Doba covida / Različite zemlje, različiti uvjeti putovanja: 30% država koje koriste EU covid putovnicu, ne priznaju brzi test

Image
Foto: RTL

Više od 40 posto država ne dopušta ulazak cijepljenim putnicima iz država izvan Unije koje su na bijeloj listi

23.9.2021.
14:20
RTL
VOYO logo

Različite zemlje imaju i različita epidemiološka pravila za putnike koji ih posjećuju. Koliko su ta pravila različita, ispitala je RTL-ova Ida Hamer.

Počela je na zadarskom aerodromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točka polaska za ove je putnike ista, ali destinacije su različite, baš kao i sigurnosne epidemiološke mjere koje će morati proći pri ulasku. 

"Za Poljsku trebam PCR test", kazao je jedan putnik na aerodromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je to?

"To je to, da. Ili morate biti cijepljeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas Jensen iz Danske rekao je:

"Nemamo nikakvih restrikcija za povratak, prilično je lako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li COVID putovnicu?

"Da, cijepljen sam." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za povratak u našu zemlju trebamo antigenski test, a onda drugi dan i PCR test", objasnila je stanje kakvo je uvedeno u njenoj zemlji Cara iz Škotske. 

Različitosti u Upravljanju putovanjima najbolje pokazuje nedavna odluka Europske unije da SAD stavi na crvenu listu za putovanja. Takvu preporuku Hrvatska nije slijedila. Jer hrvatski epidemiolozi, kao i francuski i nizozemski, procijenili su da tu rizika nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ulazak u Italiju je potreban samo antigenski test, a možete ići i sa covid potvrdom", zatekla je reporterka RTL-a agenta u putničkoj agenciji kako objašnjava uvjet za Italiju. 

U putničkim agencijama sve vrvi pitanjima o mjerama, svako jutro agenti provjeravaju promjene, a destinacije s najblažim mjerama pri ulasku u zemlju najbolje se prodaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi se barem svi ujedinili i rekli za cijelu EU da vrijedi jedno pravilo, svakako bi putovanja možda se i bolje održavala nego što se sad održavaju i možda bi i nama bilo lakše kao putničke agencije koje imaju pad od 97 posto da konačno prodišemo", rekla nam je Gabrijela Koščica, vlasnica putničke agencije.

Na to apelIraju iz Međunarodne udruge za zračni prijevoz, čije je istraživanje ukazalo na značajne razlike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 30 posto država koje koriste EU digitalni COVID cerifikat, ne prihvaća brzi test, gotovo 20 posto njih ne izuzima djecu od zahtjeva za testiranje, a više od 40 posto država ne dopušta ulazak cijepljenim putnicima iz država izvan Unije koje su na bijeloj listi.

Josip Tolić, urednik portala Croatian Aviation, skrenuo je pozornost na još nešto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također se pokazalo kao jedan veliki problem što dokumentaciju koju ljudi trebaju podnijeti, netko je zahtijeva u pisanom obliku, a netko je zahtjeva u digitalnom obliku... Bilo bi dobro kad bi postojalo jedno unificirano mjesto gdje bi svaki putnik mogao doći i potražiti informacije."

Putnički sektor poziva na usklađivanje procedura. Novost je i da se od 1. listopada u Veliku Britaniju više neće moći s osobnom iskaznicom, već samo s valjanom putovnicom. Ali, ne zbog korone, već zbog Brexita. Zasad hrvatski državljani i dalje trebaju vize za putovanje u SAD, što će se promijeniti, izgledno je, do kraja godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog:

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo