komercijalizacija instalacije / Rekonstrukcija vrijedna 4 milijuna kn: 'Pozdrav Suncu' dobit će nove atrakcije, ali će se početi naplaćivati!

Image

Pozdrav Suncu u Zadru će nakon rekonstrukcije dobiti nove sadržaje koje je prvotno zamislio autor instalacije Nikola Bašić

11.1.2017.
15:51
VOYO logo

Zadarska instalacija Pozdrav Suncu ide na temeljitu rekonstrukciju vrijednu četiri milijuna kuna, a nakon što obnova bude dovršena započet će njeno komercijalno korištenje, piše Zadarski.hr.

Instalacija će putem projekata obnove dobiti nove sadržaje i one koje je njen autor Nikola Bašić prvotno zamislio no nikada nisu napravljeni, poput senzora pokreta i povezanosti s obližnjim Morskim orguljama, tako da svaki šum mora ili korak preko staklene površine Pozdrava Sunca kreira jedinstvene svjetlosne efekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na rekonstrukciju smo se odlučili iz nekoliko razloga. Održavatelj instalacije nas već godinama upozorava da su elektronski sklopovi dotrajali, a sama tehnologija zastarjela, što iz godine u godinu povećava troškove održavanja. 

Došli smo do trenutka kada instalaciju treba temeljito obnoviti ili joj prijeti propadanje", rekao je Alan Kociper, direktor gradske tvrtke Inovativni Zadar koja je preuzela održavanje instalacije Pozdrav Suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na instalaciji Pozdrav Sunca ne bi trebali trajati dugo pa bi instalacija u novom ruhu mogla zasjati pred početak turističke sezone 2016. Predloženi zahvati dobili su suglasnost Bašića koji je godinama javno apelirao na potrebu pronalaska sustavnog rješenja za održavanje instalacije, ali i za dovršenje njegove izvorne ideje za Pozdrav Suncu po kojem je Zadar, uz Morske orgulje, postao prepoznatljiv u svijetu.

Drugi važan novitet obnove je i komercijalizacija instalacije na način da se njen prostor iznajmljuje za privremeno korištenje, poput organizacije vjenčanja, rođendana ili promocije nekih vozila, a u planu su i drugi proizvodi na bazi novih tehnologija, otkrio je Kociper. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglasak stavljamo na interakciju s posjetiteljima. Oni će svojim prolaskom preko fotonaponskih ćelija, uz pomoć senzora pokreta, moći utjecati na svjetlosne efekte, ali će isto tako, primjerice, za određeni simboličan iznos, moći dobiti mogućnost slanja poruke preko instalacije u trajanju od nekoliko sekunda. Ili, pomoću posebne aplikacije, kreiranja neke svoje zvučne ili svjetlosne uspomene sa ljetovanja", rekao je Kociper.

Predviđeni radovi odnose se uglavnom na zamjene raznih elektronskih sklopova i vodova koji će sada biti otporniji na utjecaj atmosferilija i mora. Prostor Pozdrava Suncu je plitki bazen i većina elektoronskih sklopova se cijelo vrijeme nalazi u vodi. 
Rekonstrukcijom će se povećati odvodni kanali za more, a novo ugrađeni materijali imat će puno veću otpornost, a na instalaciji neće biti građevinskih radova, niti će se raspored planeta uokolo Sunca mijenjati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je da ovom obnovom instalaciji produžimo život i učinimo je dodatno atraktivnom, a komercijalnu komponentu iskoristimo za njeno održavanje koje bi nakon obnove godišnje trebalo biti bitno manje nego do sada, oko 200.000 kuna", objasnio je Kociper.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo