tematski park / Reformisti predložili izgradnju parka sa spomenicima kulturnim velikanima u Parku Franje Tuđmana

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebački Reformisti predložili su da se na središnjoj šetnici Parka dr. Franje Tuđmana uredi tematski kulturni park u kojem bi se našli spomenici istaknutim zagrebačkim kulturnjacima

9.2.2017.
12:27
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Reformisti predložili su u četvrtak da se na središnjoj šetnici Parka dr. Franje Tuđmana uredi tematski kulturni park u kojem bi se našli spomenici istaknutim zagrebačkim kulturnjacima, poput glazbenika Ive Robića i Karla Metikoša, autora najzagrebačkijeg zagrebačkog filma "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika ili najistaknutijeg kipara hrvatske moderne skulpture Ivana Meštrovića.

Kao što su povijesni hrvatski velikani povezani kroz Lenucijevu potkovu, kao što je na Jarunu postavljena aleja sportskih velikana, tako bi središnja šetnica Parka dr. Franje Tuđmana koja ima perivoj okomito na Ilicu, mogla nastati aleja kulturnih velikana našega grada, rekao je na konferenciji za novinare član predsjedništva Narodne stranke – Reformisti Robert Hirc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj aleji svoje mjesto našli bi i Zvonimir Milčec, zagrebački kroničar i književnik te Viki Glovatzky, meštar ceremonije u Varietéu koji je u kulturno naslijeđe ostavio svoj Stari fijaker, po mnogima najbolju zagrebačku pjesmu svih vremena. Glumci Vanja Drah i Mladen Crnobrnja – Gumbek također bi postali stanovnici te aleje, kao i ikona zagrebačkog rock 'n rolla Karlo Metikoš, nezaboravni kazališni i televizijski komičar Ivo Serdar te oscarovac Dušan Vukotić.

Reformisti su još u srpnju 2016. predlagali da se spomenik podigne Arsenu Dediću koji je živio i stvarao u Zagrebu punih 58 godina, od dolaska iz rodnog Šibenika do smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, politika je ostala na to gluha, ali ne i struka pa je akademski kipar Željko Zima na tu inicijativu izradio spomen ploču koja bi se mogla postaviti na Arsenovu kuću u Haulikovoj ulici. Sad je prilika da i Arsen dobije svoje mjesto u aleji kulturnih velikana koju ovom prilikom predlažemo“, kazao je Hirc.

Reformisti bi napravili kulturni tematski park na šetnici Parka dr. Franje Tuđmana jer se odustalo od postavljanja spomenika Franji Tuđmanu zbog čega je nastala praznina u simboličnom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bandićev prijedlog da se spomenik dr. Franji Tuđmanu postavi na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Ulicu grada Vukovara čime bi se dobila poveznica s tri trga Lenucijeve potkove i tri hrvatska velikana – kraljem Tomislavom, Josipom Jurjem Strossmayerom i Nikolom Šubićem Zrinskim,  Reformisti smatraju dobrom idejom. No, smatraju da prije treba riješiti problem obližnje ruševine Paromlina, te napuštenih zgrada na Paromlinskoj cesti, koje su izvor zaraze i okupljalište narkomana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo