RASTU CIJENE CESTARINA: / Odluka stupa na snagu za deset dana i vrijedi za sva vozila. Evo koliko ćemo plaćati

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U petak, 14. lipnja, od ponoći, raste cijena cestarina za oko 10 posto, a povećanje se odnosi na motocikle, osobna vozila sa i bez prikolice te kampere

5.6.2019.
15:06
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Od ponoći s petka 14. na subotu 15. lipnja, počinje primjena sezonskoga cjenika na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a, a trajat će do subote, 14. rujna u 23:59:59 sati, potvrđeno je Autostartu u HAC-u. Cijena cestarina bit će uvećana za oko 10 posto i odnosi se na skupine vozila I.A, I. i II. Na III. i IV. skupinu vozila se ne primjenjuje.

Poskupljenjem obuhvaćene skupine zapravo čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću ovim autocestama. Sve je jednako kao i prošle dvije godine. I.A skupina su motocikli, motorni tricikli i četverocikli, I. skupina su motorna vozila s dvjema osovinama, visoka do 1,90 metara, a II. skupina su: a) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma; b) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo, neovisno o broju osovina i visini priključnoga vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba izvansezonske i sezonske cestarine

U tablici možete pogledati usporedbu izvansezonske i sezonske cestarine na najprometnijim dionicama tijekom turističke sezone.

Image
Foto: Autostart

Samo u srpnju prošle godine tim autocestama prošlo je oko 2,9 milijuna vozila, za njih više od 2,5 milijuna plaćena je 10 posto veća cestarina. Uvođenje sezonskih cestarina za spomenute kategorije posljedica je toga što se oko 40 posto ukupnoga godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima. Na pojedinim autocestama broj vozila povećava se ljeti i tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnome prometu vozila najveći udio čine I.A, I. i II. skupina (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Zbog toga se značajno povećavaju troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima, tvrde u HAC-u i u ARZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast broj vozila

U 2018. na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) prometovalo je pet posto više vozila nego u 2017., a od cestarine naplaćeno je više od 2,87 milijardi kuna, bez PDV-a, šest posto više nego u 2017. godini, piše Autostart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo