DEMOGRAFIJA U FOKUSU /

Rast subvencija uzrokovao je gubitke: sukladno tome, proširenjem osnovice za dječji doplatak možemo očekivati manje djece

Ministrica za obitelj i demografiju najavila je kako će od 1. srpnja iduće godine povećati cenzus za dječji doplatak

13.11.2017.
22:26
VOYO logo

Demografska situacija jedna je od ključnih točaka na kojoj predsjednica temelji kritiku Vlade, a Vlada je evo danas uzvratila s novim pronatalitetnim mjerama. Ministrica za obitelj i  demografiju Nada Murganić najavila je kako će od 1. srpnja iduće godine povećati cenzus za dječji doplatak čime će biti obuhvaćeno još oko 100.000 obitelji i 150.000 djece. 

Naime povećava se se cenzus za treći dohodovni razred pa će sve obitelji koje po članu kućanstva  imaju dohodak do 2.328 kuna dobiti 200 kuna doplatka po djetetu. Sada taj cenzus iznosi 1.663 kune. Svaka druga obitelj tako će po novome primati dječji doplatak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica ne kritizira, nego upozorava i to je njezina obaveza i njezina uloga. Ja bih si dozvolila jednu drukčiju riječ - u Hrvatskoj je izazovno stanje, to su izazovi koji su pred nama i mi se s njima nosimo", kazala je ministrica Murganić.

Ovim mjerama mi i baš ne vidimo kako će to pomoći. Veći broj obitelji će dobivati dječji doplatak, ali je on mali", kazala je Daniela Brandić iz Udruge Roda. Mi se pak bojimo da se s dječjim doplatkom dogoditi isto ono što i sa svim drugim subvencijama. Dobro će doći onima koji već imaju djecu ali zbog 200 kuna nitko neće praviti djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sjetimo se, kako su rasle subvencije za poljoprivredu, tako je poljoprivredna proizvodnja padala, kako su rasle subvenciju za brodogradnju tako su brodogradilišta imala sve veće gubitke. Sukladno tome, kako se proširuje osnovica za dječji doplatak, tako možemo očekivati još manje djece.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo