglavnom one koje se nisu cijepile protiv gripe. Po svemu tome, ovo je jedna od najvećih epidemija gripe.

Virus gripe tipa B iznenadio epidemiologe

"Niske temperature i ova kasna zima zasigurno su utjecali na produljeno trajanje takozvanog vrhunca gripe. No, očekujemo kako će polako broj oboljelih padati. Vjerujem da će visoke temperature koje su najavljene za sljedeći tjedan pomoći", kazao je Draženović pojasnivši da će s ljepšim vremenom ljudi više boraviti na otvorenom, a prostorije se više zračiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, za ovu sezonu gripe karakteristična je dominacija virusa tipa B, soja Yamagata, a uobičajeno je da dominira virus tipa A, bilo H3N2 ili H1N1, dok se virus tipa B obično pojavljuje na početku ili na kraju sezone i u bitno manjem postotku. Stvar je time bila složenija jer ovogodišnje cjepivo tako nije sadržavalo dominirajući Yamagata tip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo