STROŽE MJERE?

MARKOTIĆ: ‘Ovaj skok broja zaraženih još uvijek nije odraz druženja tijekom blagdana, vidjet ćemo idući tjedan’

Alemka Markotić naglašava da rast novozaraženih još uvijek nije odraz blagdanskih druženja za Uskrs i da bi te brojeve trebali idući tjedan, a u međuvremenu se razmišlja i o strožim mjerama

U Hrvatskoj je broj novih slučajeva zaraze koronavirusom opet iznad 3.000, dok je hospitaliziranih preko 1.700. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, naglašava da rast novozaraženih još uvijek nije odraz blagdanskih druženja za Uskrs.

Idući tjedan trebali bismo vidjeti te brojeve, a u međuvremenu se razmišlja i o strožim mjerama. Markotić veli da su sve opcije na stolu.

“Ići će se u suradnji s regionalnim stožerima i dalje pratiti regionalna situacija i djelovati tamo gdje više rastu brojevi”, rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

HZJZ ‘VOZA’ OBITELJSKE LIJEČNIKE: ‘Ovo što rade je neozbiljno, zbunjujuće i graniči s beskorisnim’

O cjepivu AstraZenece: ‘Veća je sigurnost da se mlade žene cijepe’

Zabrinutost dodatno “podebljava” i sumnjičavost prema cjepivu AstraZenece te poremećaja zgrušavanja krvi koji su se javili u rijetkim slučajevima. Oni se stavljaju na listu nuspojava. Profesorica Markotić objašnjava kako je kod mladih žena nešto malo veći rizik koje bi eventualno mogle imati veću šansu za tromboze.

KAKO UOČITI SIMPTOME TROMBOZE? Evo što trebate napraviti ako osjetite nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom

Markotić objašnjava kako je nešto malo veći rizik kod mladih žena koje bi eventualno mogle imati veću šansu za tromboze.

“Ta sve ostale nije nikakav povećani rizik dodatni, plus u većini zemalja gotovo nema takvih nuspojava. Ipak je veća sigurnost da se mlade žene cijepe”, kazala je Alemka Markotić.

Splitsko-dalmatinska županija danas ima najviše slučajeva zaraze koronom, a stanje u KBC-u Split dodatno je zakomplicirala nestašica krvi, kao i lijekova za pacijente s rakom. No, u bolnici kažu da bi se to kroz par dana trebalo riješiti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr