'MOST ĆE BITI NAGRAĐEN' / Razgovarali smo s projektantom Pelješkog mosta i dizajnerom posebne kovanice. 'One su hrvatska povijest'

Od otvorenja i spajanja Hrvatske samo je veći hit bivša predsjednica. Njezina fotografija postala je internet hit, ali i meme

28.7.2022.
19:30
VOYO logo

BBC, CNN, Kineska državna televizija, svi pričaju o Pelješkom mostu. I ne samo o tome. Hrvati su pohrlili po svoju kovanicu od 25 kuna s Pelješkim mostom, internet zbija šale i mimove, a mi smo razgovarali s projektantom mosta i dizajnerom najtraženije kovanice.

Vino, magneti, a sada i kovanice. Prodaju se kovanice od 25 kuna sa znakom Pelješkog mosta. I zato danima kod HNB-a stoji red. Do sada je prodano gotovo 24 tisuće komada, zadnjih 6 tisuća prodavat će se po bankama. Dizajner kovanice, Damir Mataušić nije iznenađen navalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo očekivano. To se događalo i sa kovanicama koje su prije izdane od 25 kuna. One su hrvatska povijest, sve ono bitno što se dogodilo od 1997. do danas", govori.

Image
isplatilo se čekati? /

Još jučer su čekali ispred HNB-a zbog kovanica s Pelješkim mostom, a već danas ih prodaju na aukcijama

Image
isplatilo se čekati? /

Još jučer su čekali ispred HNB-a zbog kovanica s Pelješkim mostom, a već danas ih prodaju na aukcijama

Damir ih je dizajnirao 18. Ova s Pelješkim mostom, već sada je hit na oglasima. Doseže cijenu do 150 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napokon je otvoren, piše BBC. Most ponovno iscrtava kartu jadranske obale, prenosi CNN. O Hrvatskoj grdosiji izvještavaju mnogi. Ali most je tema i kod Kineza koji su ga gradili četiri godine. S kineskim novinarima razgovarala je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Možda smo baš Kinezima trebali prepustiti gradnju Mosta Drava, najduljeg u zemlji. Jer prije 6 godina je izgrađen, ali preko njega auti još ne idu. Od Pelješkog mosta duži je za 80 metara i možda ove godine dočeka svoje otvaranje. Otac Pelješkog, Marjan Pipenbaher, projektant mosta je sretan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo se vraćamo s Pelješca. Prošetali smo malo po Pelješcu. Razgovarali smo s ljudima. Njima most puno znači, vesele se. Bitan je ne samo Hrvatskoj, nego ljudima sa stvarnim problemima", govori.

Slovenac koji ga je projektirao kaže spada u svjetski rang iako ga ne bi usporedio ni s brooklinskim ni s Golden Gatom. Nije mu žao što u utorak nije bio u prvom planu jer očekuje nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobit će sigurno nagrade za koncept, za arhitekturu, za konstrukciju za inventivnost. Tako da to je jako važno", dodaje.

Od otvorenja i spajanja Hrvatske samo je veći hit bivša predsjednica. Njezina fotografija postala je internet hit, ali i meme. Neki na internetu predlažu most pomirenja Milanovića i Plenkovića, ali i novi državni praznik - Spojevo. A o mostu je dugo sanjao dubrovčanin Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda mi je najdraži mi je taj dokument iz 2006. u Sarajevu godine kojim smo dogovorili sve s bosanskom stranom", navodi pa kaže da bi to mogao uokviriti.

Prvi poljubac na Pelješkom mostu, prvi pas koji ga je prešao, prve štikle koje su njime prošle. Tko zna što će se još prvo dogoditi na mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo