Rekli im da je beba mrtva, a nisu je htjeli pokazati

'Moje je dijete bilo živo. Plakalo je. Rodilište je bilo prazno. Bila sam jedina pacijentica. Bili su tu samo liječnik i jedna sestra.

20.3.2012.
13:16
VOYO logo

Dvije obitelji koje su podrijetlom iz BiH, čiji su neki članovi rođeni u Hrvatskoj, za austrijski list Kleine Zeitung ispričale su kako još uvijek tragaju za svojom djecom, bebama koje su odmah nakon rođenja proglašene mrtvima. Sumnjaju da su djeca prodana, jer nemaju nikakav dokument niti smrtovnicu koja bi ih uvjerila da su bebe doista umrle nakon poroda.

Roca H., koja od 1991. živi u Grazu, ispričala je da je kao 19-godišnjakinja rodila 7. listopada 1984. u jednom mjestu u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Ime mjesta ne navodi. Dva sata nakon poroda rekli su joj da je njen sinčić umro, ali njenom suprugu nisu dopustili da ga vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kratko sam ga vidjela. Plakalo je'

"Moje je dijete bilo živo. Kratko sam ga vidjela. Plakalo je. Rodilište je bilo prazno. Bila sam jedina pacijentica. Bili su tu samo liječnik i jedna sestra. Kada je suprug došao u bolnicu, dva sata nakon poroda, rečeno mu je da sam rodila mrtvo dijete", ispričala je Roca H. Njen suprug Branko je od liječnika tražio da mu pokažu dijete, no na patologiji su tvrdili da uopće tih dana nisu zaprimili mrtvorođenče.

Tek su prije dvije godine Roca i njen suprug dobili potvrdu da je beba sahranjena 18. listopada 1984. No, s obzirom da na patologiji nemaju podatak da je na tijelu bebe napravljena obdukcija 7. listopada, sumnjaju u istinitost bolničke dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama traži brata

Nakon što je čula za priču koju je objavio Kleine Zeitung, javila se Snježana M., koja živi u njemačkom Augsburgu. Njeni roditelji su također podrijetlom iz BiH. U priči Bosanke Roce Snježana je vidjela sličnost s onim što se dogodilo njenim roditeljima. Ispričala je da je njena majka u istoj bolnici rodila 1967. svoje prvo dijete, za koje su joj nedugo nakon poroda rekli da je umrlo.

"Bilo je živo, a onda je navodno umrlo. Nije bilo obdukcije, ničega. Godinama pokušavamo pronaći moga brata jer smo sigurni da je živ", kazala je Snježana. Njena obitelj angažirala je i privatnog detektiva kako bi pronašli brata. Obje obitelji koje su austrijskim medijima ispričale svoju potresnu priču uvjerene su da nisu jedine doživjele prevaru u bolnici. Najavili su da će, u potrazi za svojim voljenima, sve ispričati i medijima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo