dvije pucnjave u kratkom roku /

Ravnatelj policije: 'Nema mjesta panici, Zagreb i RH su statistički među najsigurnijim lokacijama Europe'

Gost RTL-a Danas bio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji je komentirao sinoćnju pucnjavu u središtu Zagreba

22.9.2018.
19:02
VOYO logo

Zagreb je sinoć bio poprište novog krvavog obračuna. Jedan muškarac je u bolnici, drugi u policiji, a treći u bijegu nakon vatrenog okršaja pored autobusnog kolodvora! 

Najmanje 7 metaka ispucano je na jednom od najprometnijih zagrebačkih raskrižja. Policija je potvrdila da ova pucnjava nije povezana s onom koja se dogodila na Vukomercu prije 10 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost u studiju RTL-a Danas bio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

Gospodine Milina, je li uhićen treći sudionik incidenta u Zagrebu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što su i kolege rekle, zasad je uhićen, nazovimo ga tako, 'glavni počinitelj', a za jednim se još traga. 

Policija je jutros rekla kako nije riječ o sukobu romskih obitelji, a gradonačelnik je popodne rekao suprotno, naglasivši kako se Rome ne treba stigmatizirati. Možete li nam pojasniti o čemu se tu radi? 

Policija se u svom kriminalističkom istraživanju ne fokusira na nacionalne strukture. Moram reći da, kao i u slučaju Vukomerca, policija je reagirala profesionalno i promptno, glavni počinitelj je opet uhićen, no bitno je da znamo sve sudionike, tako da će istraživanje pokazati o čemu se tu radi. 

U kratkom periodu dogodila su se čak dva obračuna vatrenim oružjem u glavnom gradu Hrvatske. Imaju li građani razloga za paniku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutno nemaju. Moram naglasiti da i grad Zagreb i RH su među najsigurnijima u Europi. To pokazuju svi statistički podaci, međutim ovdje se radi o osjećaju sigurnosti. Ovdje se radi o teškim kaznenim djelima u kojima je ugrožena javna sigurnost. No ponovno naglašavam kako je policija promptno reagirala. Također, sigurno da i događaj u neposrednoj blizini škole budi zabrinutost roditelja i građana, no dobro smo reagirali. U cijelom Zagrebu radimo niz preventivnih mjera, surađujemo s gradovima, općinama i institucijama kako bismo povećali tu sigurnost. 

Spomenuli ste neke statističke pokazatelje. Što ti pokazatelji govore što se tiče oružanih sukoba? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazuju da RH kroz povijesti ima možda i najmanji broj ubojstava i kaznenih djela s elementima nasilja. Također, imamo velik broj slučajeva oduzetog oružja, U tijeku je i dalje akcija 'Manje oružja, manje tragedija'. Ovom prilikom pozivam sve građane RH da bez ikakve kaznene odgovornosti predaju oružje policiji. 

Iako vi tvrdite kako policija dobro reagira, u policiju se neprestano upire. U RTL Direktu smo imali priču kako nedostaje policajaca u Hrvatskoj, treba li pojačati broj policajaca, hoće li biti novih zaposlenja? 

Gledajte, da je u trenutku ovih dviju događaja u Zagrebu bio veći broj policajaca, to ne bi utjecalo na razvoj situacije. Policija će kao i prošle godine, kao što radimo u vrijeme adventa i turističke sezone, dati ispomoć gradu Zagrebu što se tiče broja policijskih službenika. Također, nove kvalifikante, kojih je ove godine bilo 750, ćemo početi uvoditi u praksu na terenu. 

Hoćete li s obzirom na ove događaje pojačati broj policajaca u Zagrebu, možda iz nekih drugih postaja? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovih sad događaja ne. Imamo dovoljan broj snaga, vidjeli ste da na terenu dobro reagiraju i ja sam jako ponosan na organizaciju. Spremni smo odgovoriti na bilo kakav sigurnosni izazov.  

Zna li se o kakvim se pištoljima, oružju radilo u ovom slučaju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitali smo 17 osoba, glavna 4 počinitelja su uhićena, i danas smo već pronašli oružje iz kojeg se pucalo - pištolj. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo