BEROŠ: 'POTPUNO JE JASNO DA SMO NA PREKRETNICI': / Govorio i o cjepivu: 'Rizici su puno manji od naših svakodnevnih aktivnosti'

Image

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2599 novih slučajeva, preminulo je 50 osoba

9.4.2021.
7:23
VOYO logo
  • Primorsko-goranska županija ide u 7-dnevni lockdown
  • Nastavlja se cijepljenje u Hrvatskoj

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Ruska tvrtka planira proizvodnju Sputnjika V u Njemačkoj

18:05 - Ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm trebala bi u svom pogonu u Bavarskoj svaki mjesec proizvoditi do 10 milijuna doza cjepiva Sputnjik V, kazao je u petak njezin direktor Aleksej Repik. Njemačka se priprema za početak bilateralnih pregovora s Rusijom o nabavci tog cjepiva protiv covida-19, no konačna odluka će ovisiti o tome da li će Sputnjik V dobiti zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

EMA trenutno analizira podatke o cjepivu na zahtjev tvrtke R-Pharm Germany GmbH. Stručnjaci EMA-e bi ovaj tjedan trebali posjetiti Moskvu u sklopu procesa preispitivanja cjepiva. Prema riječima direktora Repika, plan početka proizvodnje Sputnjika V u pogonu u bavarskom gradu Illertissenu je uznapredovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli bi s četiri do pet milijuna doza mjesečno", rekao je Repik, objasnivši da kompletna doza podrazumijeva prvu injekciju i docjepljivanje. "S proizvodnim kapacitetima na maksimumu, mjesečno ćemo proizvoditi osam do 10 milijuna doza", dodao je Repik. To bi se, kako je kazao, moglo postići u zadnjem kvartalu 2021.

Repik je također izrazio uvjerenje da će EMA odobriti rusko cjepivo. Ako se to desi, bavarska podružnica R-Pharme bi mogla postati jedna od glavnih proizvođača Sputnjika V na golemom tržištu EU-a. Proizvodnja u Njemačkoj mogla bi početi u trećem kvartalu godine. Za sada se, međutim, ne zna koliko će trebati vremena EMA-i da donese odluku o Sputnjiku V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


WHO: 'Šokantna neravnoteža' u distribuciji cjepiva protiv koronavirusa

17:45 - "Šokantna neravnoteža" prisutna je u distribuciji cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta, a većina zemalja nema dovoljno doza kojima bi se cijepili zdravstveni djelatnici i rizične skupine, kazao je u petak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 700 milijuna doza cjepiva iskorišteno je diljem svijeta protiv bolesti covid-19, međutim, njih 87% upotrijebljeno je u zemljama s visokim ili srednje visokim dohotkom, dok su zemlje s niskim prihodima primale samo 0,2%, izjavio je. "U prosjeku, u zemljama s visokim dohotkom cijepljena je gotovo svaka četvrta osoba. U državama s niskim primanjima, od više od 500 ljudi, cijepljena je jedna osoba", rekao je Tedros.

Inicijativa COVAX isporučila je gotovo 38,4 milijuna doza cjepiva u 102 zemlje, diljem šest kontinenata, šest tjedana nakon što je krenula s distribucijom zaliha, priopćili su u četvrtak Savez za cjepiva GAVI i WHO. Cilj je ove godine isporučiti više od 2 milijarde doza, no inicijativa se trebala suočiti i s kašnjenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da ćemo cijepljenje moći nadoknaditi u travnju i svibnju. Problem nije u isporuci cjepiva od strane COVAX-a, već u nabavi istoga", konstatirao je Tedros, osuđujući slabu ponudu.

Nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kao posljedice cijepljenja, mnogi su počeli sumnjati u AstraZenecino cjepivo, dosad glavni COVAX-ov oslonac u borbi protiv pandemije. Australija je u petak priopćila da je naručila više vrsta cjepiva kao alternativu za AstraZenecino, a Hong Kong je odgodio isporuku doza zbog zabrinutosti u vezi mogućeg vrlo malog rizika od nastanka rijetkih krvnih ugrušaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seth Berkley, čelnik GAVI-a, na pitanje pregovara li COVAX o dodatnim dozama cjepiva koje neke države ne žele, odgovorio je da se anglo-švedski lanac opskrbe "pokupio". Nadao se da će se s vremenom poboljšati opskrba AstraZenecinog cjepiva za koju je zaslužan Indijski serumski institut, čije se doze sada čuvaju za suzbijanje ubrzane epidemije.

"Dok zemlje odlučuju kojoj će vrsti cjepiva dati prioritet, čime će određene doze postati pristupačnije, mi ćemo pritom pokušati osigurati da te doze budu dostupne bez kašnjenja, ako su zemlje spremne to učiniti", rekao je Berkely.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Povratnici u Sloveniju morat će na granici pokazati negativan PCR test

17:45 - Nakon što je slovenski ustavni sud privremeno suspendirao primjenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s "crvene", rizične epidemiološke liste, pa ta restrikcija više nije na snazi, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja morat će na granici pokazati negativan PCR test na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je na konferenciji za novinare kazala epidemiologinja Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, stručni tim je predlagao da se za takve osobe pri ulasku u Sloveniju na granici odredi karantena koju bi nakon određenog vremena mogli prekinuti uz negativan PCR test.

No, vlada se odlučila za strože rješenje, po kojemu će te osobe moći u Sloveniju ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus, a priznavat će se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Europske unije. U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockout tijekom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio gospodarskih aktivnosti. Kako je u petak na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će idućeg tjedna biti opet otvoreno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Slovenija je većinom još u crvenoj fazi trećeg vala epidemije i teško je najavljivati kad će biti kraj trećeg vala jer će broj zaraza idućih dana i nekoliko tjedana vjerojatno još rasti, kao i postotak novih varijanti virusa, osobito britanske, među zaraženima, kazao je Poklukar, pozivajući na oprez i dodavši da u epidemiji ne treba podcijeniti opasnost fenomena "snježne grude" koji kod virusa još može iznenaditi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

EK planira nabaviti dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva

17:38 - Europska komisija traži pristanak država članica za pokretanje pregovora s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva koje bi bile isporučene 2022. i 2023. godine, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane europske dužnosnike. Glasnogovornik Komisije je potvrdio informaciju o planovima za nabavu dodatnih doza, od kojih bi polovica bila neobvezna.

Američki Pfizer je zajedno s njemačkim BioNTechom razvio novu mRNA tehnologiju cjepiva, a istu tehnologiju koristi i američka tvrtka Moderna. Neimenovani dužnosnik EU-a na kojeg se poziva Reuters rekao je da je Komisija već stupila u kontakt s jednim dobavljačem cjepiva mRNA, ali nije otkrio o kojoj je tvrtki riječ. I njemački dnevnik Die Welt u petak je objavio da će Komisija ubrzo potpisati ugovore o nabavi dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


HUT zadovoljan i podržava početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika

16:51 - Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak je izrazila zadovoljsto i podržala početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika od sredine travnja, ocjenjujući to kvalitetnom i pravovremenom mjerom koja će biti najjača promotivna poruka u ovom dijelu turističke godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“HUT, krovna udruga turističkog sektora u Hrvatskoj, izražava zadovoljstvo i snažno podržava inicijativu Ministarstva turizma i sporta o početku organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika te je spremna, zajedno sa svojim članicama, aktivno se uključiti u operativnu provedbu programa”, navodi se u priopćenju.

U HUT-u smatraju kako je cijepljenje turističkih djelatnika od sredine travnja “kvalitetna i pravovremena mjera, koja će biti naša najjača promotivna poruka u ovom dijelu turističke godine”. Posebno je važno, kažu, što se uz stalne djelatnike taj program cijepljenja u turizmu odnosi i na sezonske djelatnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u ovoj fazi pripreme turističke sezone je odlična mjera, a mi ćemo napraviti sve što može da se što veći broj zaposlenika i sezonaca animira na cijepljenje. Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone vezan uz epidemiološko stanje te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, a pravovremeno i organizirano cijepljenje turističkih djelatnika je jedan od najvažnijih čimbenika koji će to i omogućiti”, izjavio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

U kontekstu dodatnog jačanja percepcije Hrvatske kao sigurne destinacija, HUT pozdravlja i inicijativu širenje mreže testiranja za goste u turističkim destinacijama antigenim testovima, a kroz formiranje značajnog broja dodatnih punktova za testiranje u turističkim destinacijama, zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


TZ Grada Zagreba: Stranci će se vikendom moći testirati putem Centra za posjetitelje

16:50 - Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u petak je objavila da je za sve strane posjetitelje koji su ostvarili barem jedno noćenje u Zagrebu osigurala testiranje na covid-19 vikendom putem Centra za posjetitelje na glavnom zagrebačkom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Počevši s vikendom 10. travnja, Turistička zajednica grada Zagreba će omogućiti testiranje za strane goste u blizini Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11. Tako će se svi posjetitelji koji su u Zagrebu ostvarili najmanje jedno noćenje, moći uz prethodnu najavu, testirati i subotom i nedjeljom”, navodi se u priopćenju.

Detaljnije informacije o toj usluzi dostupne su i na internetu, među njima i da će se testiranje provoditi u sanitetskom vozilu pored Centra za posjetitelje (Europski trg). Testiranje će se organizirati isključivo vikendima, blagdanima i neradnim danima za posjetitelje koji napuštaju destinaciju tijekom vikenda, u ponedjeljak ili dan iza blagdana odnosno neradnog dana, a kako bi se osigurala valjanost testa prilikom prelaska granice. Ovisno o potrebnim uvjetima za povratak u domicilnu destinaciju, posjetitelje će se testirati PCR ili antigenskim testovima, neke su od informacija s a spomenute internet stranice Turističke zajednice grada Zagreba, koja navodi i da će testiranja će subvencionirati TZGZ u iznosu od 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Od ponedjeljka online nastava u 16 županija

16:16 - Nastava će se od ponedjeljka, 12. travnja u potpunosti online održavati na području Istarske, Međimurske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije, u 12 županija održavat će se djelomično online, a u pet u potpunosti u školi. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području Istarske, Međimurske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije nastavu će online pratiti učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, s tim da se području Istarske županije nastava u nižim razredima osnovnih škola obustavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online nastavu pratit će učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda i srednjoškolci (osim maturanata, odnosno učenika završnih razreda srednjih škola) u Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zagrebačkoj županiji te u Gradu Zagrebu. Ostali učenici tih županija, odnosno niži razredi osnovnih škola i učenici završnih razreda srednjih škola, nastavu će pratiti u razredu, kao i učenici glazbene škole Karlovac, dok će učenici Glazbene škole u Varaždinu u školi imati individualnu nastavu.

U Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji online nastavu imat će učenici od 5. do 8. razreda osnovne i svi učenici srednjih škola, dok će u učionicama nastavu pratiti samo učenici nižih razreda osnovne škole.

Na području Dubrovačko-neretvanske i Krapinsko-zagorske županije online nastava održavat će se samo za učenike srednjih škola, osim maturanata, odnosno učenika završnih razreda srednjih škola. Učenici osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije nastavu će pratiti po modelu A (u školi) ili B (dijelom u školi, dijelom online), dok će učenici osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije nastavu pratiti po modelu A.

U Ličko-senjskoj županiji online nastava će se održavati za sve razrede triju srednjih i jedne osnovne škole, dok će u školu ići svi učenici 11 osnovnih i dviju srednjih škola s područja te županije. Po modelu A, odnosno u potpunosti u školi, nastavu će pratiti učenici Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije.

Praktična nastava redovno će se održavati u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji, u Šibensko-kninskoj održavat će se samo kod poslodavca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obustavlja se praktična nastava u školskim objektima, dok će se u Istarskoj županiji održavati po A modelu. Odluke o prelasku na online nastavu od početka školske godine donose se na županijskoj razini što ovisi o lokalnoj epidemiološkoj situaciji.


Novi slovački premijer umiruje Rusiju nakon svađe zbog cjepiva

16:15 - Novi slovački premijer u petak je pokušavao ublažiti prijepor s Rusijom po pitanju cjepiva protiv covida-19, rekavši da Slovačka treba osigurati doze cjepiva Sputnjik V za svoj plan cijepljenja, nakon što ih je Moskva ljutito optužila za kršenje ugovora. Slovačka je naručila od Rusije dva milijuna doza Sputnjika V, od čega je 200.000 stiglo 1. ožujka. Tadašnji premijer Igor Matovič bio je prisiljen napustiti premijersko mjesto zbog dogovora o kojem nije obavijestio svoje koalicijske partnere, koji su se protivili korištenju cjepiva koje nije registrirano za upotrebu u Europskoj uniji.

Nastao je spor nakon što je slovačka nadzorna agencija izrazila sumnje po pitanju cjepiva, zbog čega je u četvrtak Rusija nazvala Slovačku da vrati svoju prvu pošiljku od 200.000 doza koje su stigle 1. ožujka.

"Premijeru Eduardu Hegeru vrlo je važno masovno cijepljenje građana, što je uvjet za postizanje kolektivnog imuniteta", priopćio je Hegerov ured. "Također vidi interes građana da se cijepe Sputnjikom V. Stoga, obveza je države da osigura ovo cjepivo u potrebnoj kvantiteti i kvaliteti."

Heger je preuzeo premijersku poziciju prošli tjedan, u preinakama vlade koje su osmišljene kako bi se riješila kriza, dok je Matovič preuzeo ministarstvo financija. Zemlja od 5.5 milijuna, koja je bila među najpogođenijim pandemijom koronavirusa u svijetu prije nešto što se situacija poboljšala proteklih tjedana, još nije počela cijepiti Sputnjikom V.

Slovačka agencija za lijekove SUKL rekla je da ne može donijeti zaključak o cjepivu jer nije dobila dostatne podatke. Ruska strana optužila je Slovačku zbog kršenja ugovora i tražila vraćanje cjepiva. Vlada je rekla da je Heger ovlastio Matoviča da pronađe načine da procijeni cjepivo s mađarskom vladom, prvom u EU koja je koristila Sputnjik V. Matovič je u petak otišao u posjet Budimpešti.


EMA zbog tromboza ispituje i cjepivo Johnson&Johnson

14:50 - Europska agencija za lijekove (EMA) zabilježila je "više slučajeva" nastanka krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom protiv covida-19 kompanije Johnson&Johnson. DPA prenosi informacije iz EMA-e da je riječ o “četiri ozbiljna slučaja tromboze” koji se istražuju, od kojih je jedan imao smrtni ishod.


Krapinsko-zagorska: 30 novozaraženih

14:33 - Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata potvrđeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, rečeno je u petak na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite. Oporavilo se 37 osoba tako da je trenutno 230 aktivnih slučajeva zaraze, a 728 osoba je u samoizolaciji. "Trenutno je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 41 pacijent, od koji je jedan na respiratoru. Svakodnevno u proteklih sedam dana u bolnici imamo četiri do šest novih pacijenata“, rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek.

Broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana iznosi 141, a prošlog je petka bio 174. "Vidi se da smo u blagom padu, ali bio je Uskrs pa se nije testiralo. Povećava se broj pozitivnih u testiranima, trenutno smo na 22 posto, taj je broj zabrinjavajući“, dodao je Ferek Jambrek.

Tomislav Jadan, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, napomenuo je da su se dosad cijepila 2102 zdravstvena djelatnika prvom dozom cjepiva, a 1693 i drugom dozom. U domovima za starije i nemoćne prvu dozu primilo je 1729 osoba, a drugu dozu 1033 osobe. Dodao je da su liječnicima opće medicine dosad isporučene ukupno 13.404 doze cjepiva.

Župan Željko Kolar rekao je da će od ponedjeljka, 12. travnja, školarci imati nastavu po modelu kakav je bio prije Uskrsa. "Svi učenici osnovnih škola, i viših i nižih razreda, kreću po modelu A, a srednje škole po modelu B, odnosno kombinaciji modela A i C., s time da će svi maturanti i završni razredi pohađati nastavu po modelu A“, rekao je Kolar.


Šibensko-kninska: 168 novozaraženih

14:07 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije utvrđeno 168 osoba oboljelih od covid-19 infekcije, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Trenutno je 567 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječe se 74 osobe, od kojih je pet osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 2354 osobe. U posljednja 24 sata testirano je 307 uzoraka.

Osim toga, donesena je odluka o nastavi po C modelu. Ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova preporuča se u razdoblju od 12 do 26. travnja donošenje odluke o organizaciji nastave na daljinu za sve razrede.

Strukovne škole koje izvode stručnu praksu izvan školskih ustanova (kod privatnih poslodavaca, u obrtničkim radionicama i sl.) mogu nastaviti s izvođenjem stručne prakse tijekom izvođenja nastave na daljinu uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.


U BiH smanjenje broja novozaraženih, uz 82 smrtna slučaja

13:57 - U Bosni i Hercegovini petak je ponovo zabilježeno smanjenje dnevnog broja novozaraženih koronavirusom jer je registrirano nešto više od tisuću slučajeva, dok ih je dan ranije bio preko 1500, ali se i dalje bilježi veliki broj umrlih. Od četvrtka su provedena testiranja na oko 5500 uzoraka, kao i dan ranije, a zaraza je potvrđena u 1096 slučajeva. Istodobno su umrle 82 osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Usporavanje širenja zaraze sada je već jasno vidljivo u Sarajevu, koje je tjednima slovilo za najveće žarište u zemlji, jer se već sedam dana broj novozaraženih smanjuje pa je tako u petak bilo 156 novih slučajeva. Prema dostupnim statističkim pokazateljima BiH trenutačno bilježi nešto više od tisuću slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika.

Krizni stožer Republike Srpske odlučio je u petak kako će od idućeg tjedna u tom entitetu ponovo biti otvorene sve osnovne škole, a nastavu će online i dalje pratiti srednjoškolci. Otvaraju se i muzeji i galerije te će biti dopušteni treninzi u zatvorenim prostorima. Od četvrtka je dopušten i rad ugostiteljskih objekata. "Imamo određeno razdoblje stabilizacije što nam budi nadu da ćemo idućeg tjedna imati pozitivni trend", pojasnio je ove odluke Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS. U Federaciji BiH još nema naznaka popuštanja mjera ograničenja koje znače noćni policijski sat u cijelom entitetu te zabranu rada restorana i kafića u većini županija.


Srbija najavila otvaranje trgovinskih centara i škola, unatoč visokim brojkama

13:55 - Srbija od idućeg tjedna planira djelomično ublažavanje mjera, a tjedan iza i povratak đaka u škole, uz uvjet da se nastavi tendencija smanjenja zaraza, objavili su u petak dužnosnici u Beogradu dok brojke i dalje svjedoče o više od 3000 zaraženih na dnevnoj razini i oko 8000 oboljelih u bolnicama.

Krizni stožer je na današnjoj sjednici donio je odluku da od ponedjeljka, nastavi li padati broj novozaraženih, počnu raditi trgovinski centri, a tjedan dana potom i da učenici krenu u škole, rekao je novinarima epidemiolog i član tog tijela Branislav Tiodorović poslije jutrošnje sjednice. Epidemiološka situacija je i dalje izvanredna, konstatirao je Tiodorović, ustvrdivši kako se vidi tendencija smanjenja broja novozaraženih, te da se u bolnicama na dnevnoj razini evidentira više otpuštenih, nego li primljenih na liječenje, a da se u covid ambulantama smanjuje broj prvih pregleda.

No, bolnice su i dalje pune i pod pritiskom, o čemu svjedoče i podaci od četvrtka i srijede, kada je na covid odjelima bilo skoro 8000 pacijenta, 7929 i 7938, sa po više od 260 u teškom stanju i na respiratorima. Neznatna je i razlika po broju novozaraženih - od 16.055 testiranih uzoraka u četvrtak je potvrđeno 3625 novih zaraza, dok ih je u srijedu, uz približan broj testiranih, bilo 3615.

Nastava na daljinu bi, poslije više od mjesec dana, trebala prestati 19. travnja, uz daljnje lokalne procjene o mogućim žarištima, dok u Kriznom stožeru tvrde kako je broj zaraza ispod epidemiološke razine da bi se đaci mogli svrstati među ugroženi dio populacije.

Tiodorović je novinarima prenio i ocjenu Kriznog stožera da je odziv u kampanji procjepljivanja dobar, a po njegovim riječima, nastavili li se sadašnji trend, "za mjesec do dva" bi se mogao postići kolektivni imunitet. U Srbiji je, prema podacima od četvrtka, prvu dozu primilo ukupno 1.578.800 građana, a potpuno ih je i prvom i drugom dozom cijepljeno 1.130.000.


Splitsko-dalmatinska: 345 novozaraženih

13:52 - Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 345 novooboljelih od Covid infekcije, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. U tom je razdoblju obrađeno ukupno 1048 testova.

Prema izvješću KBC-a Split, umrla su četiri pacijenta, muškarci u dobi od 67, 74, 85 i 95 godina, a uz brojne komorbiditete bili su pozitivni i na Covid infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 202 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno je 2013 osoba u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 178 Covid pozitivnih osoba, od kojih su 22 na respiratoru, priopćio je županijski Stožer.


Brodsko-posavska: 69 novozaraženih

13:24 - U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 69 novozaraženih koronavirusom, a umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, priopćeio je županijski Stožer civilne zaštite. Trenutno je u županiji ukupno 307 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih je 51 osoba na bolničkom liječenju. Tri bolnička pacijenta pozitivna na koronavirus pri liječenju trebaju potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćene su 752 osobe. Među njima i dvije žene u dobi od 37 i 66 godina koje je policija zatekla u kršenju mjera samoizolacije. Mlađa žena unatoč izrečenoj mjeri došla je u prostor policijske uprave, a starija je zatečena izvan obiteljskog doma tijekom policijske kontrole prometa.


U Sloveniji pogoršano stanje epidemije, ipak se sprema otvaranje školstva

13:23 - U Sloveniji se epidemiološki podaci pogoršavaju - sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza porastao je na 938, na dnevnoj razini 24,6 posto testova bilo je pozitivno na koronavirus, a sve je više novih zaraznijih varijanti među testiranima, pokazuje se u petak nakon objave podataka o stanju epidemije.

Po podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5198 PCR-testova potvrđeno 1279 zaraza koronavirusom, pozitivna je bila četvrtina nalaza, a još troje ljudi umrlo je od posljedica covida-19 pa je ukupno umrlih 4.100. Trenutno je 13.911 aktivno zaraženih, a povećava se i pritisak na bolnički sustav, pa je trenutno hospitalizirano 618 covid pacijenata, 139 od njih s težim tijekom bolesti leži na intenzivnim odjelima. Među njima je za razliku od prva dva vala epidemije sve više mlađih dobnih kategorija. Riječ je o populaciji u srednjim godinama života, koja nema kroničnih bolesti, ne boji se Covida-19 i podcjenjuje opasnost, a to svakako nije dobro, upozorio je u izjavi za medije Matjaž Jereb, šef odjela intenzivne terapije na ljubljanskoj infekcijskoj klinici.

U ponedjeljak u Sloveniji završava 11-dnevno zatvaranje, pa će vlada ovih dana odlučivati o tome koje će mjere i dalje ostati na snazi. No unatoč složenoj situaciji najavljuje se da će obrazovni proces u osnovnim i srednjim školama ponovo odvijati kao prije zatvaranja, kombiniranom metodom C, jedan tjedan uživo a jedan on-line. Razmatra se i mogućnost za ponovno pokretanje dinamičnijeg obrazovnog procesa na fakultetima, gdje su sada moguće samo vježbe uz sudjelovanje do deset sudionika, te nužni ispiti, a sve uz predviđene restrikcije, unatoč rezervama studentskih organizacija.

Ministrica za školstvo i sport Simona Kustec izjavila je u petak na konferenciji za novinare da postoji prijedlog da se od ponedjeljka ponovo dopuste sportska natjecanja u nacionalnim ligama, te otvore organizirane rekreativne aktivnosti, no vlada o tome još nije donijela definitivnu odluku. Još nije poznato ni hoće li vlada pristati na ukidanje tzv. policijskog sata i kada bi se mogla ukinuti zabrana kretanja izvan statističkih regija, navode mediji, te dodaju da su u vladi Janeza Janše neskloni i prijedlogu da se dopusti rad kafića i terasa na otvorenom.

Po zadnjim podacima vlade dosad je prvom dozom cjepiva cijepljeno više od 300.000 ljudi, odnosno oko 15 posto ukupne populacije, dok je obje doze dobilo njih 120 tisuća. Više od polovice do sada upotrijebljrenih doza u Sloveniji, njih 177.143, odnosi se na cjepivo AstraZenece. Vezano uz to cjepivo za sada se po odluci vlade i infektologa u Sloveniji njime cijepi dobna skupina u životnoj dobi od 60 do 65 godina, stariji i oni s kroničnim bolestima imaju pravo na cijepljenje s cjepivima Pfizer i Moderna. Većina mlađih kategorija još je necijepljena, ne računajući tu masovnije cijepljenje koje je provođeno među specifičnim skupinama, kao što su zdravstveni i pedagoški djelatnici.


Njemačka počela razgovore o nabavci cjepiva Sputnjik V

13:21 - Njemačka trenutno s Moskvom vodi prve pregovore o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V, potvrdio je u petak ministar zdravstva Jens Spahn. Spahn je dan ranije najavio da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno o stajalištu Europske unije, osigurati nabavku cjepiva Sputnjik V. Također je kazao kako je to najavio svojim kolegama u EU.

Ministar zdravstva ponovio je da su za to potrebna dva preduvjeta. Prethodno je potrebno odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), zbog čega je potrebno isporučiti daljnje podatke EMA-i kako bi cjepivo dobilo uporabnu dozvolu u EU. Drugi je uvjet da doze mogu stići unutar nekoliko sljedećih tjedana.

Savezna pokrajina Bavarska prije dva dana potpisala je predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.


WHO nema 'odgovarajuće podatke' za preporuku o kombiniranju cjepiva

13:19 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovila je u petak da zbog manjka "odgovarajućih podataka" ne može dati preporuku u vezi kombiniranja različitih cjepiva protiv covida-19, kao što će Francuska činiti u docjepljivanju osoba mlađih od 55 godina koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva. "Ne postoje odgovarajući podaci da bi se moglo reći može li se to činiti" i prema tome stručnjaci WHO-a zaključili su da "kombiniranje cjepiva u ovome trenutku ne mogu preporučiti", kazala je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris, na redovitom briefingu u Ženevi.

Podsjetila je da je to stajalište usvojila Strateška stručna savjetodavna skupina za imunizacije (SAGE) u veljači prilikom objave preporuka za AstraZenecino cjepivo i prije informacija o mogućoj povezanosti tog cjepiva i jako rijetkih nuspojava. Naglasila je također da su ti znanstvenici tada pozvali da se istraži mogućnost kombiniranja cjepiva protiv covida-19.


Direktor Instituta Robert Koch: 'Potrebno je kratkotrajno zatvaranje'

13:16 - Kako bi se zauzdao treći val pandemije koronavirusa u Njemačkoj bi trebalo uvesti zatvaranje koje bi trajalo dva do četiri tjedna, izjavio je u petak direktor glavne njemačke epidemiološke ustanove, Instituta Robert Koch.

Čelnik Instituta Lothar Wieler kazao je kako projekcije pokazuju da bi mobilnost trebala biti uvelike smanjena želi li se slomiti treći val širenja koronavirusa i zaustaviti rast broja novozaraženih. "Svakog dana u kojemu ne djelujemo, mi gubimo živote", kazao je Wieler na tjednoj konferenciji za medije. Broj potvrđenih novozaraženih u jednom danu iznosi 25.464, što je 3.576 više nego prije tjedan dana, podaci su Instituta objavljeni u petak.

Njemački mediji objavili su u četvrtak da kancelarka Angela Merkel želi promjenu zakona o zaštiti od pandemija koja bi joj omogućila provođenje oštrih mjera i u saveznim pokrajinama te da u tome ima podršku zastupnika demokršćanske Unije CDU/CSU. Merkel se zalaže za ujednačen pristup na razini cijele države. Trenutno se mjere u borbi protiv pandemije donose na temelju zakona o zaštiti od pandemija, ali su za provedbu mjera donesenih na saveznoj razini odgovorne same savezne pokrajine, što je dovelo do različitih mjera u 16 saveznih pokrajina. Promjena zakona bi omogućila saveznim vlastima da u svim gradovima i općinama u kojima je premašena dogovorena epidemiološka vrijednost uvedu pooštrenje mjera bez obzira na pokrajinske vlasti.


Poljski ministar o premorenosti liječnika u trećem valu: 'Ovo je rat'

13:14 - Poljski liječnici i medicinsko osoblje padaju od umora u borbi s trećim valom koronavirusa u zemlji, rekao je u petak ministar zdravstva nakon izvještaja da zaposlenici bolnica primaju infuziju kako bi mogli dalje raditi. U Poljskoj, državi s 38 milijuna stanovnika, u petak je umrlo više od 700 ljudi, objavio je ministar AdamNiedzielski, nakon što je dan ranije oboren rekord od 954 umrlih. "Ovo je doista rat", rekao je za privatni radio RMF 24.

"Ovo su najteži prizori koji reflektiraju teret ovog posla“, kazao je poljski ministar na pitanje o napisima da dio medicinskog osoblja prima infuziju i kisik kako bi imalo snage dalje raditi. "Kad sam posjetio privremenu bolnicu u Katowicama vidio sam liječnike i medicinske sestre kako spavaju između smjena. Intenzitet njihova posla je velik i posljedica je manjka osoblja“, naglasio je Niedzielski.

Poljska je prošli tjedan imala rekordne brojeve novozaraženih, s oko 35 tisuća dnevno, a vlada je u srijedu produžila restriktivne mjere do 18. travnja. Vrtići, škole, trgovački centri, hoteli, kinodvorane i kazališta su zatvorena. Poljska je u četvrtak imala 27.887 novih slučajeva, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na 2,5 milijuna.


Norveška premijerka novčano kažnjena zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja

13:12 - Norveška policija rekla je u petak da je novčano kaznila premijerku Ernu Solberg zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja kad je organizirala obiteljsko okupljanje u povodu proslave svojeg rođendana. Kazna je u visini 2352 američka dolara, rekao je policijski zapovjednik Ole Saeverud na konferenciji za novinare.

Premijerka, kojoj je ovo drugi mandat, ispričala se prošli mjesec zbog toga što je potkraj veljače organizirala proslavu 60. rođendana za 13 članova obitelji u planinskom odmaralištu, unatoč vladinoj zabrani okupljanja više od 10 ljudi. U većini slučajeve policija ne daje takve kazne, no riječ je o premijerki i premda je zakon isti za sve, nismo svi jednaki pred zakonom, objasnio je Saeverud. "Stoga je ispravno dati kaznu kako bi se održalo povjerenje javnosti u pravila fizičkog distanciranja", rekao je Saeverud.

Nacionalna su pravila u veljači ograničila privatna okupljanja u restoranu na najviše 10 ljudi. Solberg je provodila politiku strogih ograničenja te Norveška, država od 5,3 milijuna ljudi, ima jednu od najnižih stopa zaraza i smrtnosti od covida-19, nekih 83. 000 zaraženih i 643 smrti povezanih s koronavirusom od početka pandemije.


Mlađi od 55 u Francuskoj će se nakon AstraZenece docijepiti drugim cjepivom

13:09 - Francuzi mlađi od 55 godina koji su već primili prvu dozu AstraZenecina cjepiva protiv covida-19, u docjepljivanju bi trebali primiti cjepivo drugog proizvođača, odnosno cjepiva bazirana na glasničkoj RNK (mRNA), objavile su u petak francuske vlasti. Visoka agencija za zdravlje (HAS) službeno je potvrdila to novo pravilo, koje je ministar zdravlja Olivier Veran ocijenio "posve logičnim" za više od 500.000 ljudi na koje se to odnosi, među kojima je i on sam. To znači da će osobe cijepljene AstraZenecom primiti drugu dozu cjepiva koje su proizveli Pfizer/BioNTech ili Moderna.

AstraZenecino cjepivo u Francuskoj u početku je bilo namijenjeno za osobe mlađe od 65 godina jer nije bilo dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti kod starijih. U ožujku je njegova uporaba proširena i na starije. Sredinom ožujka cijepljenje njime bilo je nekoliko dana obustavljeno zbog pojave rijetkih tromboza u Europi. Francuska je 19. ožujka odlučila davati ga samo starijima od 55 godina, jer su se rijetke tromboze pojavile kod mlađih osoba.

AstraZeneca je u Ujedinjenom Kraljevstvu preporučena za starije od 30, u Njemačkoj za starije od 60, a u Švedskoj za starije od 65. Francuska je cijepila već više od 10 milijuna ljudi prvom dozom cjepiva.


Dubrovačko-neretvanska: 86 novozaraženih

12:56 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 86 novih osoba zaraženih koronavirusom, a dvije su umrle u zadnja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Zaraza je za 30 osoba potvrđena antigenskim testom, a oporavile su se 84 osobe. Umrli su muškarac iz Ploča i žena iz Dubrovnika, oboje rođeni 1936. godine.

"Prema pristiglim rezultatima sekvencioniranja na 15 uzoraka, na svima je potvrđen britanski soj covida-19. Tri uzorka su uzeta na području doline Neretve, a ostali su sa šireg dubrovačkog područja", ističu iz Stožera. Oporavile su se 84 osobe. U posljednja 24 sata obrađeno je 399 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je njih ukupno 57.227. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 71 osoba. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih jedan na invazivnoj, a dva na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1470 osoba.


Varaždinska županija: 141 novozaraženi

12:54 - U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentiran je 141 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. S novim 141 slučajem, broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 352, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 609. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 98 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 61 smještena na lokaciji u Varaždinu, a 37 u Klenovniku. Na respiratoru je 14 osoba.

U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe pozitivne na kronavirus.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 482 uzorka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 49 posto, a udio u svim testiranim uzorcima 29 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 17.208 pozitivnih osoba. Aktivnih slučajeva je 632.


Zadarska županija: 157 novozaražnih

12:52 - U Zadarskoj županiji 157 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 preminula su dvojica muškaraca u dobi od 91 i 74 godine, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 536 uzoraka, pod nadzorom je 2495 stanovnika, a trenutačno je 848 aktivnih slučajeva. Većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih unutar obitelji i na radnome mjestu.

Na svim covid odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 70 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata. Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.


Međimurska županija: 67 novozaraženih; od ponedjeljka školska nastava online

12:50 - Novih 67 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Međimurska županija u kojoj će se od ponedjeljka u školama kojima je osnivač županija nastava odvijati online, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentiran 61 pozitivan nalaz na covid-19, odnosno 29,1 posto od broja testiranih. Iz drugih županija javljeno je o šest pozitivnih slučajeva osoba s prebivalištem ili boravištem u Međimurju.

U protekla 24 sata oporavila se 31 osoba, pa je trenutno u ovoj županiji 410 aktivnih slučajeva zaraze. Do petka je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 48.548 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 32 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih dva u posljednja 24 sata. Otpuštena su četiri pacijenta, dok je jedan na invazivnoj respiraciji.

Iz Stožera navode kako je s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, odnosno posljednjih dana povećani broj oboljelih u županiji, a u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, donijeta preporuka da se nastava nakon proljetnog odmora održava online za školske ustanove kojima je županija osnivač. Cilj je smanjiti mobilnost i kontakte svih sudionika u obrazovnom sustavu, a školama i epidemiolozima ostaviti dovoljno vremena za analizu epidemiološke situacije, ističu u Stožeru.


Karlovačka županija: 108 novozaraženih

12:47 - Karlovačka županija bilježi 108 novih osoba zaraženih koronavirusom i jednu umrlu u zadnja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite te objavio da mjere za provođenje nastave u srednjim i osnovnim školama ostaju iste kao do sada.

Nastava se odvija na daljinu, a izuzetak su učenici završnih razreda srednjih škola (četvrti, odnosno peti u Medicinskoj školi) i učenici nižih razreda (od prvog do četvrtog) osnovnih škola koji će i dalje nastavu pratiti u školi. Zbog specifičnosti individualne nastave, učenici karlovačke Glazbene škole nastavu će nastaviti pohađati u školi. Odluka će ostati na snazi do 25. travnja te će se kasnije preispitati sukladno epidemiološkom stanju.

Stožer je u petak priopćio da je u zadnja 24 sata od posljedica zaraze umro pacijent star 87 godina, a samo jučer je hospitalizirano 11 ljudi i sada se bolnički liječe 94 osobe, od kojih je sedam na respiratoru. U samoizolaciji je 478 osoba. U Karlovačkoj županiji je od početka pandemije oboljelo 11.306 osoba, a 383 ih je umrlo.


U Zagrebu 618 novooboljelih

12:40 - Novih 618 osoba zaraženih koronavirusom broji u protekla 24 sata grad Zagreb u kojemu je trenutno 2811 aktivnih slučajeva zaraze, priopćio je u petak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 49.774, što je 429 osoba više nego dan ranije. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda obavljeno je 1176 testiranja na covid-19, a 409 nalaza bilo je pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 708 novooboljelih, a mjera samoizolacije izrečena je za 704 osobe.

Od 708 obrađenih pozitivnih osoba, 226 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 383 osobe su kontakti covid pozitivnih osoba. Obrada za 48 osoba još je u tijeku, a tri su osobe doputovale iz Njemačke, Srbije i Rusije. Šest osoba su djelatnici/korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. Kod pet osoba moguće je izlaganje u zdravstvenim ustanovama, dok je kod 18 osoba moguća izloženost na radnom mjestu. Liječnici obiteljske medicine epidemiološki su obradili 16 osoba. Kod tri osobe moguće su mjesto izloženosti vjerska i obiteljska okupljanja. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana su tri novooboljela korisnika i četiri djelatnika.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod pet učenika i jednog nastavnika osnovnih te jednog učenika srednje škole, izrečena je mjera samoizolacije za 96 učenika osnovnih i sedam učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.


Konferencija za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite

11:18 - Ministar Davor Božinović otvorio je konferenciju Nacionalnog stožera civilne zaštite, a primarijus Vera Katalinić-Janković izvijestila je o današnjim podacima. "Prošle je 410 dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva", rekla je. "U bolnice je zaprimljeno 223 osobe. Do danas se ukupno oporavilo 268 929 osoba od toga 2116 u posljednja 24 sata. Danas imamo 50 preminulih. Kod 4 osobe evidentiran je komorbiditet iz kardiovaskularnih bolesti. Prosjek godina umrlih je 76,5 godina, a najmlađa osoba imala je 23 godine i imala je potvrđene dijagnoze iz skupine malignih i neuroloških bolesti", izvijestila je.

Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. "Danas smo imali 2599 novih slučajeva. Prije tjedan dana imali smo 2362 novooboljela, a tjedan prije 1802. U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 8338 novih slučajeva. Prosječna incidencija 14-dnevna je 593.3. Najniža je u Istri, a najviše u Primorsko-goranskoj. Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 18. mjesto na ljestvici zemalja EU, a po stopi smrtnosti smo također na 18. mjestu", rekao je.

Beroš naglasio važnost cijepljenja, govorio i o dugovanju prema veledrogerijama

Ministar Vili Beroš ponovno je pozvao na cijepljenje. "Jasno je da smo ponovno na prekretnici. Odaziv na cijepljenje i poštivanje epidemioloških mjera određuju daljnji smjer. Cijepljenje je najbrži alat za povratak na staro i čuvanje života hrvatskih građana", rekao je.

"Rizici su minimalni", rekao je Beroš, uspoređujući rizike cijepljenja sa svakodnevnim rizicima. "EMA je naglasila da su koristi AstraZenece rizici minimalni, manji su od loših navika poput pušenja i alkohola. Rizici su minorni. Proces razvoja cjepiva bio je nikad brži. Svaka glasina o tom procesu odmah je dospjela na naslovnice i stvorila se kriva slika o cjepivima. Istina je samo jedna - svaki lijek ima nuspojave. Ali one su iznimka, svi koristimo lijekove, a rizici postoje, ali dešavaju se iznimno", rekao je te ponovio da koristi u mnogome nadilaze minorne rizike. "Cjepivo spašava život", zaključio je.

Ministar je rekao da se građani mogu prijaviti za cijepljenje preko platforme, obiteljskog liječnika i poziva na call centar. Na platformi se može prioritetno naručiti. "Od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste preko platforme budu plasirane u središnji registar, što su mnogi obiteljski liječnici priželjkivali", rekao je. Komentirao je i masovno cijepljenje koje je krenulo na Zagrebačkom velesajmu. "1400 naših sugrađana, koliko ih se danas cijepilo, dokaz su da proces cijepljenja napreduje te da se polako vraća povjerenje AstraZenecinom cjepivu", rekao je.

"Zdravlje hrvatskih građana i stabilnost opskrbe lijekova imperativ su ove Vlade", rekao je Beroš, komentirajući dugovanje prema veledrogerijama. "Svi dionici tog poslovnog procesa pokazuju svjesnost situacije", te je rekao da će predstavnici veledrogerija danas normalizirani opskrbu bolnica. Sa predstavnicima će se ministar Beroš sastati sljedeći tjedan. "Obećavam da ćemo nastaviti razgovarati i tražiti rješenje", zaključio je.

Beroš se zahvalio svim građanima koji se ponašaju odgovorno, zdravstvenim djelatnicima, epidemiološkoj struci, predstavnicima informatičke industrije, znanstvenicima. "Potpuno je izvjesno da svi zajedno pušući u isti rog možemo se boriti protiv svih izazova pred nama", rekao je.

Božinović: 'Mjere donosimo kako bismo zaštitili živote'

Davor Božinović je komentirao uvođenje strožih mjere u pojedinim županijama, primjerice Primorsko-goranskoj županiji. "Moramo vidjeti prijedlog stožera Primorsko-goranske županije. Mi podržavamo da lokalni stožeri promatraju situaciju i predlažu mjere, jer nitko ne može imati bolji uvid u to gdje su žarišta. Imamo županije s incidencijom ispod 200, a i one u kojima ide preko tisuću. Takav angažman je nužan jer mi donosimo mjere kako bi, prije svega, zaštitili živote i kako bi zdravstveni sustav ostao održiv", rekao je.

"Naše mjere moraju biti fokusirane tamo gdje je epidemija uzela maha. Po nekim županijama imate i po tri vrste mjera i mislim da je to ispravan pristup i da ćemo nastaviti u tom smislu i dalje", poručio je. "Prema podacima za ožujak, kod 368 pravnih, fizičkih osoba je izdano 146 prekršajnih naloga, podnesena su 44 optužna prijedloga, izručeno 47 novčanih kazni. Vezano za sankcije kršenja odluka Stožera, ukupan iznos izrečenih kazni je za ožujak 386 500 kuna. Popis osoba koje su sankcionirane tijekom ožujka dostavljen je Zavodu za zapošljavanje i te popise će Ravnateljstvo civilne zaštite objedinjavati", dodao je Božinović.

Upitani što je s cijepljenjem mladih AstraZenecom, Capak je rekao da ograničenja zasad nema. "EMA je jasno precizirala da nema dovoljno podataka da bi mogli donijeti nego spolno ili dobno ograničenje za cijepljenje. Pažljivo pratimo situaciju u Hrvatskoj, ali nismo donijeli i u ovom trenutku nećemo donositi ograničenja", rekao je.

Također, komentirali su i održavanje nastave. "U pola županija se sprema krenuti na C model, većina njih ostavlja otvorene škole za niže razrede i maturante. Posebno povjerenstvo u Ministarstvu obrazovanja to koordinira", rekao je Božinović. Komentirao je i održavanje krizmi. "Mi možemo samo apelirati na sve, i organizatore krizmi, da se strogo pridržavaju mjera i okvira koji je izradio HZJZ. Ako će se pridržavati, onda je rizik za zarazu manji", rekao je.

Upitani što je s ruskim cjepivom, Beroš je rekao da su "dodatni upiti putem diplomatske note upućeni ruskom veleposlanstvu u Zagrebu. HALMED je istaknuo detalje koje treba dodatno provjeriti. U stalnoj smo komunikaciji".

"Neće se dogoditi da se baci neko cjepivo jer je u Zagrebu cijepljenje AstraZenecom, koja se može dugo i jednostavno držati. Imamo proceduru ako ostane cjepiva, zovu se prioritetne skupine, a ako se ne nađu, onda se cijepi treća prioritetna skupina", rekao je Capak upitan je li se dogodilo da je na cijepljenju na Zagrebačkom velesajmu ostalo viška cjepiva. "Platforma nam omogućava zatražiti određen broj ljudi i pitati ih žele li u određeno vrijeme i mjesto doći. Oni su obvezni odgovoriti", dodao je Beroš.

"Situacija u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji je specifična. Ne bojim se", rekao je Božinović upitan može li se dogoditi da, s obzirom na postroženje mjera u PGŽ, ljudi krenu odlaziti u susjednu županiju. "Mislim da nismo u toj situaciji. Opet ponavljam, vrlo je važno da su se lokalni, županijski Stožeri maksimalno angažirali. Mjere su i na nacionalnoj i na županijskoj razini vrlo ozbiljne mjere. Nekih 12 županija ima strože mjere nego li su one na nacionalnoj. Bitno je da se mjera primjenjuje i da se kontrolira njezina provedba. To je jedini način da se svi maksimalno angažiraju, jer tako možemo podići svijest svakog građanina da je važno primjenjivati i pridržavati se mjera. To je jedini način na koji možemo izaći iz ove situacije", rekao je ministar Božinović.

"Nastojali smo izbjeći govoriti konkretno što ćemo poduzimati u sljedećem tjednu, ili sljedeća dva tjedna", nastavio je. "Itekako na dnevnoj osnovi pratimo situaciju. Imamo online nastavu od 5 do 8 razreda osnovne škole, i svi razredi srednjih škola, osim maturanata u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Krapinsko-zagorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj srednja škola, osim maturanata, prelazi na online nastavu. U Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji na online nastavu prelaze osnovne i srednje škole.


Primorsko-goranska županija ide u mini-lockdown

11:02 - Primorsko-goranska županija danas bilježi 382 novozaražena i 3206 aktivnih slučajeva. Udio pozitivnih je 32%. Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Mladen Šćulac, na konferenciji za medije potvrdio je strože mjere za tu županiju. Zabranjuje se održavanje javnih događanja i okupljanja, obustavlja se rad trgovina, osim trgovina koje prodaju osnovne životne namirnice koje će raditi od 06 do 19 sati.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata i pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-ovima što se odnosi i na otvorene terase.

Zabranjuje se posjeta Domovima za starije i nemoćne te se preporučuje pojačani nadzor od strane Civilne zaštite na županijskoj razini, policije i inspektorata te civilne zaštite gradova i općina.

Sve škole, osim grada Rijeke, prelaze na C model nastave, dok će u Rijeci po A modelu nastavu pohađati samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.


2599 novozaraženih, 50 ljudi preminulo

10:52 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13200. Među njima su 1 768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata. Preminulo je 50 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 288 364 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6235 preminulo, ukupno se oporavilo 268 929 osoba od toga 2116 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26 425 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 619 663 osobe, od toga 8 994 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 8. travnjem utrošeno je 543 436 doza, a cijepljeno je 440 890 osoba. Prvom dozom cijepljene su 336 693 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 102 546 osoba. Za 1 651 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljenje, izvijestio je Stožer civilne zaštite.


Zagrebačka županija: 347 novozaraženih

10:32 - Zagrebačka županija bilježi 347 novih osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata, pa je trenutno u županiji 1504 aktivnih slučajeva zaraze. Ozdravilo je 13 osoba. U Domu za starije i nemoćne s područja Vrbovca utvrđen je pozitivan nalaz kod dva korisnika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije od početka pandemije do danas u 10 sati evidentirano je 23.008 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. Izliječeno je 21.431 osoba, a 73 su umrle.


Osječko-baranjska: 99 novozaraženih

10:27 - U posljednja 24 sata u Osječko-Baranjskoj županiji obrađen je 351 uzorak od kojih je 99 bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se 106 pacijenata. Preminulo je pet osoba koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 23 do 84 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.608 osoba.


Ličko-senjska: 44 novozaraženih

10:09 - S područja Ličko-senjske županije 44 su novooboljele osobe, a tri su osobe preminule. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 39 osoba. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 97 osoba.


Vukovarsko-srijemska: 91 novooboljeli

10:05 - Vukovarsko-srijemska županija bilježi 91 novozaraženu osobu. Među pozitivnima je i pet medicinskih djelatnika, a testirano je 399 ljudi. Preminula je 1 osoba. Hospitalizirano je 52 pacijenata, a u samoizolaciji je 962 građana.


Virovitičko-podravska: Osmero novozaraženih

9:41 - Na području Virovitičko-podravske županije, osmero je novozaraženih koronavirusom. Testirano je 47 osoba, a osmero je pozitivnih. Na bolničkom liječenju u Virovitici je trenutno jedanaest pacijenata od kojih je jedna osoba na respiratoru. Istodobno, u KBC-u Osijek, na respiratoru su i dalje tri pacijenta. Jedna muška osoba preminula je uz brojne druge komorbiditete.


Istarska županija: 16 novozaraženih

9:08 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 362 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 16 novozaraženih osoba.


Zbog nuspojava AstraZenecina cjepiva, Australija udvostručila narudžbu Pfizerova

9:05 - Australija je udvostručila narudžbu Pfizerova cjepiva protiv covida-19, rekao je u petak premijer Scott Morrison nakon odluke da ograniči uporabu cjepiva AstraZenece zbog rijetkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. Sve do kasno u četvrtak, Australija je svoj program cijepljenja temeljila u velikoj mjeri na AstraZenecinu cjepivu kojega je naručila 50 milijuna doza, što je dovoljno da dvjema dozama cijepi cijelu naciju od 25 milijuna ljudi. No sada se pridružila skupini zemalja koje ograničavaju uporabu tog cjepiva zbog uočenih rijetkih pojava zgrušavanja krvi kod mlađih osoba.

Stoga je Australija sada naručila 40 milijuna doza Pfizerova cjepiva, udvostručivši prethodnu narudžbu. Takva promjena politike cijepljenja zapravo znači da vlada neće moći ispuniti svoj plan da do kraja listopada cijepi cijelu naciju. "To nije zabrana AstraZenecina cjepiva", rekao je Morrison novinarima u Canberri nakon sastanka svoje vlade. "Osobama iznad 50 godina i dalje snažno preporučujemo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom", rekao je Morrison.

Više od desetak zemalja u nekom je trenutku privremeno obustavilo cijepljenje AstraZenecinim proizvodom, no većina je zatim nastavila, ali sada ograničavaju primjenu tog cjepiva na stariju populaciju. Španjolska, Nizozemska i Portugal u četvrtak su objavile da će ograničiti primjenu AstraZenecina cjepiva na starije od 60 godina.

Australska najnapučenija država Novi Južni Wales, u kojem žive gotovo dvije trećine stanovništva, prekinula je primjenu AstraZenece dok ne dobiju sve podatke kako bi mogle pacijente informirati o rizicima.

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da raspolaže izvješćem o 169 slučajeva rijetkog poremećaja stvaranja ugrušaka na 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece, tj. jedan slučaj na 100.000 cijepljenih koji su mlađi od 60 godina. Većina tih slučajeva je zabilježena kod žena mlađih od 60 godina i unutar dva tjedna od cijepljenja.


Bjelovarsko-bilogorska: 37 novozaraženih

09:03 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 37 novih slučaja zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno su na liječenju 24 pacijenta. Na respiratoru nema pacijenata, a na opservaciji su četiri pacijenta. Dvije osobe preminule su s koronavirusom. U samoizolaciji je 677 osoba.


Koprivničko-križevačka: 23 novozaraženih

9:01 - Iz Koprivničko-križevačke županije potvrdili su kako su u posljednja 24 sata zabilježena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju nalazi se 28 osoba, a 15 je ljudi ozdravilo. Ukupno je testirano 78 uzoraka.


Sisačko-moslavačka: 25 novozaraženih

9:00 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 25 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Kako se navodi u dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite, 14 novozaraženih je iz Siska, tri su osobe iz Petrinje, te po dvije osobe iz Kutine, Velike Ludine i Popovače.

Stožer u izvješću upozorava građane da se od širenja zarazne bolesti mogu zaštititi jedino poštivanjem epidemioloških mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


Virusni imunolog objasnio kako nastaju komplikacije povezane s cijepljenjem

8:40 Virusni imunolog Luka Čičin Šain rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako znanstveni još uvijek proučavaju cjepivo AstraZenece, ali da nuspojave od tog cjepiva su u vrlo rijetke, prenosi HRT.

"Te nuspojave se ne događaju slučajno, već se događaju jer su ljudi primili cjepivo. Dolazi do problema zbog imuno odgovora. Protutijela prepoznaju naše trombocite, stanice koje stvaraju ugruške, na koje se vezao heparin. Radi se o problemu koji se u klinici događa rijetko, ali ljudima koji su cijepljeni AstraZenecom događa se nešto češće. Posebice kod mlađih žena, kazao je", Čičin-Šain.


Požeško-slavonska: 11 novih slučajeva

8:25 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 176 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 161 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 556 osoba, a ukupno je testirano 36019 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 159 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Primorsko-goranski stožer razmišlja o sedmodnevnom lockdownu

8:20 Stožer Primorsko-goranske županije sastat će se danas i najvjerojatnije, za početak na tjedan dana, zatvoriti sve ugostiteljske objekte osim dostave i sve trgovačke centre i trgovine u kojima se ne prodaju hrana i higijenske potrepštine, odnosno namirnice neophodne za svakodnevni život, piše Novi list.

To je najavio glavni riječki epidemiolog dr. Dobrica Rončević nakon što je jučer u PGŽ-u bilo 428 novooboljelih te 113 ozdravljenih osoba, pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao za 308 osoba, na čak 3.054.


Turska ima rekordno visok broj novozaraženih od početka pandemije

7:04- Turska je u posljednja 24 sata zabilježila 55.941 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najviše u jednome danu u toj zemlji od početka pandemije, pokazali su u četvrtak podaci tamošnjeg ministarstva zdravstva.

Prošlog je tjedna predsjednik Tayyip Erdogan najavio pooštravanje epidemioloških mjera, uključujući vraćanje potpunog zatvaranja tijekom vikenda na razini države za Ramazan koji počinje 13. travnja. U posljednja 24 sata umrlo je 258 osoba, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva narastao na 33.201.


Talijanski premijer smatra da se Italija mora usredotočiti na cijepljenje starijih

Jučer - Italija bi trebala prestati davati cjepiva protiv koronavirusa osobama koje su mlađe od 60 godina i umjesto toga usredotočiti se na zaštitu starijih, rekao je u četvrtak talijanski premijer MarioDraghi. "Kako mlada osoba ili netko tko nije na (prioritetnom) popisu može preskočiti red, znajući da nekoga, tko je stariji od 75 godina ili je krhkog zdravlja, izlaže riziku od smrti", rekao je na konferenciji za medije.

Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, kada je Italija krajem prosinca pokrenula kampanju cijepljenja, njezino mnoštvo umirovljenika nije dobilo automatsku prednost, unatoč činjenici da su umirovljenici podnijeli najveći teret ubojite bolesti. Neuspjeh u pružanju brže zaštite koštao je tisuće života, kažu stručnjaci.


Markotić: 'Okupljanja za blagdane nisu odraz skoka zaraženih'

Jučer - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, u Dnevniku Nove TV je naglasila da rast novozaraženih još uvijek nije odraz blagdanskih druženja za Uskrs. Idući tjedan trebali bismo vidjeti te brojeve, a u međuvremenu se razmišlja i o strožim mjerama. Markotić je rekla da su sve opcije na stolu. “Ići će se u suradnji s regionalnim stožerima i dalje pratiti regionalna situacija i djelovati tamo gdje više rastu brojevi”, rekla je Markotić.

Više doznajte OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo