ZLOČINI U VUKOVARU / Rehak: '27 godina borimo se da počinitelji odgovaraju za zvjerstva'

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, govorio je u RTL-u Danas o ratnim zločinima u Vukovaru

19.11.2018.
18:50
VOYO logo

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, govorio je u RTL-u Danas o ratnim zločinima u Vukovaru. 

27 godina traje borba za istinu i pravdu, ali i za rasvjetljavanje najtežih zločina koji su se dogodilo nakon ratnih akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem je što su se ta zvjerstva dogodila nakon okupacije Vukovara i nama je želja da za ta zvjerstva i te zločine odgovaraju oni koji su to počinili. Zato se borimo već 27 godina, kako bi institucije pokrenule taj dio posla i kako bi pokrenule akciju za procesuiranje ratnih zločina na prostoru Grada Vukovara i cijele Hrvatske.

Udruga logoraša ima najveću arhivu onoga što je počinjeno na području bivše vukovarske općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi od 1995. godine skupljamo kompletan materijal koji je bitan i dajemo ga na raspolaganje svima. 

Kolika je ta arhiva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo negdje oko 200-njak DVD-a i oko 6000 iskaza. Mi to arhiviramo, čuvamo, slažemo i pokrećemo kaznene prijave na osnovi toga. 

"Majka želi svoje dijete"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine idu, a Spomenka svoga sina, ali i vlastiti mir i dalje traži. "Tu noć su ih odveli na Bobotski kanal ubili i zakopali, ali ja njega još nisam našla. Majka želi svoje dijete, da nađem i da ga pokopam, da imam gdje i ja zapalit svijeću, donijeti ružu, jer ruže je jako volio", kazala je  majka nestalog vukovarskog branitelja Spomenka Kušić. 

Na vukovarskom području traga se za još 308 nestalih. Zadnji posmrtni ostaci pronađeni su prije dvije godine. "Pretražili smo gotovo 40 tiusća kvadratnih metara,  prekopali cijelu šumu Vorginac i gotovo 70 tisuća kvadratnih metara, ali ništa. Znači da je sve na suprotnoj strani. Vjerojatno", kazao je jučer u RTL-u Danas pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srpskoj strani kažu u tijeku je pregledavanje vojnih arhiva, kako su dogovorili predsjednici Vučić i Grabar Kitarović. "Mi u ovom trenutku nemamo niti jedan arhivski dokumet niti koji prikriva bilo kakvu grobnicu ili bilo što. Ali radimo intenzivno", rekao je Veljko Odalović, predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

A s hrvatskom stranom dogovaraju  provjeravanje određenih lokacija."Jedna je lokacija u okolini Bogojeva? A jedna nizvodno od Smedereva, to su zahtjevi hrvatske strane", rekao je Odalović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Vučićevih dokumenata koje je donio u Zagreb nije pronađeno niti jedno tijelo, a za pitanje nestalih imenovao je i posebnog izaslanika. "Komuniciramo u vezi s jednim slučajem osoba koja zna gdje je pokopan jedan hrvatski vojnik, ali želi saznati što je s njegovim kumom na drugoj strani koji je zarobljen", rekao je Veran Matić, posebni izaslanik srpskog predsjednika za nestale. S  izaslanikom Ivicom Vrkićem čuje se, tvrdi svaki dan. No, problem je kaže, u Zagrebu.

"Nažalost, Ured za nestale ne želi surađivati s izaslanikom predsjednice Grabar-Kitarović, što dosta ometa nas dvojicu u ovom poslu", rekao je Veran Matić. To, su demantirali i u Uredu predsjednice i u Ministarstvu branitelja, gdje tvrde da je suradnja izvrsna.  Problem je u srpskoj strani, što dobro zna i bivši ministar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretražili smo sve živo"

"Pretražili smo sve živo, imali sastanke s neprijateljskom vojskom, nudili im i novce. Jako je teško, zavjet šutnje je ogroman, ali postoje ljudi koji znaju samo treba do njih doprijeti", kazao je bivši ministar branitelja Predrag Matić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj ostaje da pitanje riješi kroz srpske pregovore za ulazak u EU. "Da ćemo kroz poglavlje 23 uspjeti napraviti pritsiak na Srbiju da dostavi sva saznanja čime ona rapolaže", kazao je Sučić. Iz Srbije pak Hrvatskoj predlažu da traži satelitske snimke nakon pada Vukovara od Amerikanaca.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo