Referendum nije potreban! Mi nismo lakrdijaši!

Ustavni sud odlučio je da referenduma neće biti zato što su Vladinom odlukom o povlačenju izmjena Zakona o radu prestale postojati pretpostavke za njegovo raspisivanje.

20.10.2010.
12:36
VOYO logo

Ustavni sud u srijedu je jednoglasno donio odluku koja kaže da referendum o zamrzavanju odredbi Zakona o radu koje se tiču kolektivnih ugovora nije potrebno provesti. Uz to su i zabranili da vlast u idućih godinu dana donese izmjene ZOR-a kojima bi se na referendumsko pitanje odgovorilo s "ne".

Referendumsko pitanje "Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora?", ocijenili su zakonitim i u skladu s Ustavom, iako Sabor nije tražio ocjenu. Međutim, referenduma neće biti zbog činjenice da je Vlada 3. rujna povukla izmjene ZOR-a iz procedure i time su "prestale postojati pretpostavke za raspisivanje referenduma, koje je zatražilo 717.149 birača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvoj sjednici Ustavnog suda na koju su puštene televizijske kamere, Jasna Omejec se obratila javnosti kako bi, očigledno, spriječila javni bunt protiv suda koji je odlučio da referenduma neće biti, unatoč povijesnom odazivu birača koji su ga zahtijevali.

Pozvala je na odgovornost sindikalce, koji su u svom zahtjevu 4. lipnja naveli da su "birači ocijenili da postoji potreba raspisivanja referenduma vezano uz izmjenu određenih odredbi Zakona o radu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, vezivanje prikupljanja potpisa uz Prijedlog izmjena ZOR-a nije učinio Ustavni sud, nego su to učinili sami članovi Organizacijskog odbora, to jest, Ana Knežević, Krešimir Sever, Vilim Ribić, Ozren Matijašević i Damir Jakuš. Takva njihova kvalifikacija za ovaj ustavnosudski postupak bila je pravno relevantna", kazala je u obraćanju javnosti, a zatim poručila sindikatima:

"Činjenica da članovi Organizacijskog odbora... danas javno zastupaju suprotno stajalište da svrha još postoji i da predmet još postoji, jer se nikada nije ni radilo u prijedlogu izmjena ZOR-a - iznova dokazuje stupanj njihove vlastite nevjerodostojnosti, nedostatak njihove demokratičnosti i političke kulture", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da "kad si javne osobe u društvu a priori - i prije no što je odluka donesena - dopuštaju kvalificirati tu odluku kao 'lakrdijašku odluku' koju donosi 'lakrdijaško tijelo' u manipulativnom postupku' u kojem se 'kroji po mjeri', onda je riječ o poruci, o svjesnoj i namjernoj poruci, koja poziva na odbacivanje Ustavnog suda kao vrhovne institucije ove države. Ta nepodnošljiva lakoća obezvrjeđivanja i gaženja svega institucionalnog u ovoj državi duboko zabrinjava".

Nadahnuti Krapac pozvao na kažnjavanje sindikalaca pa se ogradio

Sudac Davor Krapac je bio nadahnut u raspravi o odluci da se referendum ne provede. Najprije je naglasio kako "Ustav čuva članove društva da se međusobno ne pokolju" i upitao vezano za pobunu protiv odluka Ustavnog suda: "Hoćemo li reći dižimo Oktobarsku revoluciju ili reći ne i držati se Ustava?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kolegama ustavnim sucima i da "ako nismo u stanju da postignemo ravnotežu, bolje da odemo odavde i pustimo nekome drugom da se time bavi". Ponajviše su ga razjarili medijski napisi gdje "često čita kako ljudi nisu zadovoljni radom Ustavnog suda" te da je na jednome mjestu pročitao da je taj sud "gujinje", što je preveo kao obitavalište zmija. Pitao je i kako odgovoriti na izjave da je odluka o tome da referendum nije potreban "lakrdijaška odluka lakrdijaškog tijela".

Podsjetio je da se kazneno djelo prisiljavanja suca i prijetnje prema pravosudnom dužnosniku kažnjava zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, a zatim se ogradio od poziva pravosudnim organima na progon Matijaševića i to riječima: "Ne apeliram ja da se kazneno goni, bože sačuvaj, ne možemo kroz kaz pravosuđe da se rješavaju ovakvi konflikti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Mario Jelušić je poručio da je situacija jasna jer "ako nema zakona, nema ni referenduma", kazao je. Sutkinja izvjestiteljica, Duška Šarin, kazala je da je Vlada uvažila volju birača te da je time ostvaren cilj referenduma.

Ustavni je sud u srijedu, naime, raspravljao o zahtjevu Hrvatskog sabora podnesenom krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Ustavnog je suda zatraženo da utvrdi jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu (ZOR) s obzirom da je Vlada iz saborske procedure povukla sporni prijedlog izmjena zakona, koji je bio neposredan povod zahtjevu za referendum.

Prethodni članci:

arti-201010190922006 arti-201009280248006 arti-201009060386006 arti-201009140617006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo