KORONA U HRVATSKOJ / Rastu brojke oboljelih, ali i onih koji se odazivaju masovnom cijepljenju: 'Došao sam jer sam čuo da može doći tko god hoće'

Broj novozaraženih najveći je od početka godine, današnja brojka je na razini one sredinom prosinca

8.4.2021.
18:33
VOYO logo

Epidemija je na novom vrhuncu: imamo 3217 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 11 tisuća testiranih u protekla 24 sata. Preminulo je i 36 osoba.

Broj novozaraženih najveći je od početka godine, današnja brojka je na razini one sredinom prosinca, mjeseca u kojem smo dosegli i više od 4000 novozaraženih dnevno. Visoke brojke imali smo sve do Božića, a treći val je krenuo u ožujku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za razliku od jučerašnjeg lošeg odaziva, danas gužva na masovnom cijepljenju na Zagrebačkom velesajmu. Iz Vlade su poručili da Hrvatska nastavlja cijepiti AstraZenecom, dok znanost ne utvrdi drugačije.

Dolaze i oni koje nitko nije pozvao

Zorana Čičak Kulić je u RTL-u Danas prenijela atmosferu s Velesajma gdje su danas došli i neki koji nisu bili pozvani na cijepljenje. Dosad se cijepilo više od 1600 građana, a bilo je naručeno 2000 građana. Cijepljenje se nastavlja sutra u 8 sati, atrebaju doći samo oni koji su naručeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došao sam se ovdje cijepiti na temelju jučerašnjih informacija da se može cijepiti tko god hoće zato što je veliki broj ljudi odustao. Upravo sam sada došao, pitao sam Civilnu zaštitu, rekli su da to nije istina, da se ne može cijepiti i da to doktorica ne dopušta. Gospođa je rekla da sam ja pedeseti ili šezdeseti koji je došao pitati za tako nešto, a dobio negativan odgovor", kazao je Predrag Veselinović

"Zasad cijepimo samo osobe koje su stvarno naručene, koje su potvrdile termin dolaska, za njih imamo rezervirano cjepivo. Tako da, nažalost, možda ih nećemo moći cijepiti danas", kazala je pomoćnica ravnatelja NZJZ Cecilija Rotim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li oni zvati ako netko odustane, odgovara: "Naravno, mi ćemo nazivati naše sugrađane, odnosno osobe koje se nalaze prve na listama". 

Interes za cjepivom puno veći

Treći dan masovnog cijepljenja na zagrebačkom velesajmu i treća sreća! Za razliku od prva dva dana, interes za cjepivom danas puno je veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijavio sam se već početkom godine jer imam stare roditelje, odnosno mama mi je teško bolesna i punica isto. Brinem o majci i moram radi odgovornosti", kazao je Zagrepčanin Stjepan Šalković.

"Malo sam se dvoumila, čovjek počne razmišljati, ali odlučila sam se cijepiti još davno i to je to", kaže Zagrepčanka Sanda Perko. "Ne bojim se ja ničega, bolje išta nego ništa", rekla je Zagrepčanka Mirjana Bašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AstraZenecu odbija 25 do 30 posto građana

Upravo AstraZenaca bila je tema sastanka na razini ministara zdravstva Europske unije. Na sastanku ministar je sudjelovao i Vili Beroš koji danas kaže da 25 do 30% građana u Hrvatskoj odbija Astra Zenecu.

"Zaključak je većine zemalja da u ovom slučaju primjene AstraZenecinog cjepiva nema, na osnovu do sad pristiglih znanstvenih podataka, utemeljenja za obustavu istog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su se na sastanku dogovorili da će se usuglasiti oko mišljenja o AstraZeneci, ali ne i kad. Pa tako Danska i dalje na snazi drži obustavu cijepljenjem, dok neke države članice cijepe određene skupine, a većina među kojima i Hrvatska cjepivo daje bez ograničenja.

"Kada se znanstveno utemelji da postoji određeni rizik u određenoj dobnoj skupini ili spolu onda će se svakako to komunicirati. Međutim, dosadašnja znanstvena evaluacija nije potvrdila jasno potvrđeni znanstveni rizik od pojedinih nuspojava", rekao je ministar Vili Beroš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristi znatno veće od rizika

Iz Vlade zato i dalje uvjeravaju da su koristi od cjepiva znatno veće od rizika koje donosi cijepljenje. Vode se i statistikom da na 45 oboljelih od COVID-19 sigurno dolazi jedan smrtni slučaj.

"I nakon što smo se prije dva tjedna predsjednik Sabora, ministar zdravstva i ja cijepili s AstraZenecom, ne vidim da imamo nekih poteškoća. Što znači da je i ovo cjepivo pouzdano i da se s njim treba nastaviti cijepiti", kazao je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje nastavnika i turističkih djelatnika

Uskoro bi trebala krenuti i treća faza cijepljenja u kojoj bi se trebale naći i prioritetne skupine poput turističkih djelatnika i nastavnog osoblja. Ministar znanosti i obrazovanja i dalje ne zna koliko se učitelja i nastavnika želi cijepiti.

"Znat će se, budite bez brige, kad se pokrene kampanja cijepljenja", kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs na pitanje kako ne zna koliko će se nastavnog osoblja cijepiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato u Ministarstvu turizma znaju koliko se turističkih djelatnika želi cijepiti, a sutra je na tu temu i sastanak s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. "Iznimno veliki odaziv je, kao što vidite oko 69 tisuća za sada. Mi smo napravili anketu, prema početnim anketama to je bilo oko 70 posto turističkih djelatnika", kazala je ministrica turizma Nikolina Brnjac

Iduću srijedu u Hrvatsku stižu i prve doze Johnson i Johnsona, četvrtog odobrenog cjepiva koje se daje u samo jednoj dozi. U prvoj tranši doći će nešto više od 7 tisuća doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo