Razgovor s liječnikom platit ćete 8,35 kn po minuti!

5.5.2010.
11:52
VOYO logo

Uvođenje takvih linija opravdava se prečestom zvonjavom telefona u ordinacijama, što otežava rad s pacijentima.

Pacijentima koji su šokirani, s druge strane, na ovaj je način 'otežan' budžet, jer, osim što plaćaju dopunsko zdravstveno ili, pak, participacije, sada u sve više ordinacija moraju plaćati i skupe telefonske pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tvrtki koja ordinacijama nudi ovakvu uslugu jest i riječko poduzeće Blagonet d.o.o., do čijih odgovornih Novi list nije uspio doći.

Na svojoj internetskoj stranici, iz Blagoneta pozivaju liječnike da postanu njihov suradnik i 'uživaju u svim pogodnostima telefonskih usluga s dodanom vrijednošću'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći te pogodnosti, napominju kako se u ordinacijama koje su uslugu već uvele broj poziva pacijenata smanjio i do 50 posto, skratilo se ukupno trajanje pojedinačnih poziva, a po svakoj minuti realiziranih telefonskih razgovora ordinacija ostvaruje dodatni prihod.

Pacijenti, pak, dobivaju mogućnost sigurnog uspostavljanja telefonskog kontakta, 'inteligentnu obradu poziva u slučajevima zauzeća linije', primanje kvalitetnih povratnih informacija neovisno o prisustvu osoblja ordinacije i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZO-a su za Novi list odgovorili da je naplaćivanje telefonskih poziva po posebnoj tarifi osiguranim osobama neprihvatljivo te se 'poduzimaju određene mjere'.

Naplaćivanje telefonskih poziva u ugovornim ordinacijama HZZO-a, napominju, 'nema uporišta u pozitivnim propisima, a ponajviše jer se smanjuje dostupnost zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici koji su u svoje ordinacije uveli 060 automatske sekretarice ne krše nikakav zakonski propis, no zato su u sukobu s etičkim kodeksom iskorištavajući činjenicu da zakonski ovo pitanje nije regulirano.

Prema riječima dr. Hrvoja Miniga, predsjednika Hrvatske liječničke komore, uvođenje ovih telefonskih linija nije primjereno, makar se ne radi o kršenju zakona ili ugovornih obaveza ordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedan, najavljuje Minigo, o tome će se očitovati i etičko povjerenstvo Komore, dok je i Ured pučkog pravobranitelja na ovu temu zatražio od HZZO-a službeno očitovanje, piše Novi list.

Prethodni članci:

arti-201003160061006 arti-201004260891006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo