RAZBIJENA ŠPIJUNSKA MREŽA: / Što su tražili strani obavještajci koji su obrađivali dio hrvatskog državnog vrha?

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalovic

Spor s Mađarskom oko INA-e i MOLA dobiva novu dimenziju nakon što su mediji objavili dokaze o tome da su strani agenti pokušali špijunirati hrvatski državni vrh.

4.4.2016.
14:39
PIXSELL, Dalibor Urukalovic
VOYO logo

"Zadatak nam je oformiti što je moguće detaljniji dosje o tih pet osoba. Cilj je prikupiti što više informacija - s fokusom na negativne informacije - o njihovu osobnom životu. Ključ relevantnosti (istrage op.a.) je spor INA-MOL, s posebnim pogledom na razvoj spora i koje potencijalne scenarije njegova okončanja će (osobe koje se istražuje op.a.) izglednije podržati ili mu se protiviti", prenosi ulomak iz korespondencije elektronskom poštom sudionika međunarodne obavještajne akcije Jutarnji list.

Taj je list u posjedu dijela prepiske te konačnog izvještaja koji pokazuje da se nad tim hrvatskim građanima vršila obavještajna obrada i to ozbiljnih razmjera. Da se radi o vjerodostojnim dokumentima, odnosno da su se spomenuti događaji dogodili, Jutarnjem je potvrdila i sama Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala sam tu informaciju da su i mene pokušali diskreditirati, ali to ni na koji način nije utjecalo na moj posao i stavove koji su u funkciji zaštite hrvatskih interesa", kratko je izjavila bivša potpredsjednica Vlade.

Prema navodima iz izvještaja, informacije o “metama” prikupljane su detaljnom obradom privatnih kontakata, ali i “razgovorima s predstavnicima policije, tužiteljstva, sudstva i regulatornih tijela”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA ŠTETU NAŠIH RAFINERIJA: /

MOL će više crpiti hrvatsku naftu, ali je prerađivati u Mađarskoj

Image
NA ŠTETU NAŠIH RAFINERIJA: /

MOL će više crpiti hrvatsku naftu, ali je prerađivati u Mađarskoj

Informacije za nezakoniti pritisak?

Uz to, specifična uputa naručitelja istražiteljima da se fokusiraju na prikupljanje “negativnih informacija” budi sumnju da su se ta saznanja namjeravala koristiti za difamaciju ili nezakoniti pritisak na neke od ljudi koji su ocijenjeni ključnima za definiranje hrvatske pozicije u sporu protiv MOL-a.

Operacija se protezala kroz tri države Europske unije i u njoj je sudjelovalo više stranih i domaćih građana - mahom nekadašnjih djelatnika nacionalnih obavještajnih agencija - s ciljem otkrivanja klasificiranih podataka i informacija vezanih za arbitražni postupak i pregovore između hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a, kao i privatnih podataka o dijelu hrvatskih protagonista tog procesa, među kojima i visokih državnih dužnosnika, ali i vezano za proces protiv Ive Sanadera u aferi INA-MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu cijele akcije strani obavještajci prikupljali su privatne informacije o bivšoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić - faktički drugoj osobi po hijerarhiji u državnoj izvršnoj vlasti - te njezinoj obitelji, poslovima i financijskom stanju njezina supruga, vršili izviđanja lokacija na kojima se privatno kretala te čak i snimali njezinu zgradu.

Postoje indicije i da su nezakonito praćeni, piše Jutarnji. U vezi s Robertom Ježićem - ključnim svjedokom u procesu Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL - izričito su se tražile informacije o njegovu zdravstvenom stanju - boluje li od raka i od koje vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasificirani dokument koji bi Mađari jako rado vidjeli

Obrađivani su i Mayer i Krešić - važni svjedoci optužbe na suđenju bivšem premijeru Sanaderu, pa se otvara pitanje bi li se "negativnim informacijama" da su prikupljene, pokušalo utjecati i na taj pravosudni postupak. Osim Mayera i Krešića, koji su svjedočili i u sklopu arbitražnog procesa, pod obradom je bio i Jasminko Umičević, čija je tvrtka Oil&Gas Consulting sudjelovala u izradi studije poslovanja INA-e, klasificiranog dokumenta kojim je analizirano poslovanje INA-e od ulaska u MOL-a u vlasničku strukturu do pokretanja arbitražnog postupka i kojim je utvrđena šteta od zaustavljanja INA-e u razvoju.

Taj dokument jedan je od glavnih dokaza hrvatske tužbe na arbitraži, u njemu su, osim izračuna šteta koje je država kao dioničar pretrpjela, detaljno razrađeni scenariji i strategija pregovora hrvatske Vlade i MOL-a pa je stoga razumljivo da su svi zahtjevi mađarske strane da im se studija da na uvid odbijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvjesno je da je naručitelj iz Mađarske

Iako na dokumentima nema nikakvih oznaka, s obzirom na više detalja, poprilično je izvjesno da naručitelj dolazi iz Mađarske ili nastupa u ime neke tamošnje institucije ili tvrtke. Prema neslužbenim informacijama, operacija je počela angažmanom jedne privatne britanske kompanije za “business intelligence”, inače poznate po tome da zapošljava umirovljene djelatnike britanske obavještajne agencije MI6.

Ta tvrtka potom je angažirala tvrtku u Sloveniji, a slovenska tvrtka i jednu detektivsku agenciju iz Osijeka. U tom trećem koraku operaciju su otkrile hrvatske službe, vrlo brzo stavljena je pod kontrolu, a kasnije je djelovanjem SOA-e i prekinuta, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo