Rastureni Hajduk je simbol Splita, danas više nego ikad

Bit će šušura i pisme, bit će utakmica sa Slavijom, cili će grad bit okićen u bilo, a Torcida možda bude skandirala i onu "Dalmacija! Vino!" pa će se na trenutak zaboraviti stanje u klubu.

11.2.2011.
12:30
VOYO logo

Na prednjoj fasadi osnovne škole Pujanke naslikan je Hajdukov grb promjera oko tri metra. Nalazi li se Hajdukov grb na zgradi Dalmacijavina ili zgradi Uzora nisam siguran, ali velika je vjerojatnost da se na nekoj fasadi u krugu od sto metara od ovih zgrada nalazi jedan takav, možda i veći. Torcida već godinama, naime, daje sve od sebe da niti jedan prazan kvadrat zida ne ostane bez grba simbola ovog grada.

Ajmo vidjeti što se iza svih ovih fasada događa samo nekoliko dana prije velebne fešte koja će biti upriličena povodom stote obljetnice postojanja Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uđemo u osnovnu školu Pujanke, postoji velika vjerojatnost da ćemo zateći učenike u vježbi za spašavanje u slučaju požara jer postoji realna opasnost da se škola naprosto zapali pošto je stanje s elektroinstalacijama takvo da voda prodire u razvodne kutije i da može doći do taljenja i zapaljenja kablova. Stanje u školi je takvo da je inspektorica Nada Stanović Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma i drugih odgovornih osoba u Gradu Splitu, kao i protiv ministra Radovana Fuchsa i ostalih odgovornih osoba u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Dalmacija! Vino!

Ako uđemo u zgradu Uzora, nekad moćne i respektabilne tekstilne firme, tamo ćemo zateći četrdeset i pet radnica koje već mjesecima nisu dobile plaće, kako se svađaju s teniskim partnerom našeg prvog predsjednika, Brunom Orešarom, inače predsjednikom Uzorovog nadzornog odbora, koji im objašnjava kako on ni o čemu pojma nema, nitko mu ništa nije javio o njihovim problemima. Što će biti s radnicama? Vjerojatno će završiti na Zavodu na zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, pak, događa u Dalmacijavinu, koje je nekad, kao i Uzor, bilo respektabilna i moćna firma? U tu zgradu ćemo teško ući jer su radnici blokirali ulaz. I njima plaće kasne mjesecima, proizvodnja je stala, planira se preseljenje, svašta lijepog se za 500 radnika planira, ali oni su nekako skeptični prema sretnom završetku ove priče, pa strahuju da bi se na Zavodu mogli pridružiti radnicama Uzora.

Klub koji je poput Uzora i Dalmacijavina, nekad bio moćan i respektabilan i čiji grb krasi fasade ovih zgrada, a vjerojatno i fasade zgrada u kojima akteri ovih privatizacijskih priča proživljavaju svoje egzistencijalne drame, kao i zgrade iz kojih roditelji sa zabrinutošću šalju dicu u školu, slavi ovog vikenda svoju stotu obljetnicu. Majstor ceremonije je Petroslav Sapunar, zet splitskog gradonačelnika protiv kojeg je, eto, podnesena kaznena prijava zbog stanja u osnovnoj školi Pujanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će šušura i pisme, bit će utakmica sa Slavijom, cili će grad bit okićen u bilo, a Torcida možda bude skandirala i onu "Dalmacija! Vino!" pa će se na trenutak zaboraviti stanje u klubu čiji grb krasi splitske fasade.

Janjetina s poslovnog sastanka

A stanje nije ništa bolje od stanja ostatka grada. Vlasnik najviše dionica je Grad koji bi se tih dionica najradije rješio; klubom se upravlja bez ikakve vizije; odjeća trenera i predsjednika daje na janjetinu sa sastanaka na kojima se dogovaraju njihova postavljanja ili smjene; igrači koji nešto vrijede se jako brzo prodaju, a ove druge neće nitko kupiti pa nam je Buljat stup obrane; prvu ekipu sastavljaju kojekakvi kontroverzni poduzetnici koji su, od faturete, i nogometni menadžeri, a Dinamu se već šestu sezonu može staviti soli na rep. (Ne bi da je neki ozbiljan klub.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je slika Splita danas. Grbovi rasturenog kluba na fasadama rasturenog grada. I je, Hajduk je simbol grada Splita. Danas možda više nego ikad.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču