ZAŠTITA OKOLIŠA / Razmišljate o kupnji električnog bicikla ili automobila? Država dijeli izdašne poticaje

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U srijedu, 3. travnja počinje novi krug dijeljenja poticaja za kupnju električnih vozila

26.3.2019.
11:54
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povećao je budžet s lanjskih 12 na 17 milijuna kuna, a s obzirom na to da se poticaji dijele s obzirom na to tko je najbrži, treba požuriti ako želite poticaj. 

Naime, prošle je godine sav novac građanima dodijeljen u samo par sati, stoga morate biti brzi i imati spremnu dokumentaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave će se zaprimati od devet sati u srijedu 3. travnja (zahtjevi koji stignu prije roka nisu valjani), a osim prijavnog obrasca morate predati i ponudu za vozilo koje namjeravate kupiti.

Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80.000 kuna za električne automobile, do 40.000 za plug-in hibride automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5.000 kuna Fondovih poticaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Procedura prijave je jednostavna - Fondu se treba dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji se može pronaći na njihovim web stranicama, preslika osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i sama ponuda dobivena u prodajnom salonu. Dokumentacija se može poslati preporučenom poštom ili dostaviti u prijamni ured Fonda, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja.

Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Prošle godine je taj rok bio šest mjeseci, ali se s obzirom na vrijeme isporuke vozila, taj period u nekim slučajevima pokazao kratkim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fondu predviđaju da će za 17 milijuna dostupnih poticaja biti veliki interes. Prošle godine je građanima sufinancirana kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo