što su mediji pisali? / Regija o izborima: Srbi se raspisali o Milanoviću, u BiH istaknuli pobjedu Grabar-Kitarović u dijaspori

Image
Foto: Miranda Čikotić/Nel Pavletić/Pixsell

Svi su zaključili isto - HDZ-u je važna pobjeda njihove kandidatkinje kako bi hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prošlo glatko

23.12.2019.
22:18
Miranda Čikotić/Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Ljevica protiv desnice - ostvario se scenarij koji su predvidjeli mnogi strani mediji.

Vijest o hrvatskim predsjedničkim izborima, obišla je svijet. The Guardian suprostavlja konzervativnu predsjednicu i liberalnog bivšeg premijera. Deutchewelle spominje borbu protiv korupcije kao jedan od zadataka budućeg predsjednika. Bloomberg, pak, navodi da su birači predsjednici zamjerili bliskost s gradonačelnikom Bandićem.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svi su zaključili isto - HDZ-u je iznimno važna pobjeda njihove kandidatkinje kako bi hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prošlo glatko. Slični komentari stižu i iz regije. Aleksandar Vučić jučer nije htio predvidjeti rezultate.

''Ne bih komentirao, moji su dojmovi poslije onog sučeljavanja malo drugačiji od toga kako mediji govore da je. Mi ćemo raditi na tome da poboljšamo odnose."

A mediji u regiji su se raspisali - najviše je srpskih naslovnica dobio Zoran Milanović koji je naglasio da se neće voditi rat u drugom krugu. Slovenci se pitaju hoće li ovaj rezultat značiti jačanje ljevice, a bosanskohercegovački mediji istaknuli su pobjedu predsjednice u dijaspori jer 96 tisuća birača iz susjedne Bosne i Hercegovine s Hrvatskom želi bolji odnos.

''Njih dvoje i njihove stožerne stranke kao stranke ljevice i desnice su dio općeg konsenzusa politike prema Hrvatima u BIH, tako da je to dobra vijest za Hrvate ovdje. Tko god će pobijediti u drugom krugu, neće biti radikalnih promjena", kaže analitičar Milan Sitarski.

Oglasio se i bosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji u sklopu svoje božićne čestitke građanima nije mogao zaobići temu izbora. Naglasio je da poštuje volju naroda, te naglasio da dobar odnos između sunarodnjaka proizlazi iz obostrane brige jednih prema drugima.

''Slaveći Isusovo rođenje otkrivamo poziv i poslanje i širimo radosnu vijest kako bi naši sunarodnjaci i drugi sugrađani otkrivali istinski smisao života", poručio je kardinal Puljić.

A predsjednički izbori mogli bi i u iduća dva tjedna svakodnevno puniti medijske stupce - sve ovisi o tome koliko će žestoka retorika biti, te hoće li se opet na pitanju odnosa sa zemljama iz regije skupljati politički bodovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo