Reakcije na nesuglasice / Hrast podržao Glunčića, Maras oštro protiv, a oglasio se i Pupovac: 'Znam ja ponešto o njemu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Hrasta poručuju da je HNS razočarao svoje birače neprincipijelnim ulaskom u koaliciju s HDZ-om

4.4.2018.
15:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Stranka Hrast izrazila je podršku da se Matko Glunčić imenuje za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, a ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak optužuju da  je "svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu reformu i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom".

Podsjećaju da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak već nakon početne formalne provjere kandidata prošli tjedan istupila u medijima s tezom da Glunčić sigurno neće biti izabran te pitaju zašto na sve moguće načine pokušava osujetiti njegovo imenovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da je HNS razočarao svoje birače neprincipijelnim ulaskom u koaliciju s HDZ-om. Zato su i doveli ministricu Divjak koja je svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu "reformu“ i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom. No, ključno je pitanje hoće li premijer Andrej Plenković dobrobit hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava, a samim time i budućnost naše djece u potpunosti predati u lijevo – liberalne ruke HNS-u za njihovu političku promociju. Oni su više puta pokazali da im stručnost te hrvatski identitet i vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod ne znače gotovo ništa", zaključuje Hrast u priopćenju.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je u srijedu kako osoba koja nije za uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav ne može biti na čelu cijelog tog procesa. "U Saboru će biti veliki broj glasova za ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime će Hrvatska napraviti korak naprijed, a čini se da nas premijer Plenković i kolege iz HDZ-a žele imenovanjem Matka Glunčića vratiti dva koraka unazad. Time bi se učinio ustupak glasnogovornicima ekstremno desnih stavova", rekao je Maras novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za premijera Andreja Plenkovića rekao je da balansira između "određenih desnih interesnih skupina". Maras je rekao kako premijera poziva da "nas ne vraća dva koraka unazad nego da imenuju osobu koja vjeruje u kurikularnu reformu i želi za našu djecu moderno obrazovanje".

Na pitanje vjeruje li da će ministrica Divjak napustiti Vladu ako Glunčić bude imenovan uzvratio je kako HNS-u ne vjeruje ništa. "Ništa ja ne vjerujem HNS-u. Znate da su oni u Sabor izabrani glasovima birača koji ne žele Plenkovića na čelu Hrvatske, a sad njemu drže većinu. Mislim da je HNS vezan da ovaj mandat odradi do kraja. Kad bi pristali na ovo imenovanje i nakon toga ostali u Vladi samo bi potvrdili da im ništa ne treba vjerovati", rekao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je u srijedu izbor voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reormu rekavši kako su HDZ i HNS izazivali ideološke podjele te dok se "oni ne očiste neće biti ništa od obrazovne reforme", a mišljenja je i kako do rasprada vladajuće koalicije neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi oni imali gdje kad bi im se koalicija raspala! Vežu ih stranački i osobni interesi i dok je tako Vlada će funkcionirati, nažalost, ne za opće dobro i kako bi zaštitila građane", rekao je Petrov nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da pitanje tko će biti voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme neće ugroziti funkcioniranje vladajuće većine u Hrvatskom saboru te kako je važno da se kroz međusobno uvažavanje, raspravu i dijalog pronađu najbolja moguća rješenja.

"Nije dobro, a to je postalo pravilo u političkom i javnom životu, da ako se oko nečeg u prvi tren ne složimo, odmah dižemo tenzije i govorimo kako je to 'pitanje svih pitanja' zbog kojeg će možda prestati suradnja", rekao je Jandroković novinarima, nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Ističe da se "kroz raspravu može doći do rješenja koja će biti obostrano prihvatljiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje zbog čega bi prof. Matko Glunčić trebao voditi reformu kada se javno izjasnio proti nje uzvratio je: "O tome će odlučiti nadležno tijelo, a to je Posebno stručno povjerenstvo (PSP) i njima ću prepustiti da donesu tu konačnu odluku. Moj osobni stav je da svatko tko je dovoljno kvalificiran, tko je dobio dovoljan broj bodova i potporu onih koji su meritorni, dakle od članova PSP-a, da bi taj trebao i biti predsjednik tog radnog tijela".

Jandroković je kazao  i kako ne bi želio inzistirati na političkoj odluci. "Zato smo i osnovali PSP da on okupi ljude koji se dobro razumiju u reformu obrazovanja i ja bih njim poklonio svoje povjerenje", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo