DRŽAVNI VRH O HASANBEGOVIĆEVOJ IDEJI: / 'Nitko ne razmišlja o ukidanju Dana antifašističke borbe, to nam nije ni nakraj pameti'

Image
Foto: Pixsell

Iz državnog vrha stigla je reakcija na navode bivšeg HDZ-ovca, Zlatka Hasanbegovića, koji je pokazao aspiracije za ukidanje Dana antifašističke borbe.

24.6.2017.
23:50
Pixsell
VOYO logo

'Nitko ne razmišlja o ukidanju Dana antifašističke borbe, takvo što nije nam nakraj pameti. Za to postoje dva razloga: prvo, sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u 2. svjetskom ratu i, drugo, obilježavanje 22. lipnja kao državnog praznika bila je ideja predsjednika Franje Tuđmana, koji je znao zašto to predlaže. Zato treba biti sasvim precizan, nema šanse da se ukine taj praznik', kazao je jedan od članova državnog vrha upitan postoji li u Vladi i Predsjedničkom uredu podrška ili razumijevanje oko ideje bivšeg HDZ-ova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je najavio ukidanje Dana antifašističke borbe, doznaje Jutarnji list od izvora iz državnog vrha.

Koliko god ideja Zlatka Hasanbegovića, o ukidanju državnog praznika, zvuči kao želja koju je nemoguće ostvariti, on na svojoj strani ima brojne povjesničare koji su skloni takvoj ideji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je teška tema. Mislim da je mnogima teško prihvatiti da 1945. nije došlo oslobođenje nego novi teror. To je moje mišljenje i neka bude praznik 23. kolovoza, kada Europa obilježava dan antitotalitarnih režima', smatra Stjepo Bartulica, nekadašnji savjetnik Ive Josipovića i Tihomira Oreškovića.

Slično razmišlja i jedan od najpoznatijih povjesničara Ivo Banac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je stvarno kontroverzan datum. U pitanju je svojevrsni derivat nekadašnjeg Dana ustanka 27. srpnja, koji je prebačen na 22. lipnja, kada je navodno počeo oružani otpor protiv fašizma. U stvarnosti, to je bila reakcija na napad na SSSR i ne vidim potrebu da se taj ili neki drugi dan slavi kao Dan antifašističke borbe. Jer, antifašisti trebamo biti svakodnevno. Osim toga, zašto treba postojati Dan antifašističke borbe, a nemamo Dan žrtava komunizma, iako je komunizam također kriv za mnogobrojne žrtve', smatra Banac.

Image
HASANBEGOVIĆ ŽELI PONIŠTITI 22. LIPNJA KAO DRŽAVNI BLAGDAN: /

'To je naša dužnost'

Image
HASANBEGOVIĆ ŽELI PONIŠTITI 22. LIPNJA KAO DRŽAVNI BLAGDAN: /

'To je naša dužnost'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo