REAKCIJE NA SKANDALOZNU PRESUDU / 'Cetnicki pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je kako je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran cetnicki voda Draza Mihailovic losa stvar koja moze utjecati na odnose dviju zemalja.

14.5.2015.
14:03
VOYO logo

"Rehabilitacija Draze Mihailovica nije dobra, cetnicki pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to ce sigurno utjecati na odnose dviju zemalja", rekao je Tomislav Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuce prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tudmana naglasivsi da se srpska politika mora o tome jasno ocitovati.

"Rijec je o unutarnjoj stvari susjedne drzave s kojom zelimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draza Mihailovic, koji je kolaborirao s Nijemcima i ucinio brojne zlocine", kazao je Karamarko novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar Kitarovic: Povijest prepustiti povjesnicarima

"Iznimno sam neugodno iznenadena presudom Viseg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zlocinca Draze Mihailovica te kao Predsjednica Republike Hrvatske najodlucnije osudujem svaki pokusaj povijesnog revizionizma.

Ta presuda ne moze izbrisati zlodjela cetnickog pokreta, pocinjena u suradnji s nacistima i fasistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i cinjenica kako je taj pokret dozivio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drzim kako se, gledajuci u zajednicku buducnost u Europskoj uniji, konacno treba odmaknuti od politiziranja proslosti, vec povijest prepustiti povjesnicarima", navodi se u priopcenju iz Ureda predsjednice RH.

Mesic: Rehabilitacije Draze Mihajlovica je pravosudni i politicki skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji cetnickog vode Draze Mihajlovica pravosudni je i politicki skandali, priopcio je bivsi hrvatski predsjednik Stjepan Mesic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije nikakvo ispravljanje nepravdi ucinjenih u vrijeme komunisticke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrdenih povijesnih cinjenica", istice Stjepan Mesic.

U regiji taj potez zatvaranja ociju pred istinom o proslosti, koji nije nista drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, moze imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohrabrenje za pobornike revizionizma

"On ce nesumnjivo negativno utjecati na zapoceti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja medusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit ce i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji zele – u zlocinu – izjednaciti antifasizam i fasizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijedene, a pobijedene u pobjednike", kaze se u priopcenju.

Cetnicki pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Cetnici su bili krajnje obazrivi prema njemackom okupatoru, tijesno su suradivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na celu s Josipom Brozom Titom, istice Mesic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takoder podsjeca da se ustasama cetnici prakticno nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bjezali prema zapadu, ustaski poglavnik Ante Pavelic dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je jos drzao pod svojom kontrolom.

Izrugivanje sa cinjenicama

"Rehabilitirati danas Drazu Mihajlovica, govoriti o njegovome 'ubojstvui i o njemu kao o zrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa cinjenicama. Svako rehabilitiranje cetnistva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustastva moze zavrsiti samo u katastrofi", upozorava Mesic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivsi hrvatski predsjednik ocekuje da se o rehabilitaciji cetnickog vode izjasni i EU jer, kako kaze, tesko je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zlocince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za clanstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifasizma.

'Ovo je pogreska kao sto bi bila rehabilitacija Pavelica'

Ministar pravosuda Orsat Miljenic je izjavio da je "apsolutno zgrozen" odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji cetnickog vode Dragoljuba Draze Mihailovica, dodajuci da je to "silno velika pogreska kao sto bi to bila rehabilitacija Hitlera, Mussolinija ili Pavelica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako ce ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenic je naglasio da svaki fasizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za gradenje buducnosti.

"Te stvari u svijetu su vec davno rijesene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreska jer je cetnicki pokret napravio silno zlo gradanima Hrvatske", naglasio je Miljenic dodajuci i da svaka zemlja sama sebi odreduje puteve, buducnost, ciljeve i odreduje na cemu se temelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je Draza Mihailovic bio zlocinac i ostao je zlocinac. Bio je fasist i tocka", rekao je Miljenic dodajuci da na Srbiji ostaje hoce li graditi buducnost na temelju antifasizma kao cijela Europa ili ce je graditi na temelju neceg drugog.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike