NAJODGOVORNIJA OSOBA ZA MATURU / Ravnateljica NCVVO-a u Direktu: 'Zbog pulskog slučaja nismo spavali 40-ak sati'

Nevoljama po maturi izgleda da nikako da dođe kraj. Poslijepodne su internetom počeli kružiti screenshotovi učeničkih rasprava prema kojima su rješenja za ispite iz matematike i engleskog procurila nakon ispita, ali prije nego što ih je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje uopće objavio

23.6.2015.
22:35
VOYO logo

Nevoljama po maturi izgleda da nikako da dođe kraj. Poslijepodne su internetom počeli kružiti screenshotovi učeničkih rasprava prema kojima su rješenja za ispite iz matematike i engleskog procurila nakon ispita, ali prije nego što ih je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje uopće objavio. Izvor ove informacije je portal srednja.hr.

Image
Novi skandal na maturi /

Ponovno procurila pitanja prije ispita, a NCVVO tvrdi da nisu svi odgovori s Facebooka točni

Image
Novi skandal na maturi /

Ponovno procurila pitanja prije ispita, a NCVVO tvrdi da nisu svi odgovori s Facebooka točni

Na ispit iz matematike je izašlo oko 45.000 maturanata i prema prvim reakcijama sve je bilo u redu, potvrđuju to i učenici i ravnatelji gimnazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je rješen i propust s mature u Splitu kada je 12-orici maturanata na Pomorskoj školi greškom podijeljena tema eseja iz hrvatskog jezika koja je zbog provale u školi u Puli dan prije bila poništena.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, donio je odluku kako učenici neće morati pisati novi test kako maturanti ne bi trpjeli štetu zbog propusta ispitnog koordinatora. Još se čeka što će NCVVO odlučiti o ispitu iz engleskog uoči kojeg se nekoliko mogućih tema pojavilo na Internetu, a jedna od njih je doista i bila na testu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju više nego dovoljno razloga da u RTL Direkt pozovemo najodgovorniju osobu za hrvatsku maturu, ravnateljicu NCVVO-a Maju Jukić.

Krenimo od zadnjeg - navodno su se rješenja iz matematike pojavila prije nego ste ih Vi objavili. Je li moguće da je opet došlo do nekog ovaj put naknadnog curenja informacija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se policija zatekla kod nas zbog drugih problema i onda smo zajednički istražili o čemu se radi. Učenici izlaze s ispita s potvrdom da su bili na ispiti. Na tom komadiću papira učenici napišu što su odgovorili i poslije natipkaju. Zapravo se radi o onome što se uvijek događalo".

Kojim povodom je policija bila kod vas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nisu utvrdili ništa, ali vrijedno rade. Istraživali su curenje teme za esej iz engleskog jezika. Osnovali smo povjerenstvo koje se sastoji od stručnjaka koji imaju iskustva u rješavanju ovakvih situacija. Zaključili smo da je jako puno različitih tema kolalo. Ova tema se pojavila među četiri. Učenici su oguglali, bilo im je dosta spekulacija, tako da je pitanje u kojoj je mjeri to nanijelo štetu".

Kako Vi gledate na ovu golemu hajku koja se posljednjih dana digla oko mature zbog ovih grešaka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je jako žao, silno smo se trudili u Centru. Ovaj slučaj u Puli je izazvao to da nas desetak nije spavalo 40-ak sati kako bismo to izveli tako brzo. Činjenica je da se nešto događa u medijima. Kolege su mi rekli da se ništa ove godine nije dogodilo što već nije viđeno".

Cijeli intervju pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo