ODLAZAK S ČELNOG MJESTA / Rasplet Vanđelićevog odlaska: Iz Ministarstva ga neće nagovarati da ostane, a oporba smatra da Fond nije napravio ništa

Iako ozbiljna obnova domova stradalih u potresu nije ni počela, šef Fonda kaže da je njegov zadatak ispunjen i da je ono za što je došao i obavio

26.11.2021.
19:00
VOYO logo

Gotovo je! Ne obnova od potresa Zagreba i okolice nego mandat Damira Vanđelića na čelu Fonda za obnovu. Čovjek odlazi, kaže, ispunjenog zadatka.

"Kada sam zamoljen od samog premijera i gospodina Horvata da ustrojim fond, rečeno je da će moj posao završiti kada je fond ustrojen, kada je efikasan i kada se on uhoda. On je sada u toj fazi", kazao je Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar kaže da Vanđelić odustaje u trenutku kada se obnova zahuktava, ali da za njim neće žaliti.

Image
neće više biti ravnatelj Fonda /

Vanđelić o ostavci: 'Tamo gdje smo samostalni smo super efikasni. Građani ne smiju trpjeti jer je moj posao završen'

Image
neće više biti ravnatelj Fonda /

Vanđelić o ostavci: 'Tamo gdje smo samostalni smo super efikasni. Građani ne smiju trpjeti jer je moj posao završen'

"Ako on smatra da je to učinio, ja mu ne želim tu ni sporit, ni proturječit. Ja nisam imao nikakvu namjeru nagovarati ga za taj posao. Budući ravnatelj fonda mora ipak imati malo više žara na tom mjestu u tom poslu i imati samo i isključivo namjeru voditi fond", kazao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj argument da Fond radi dobro, Vanđelić opravdava s gotovo 80 posto obrađenih zahtjeva za obnovom. No, realno, na terenu Fond je donio samo tri rješenja u više od godinu dana otkad je Vanđelić imenovan privremenim pa stalnom šefom. Zašto se njegova učinkovitost ne vidi na terenu, kaže, kriv je netko drugi.

"Ja nisam u poziciji da se vozim po gradu i idem od zgrade do zgrade, gledam naljepnice i krećem obnavljati. Funkcija Fonda je da treba za organiziranu obnovu dobiti odluku ministarstva. Ne mogu biti odgovoran koliko je zahtjeva obrađeno", kazao je Vanđelić te dodao da njegov posao ne ovisi o radu ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je podijeljena oko Vanđelićevih zasluga, ali smatraju da uz njega treba otići i Horvat.

"Frustraciju sporošću i neučinkovitošću razumijem, mislim da je on imao zaista dobru namjeru", kazala je Sandra Benčić iz MOŽEMO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino još nisam čula da mu je pas pojeo zadaću. Jedino to opravdanje još nisam čula. Ono što ministar Horvat radi, on radi štetu veću nego što je potres napravio Gradu Zagrebu", kazala je saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Fond neće biti obezglavljen. Vanđelić će ostati minimalno do sredine prosinca, do kad bi trebao biti imenovan zamjenik ravnatelja i raspisan natječaj za novog ravnatelja. Aktualni već razmišlja o budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko god će se baviti s tim da se zalaže za transparentnost, borbu protiv korupcije, efikasnost državne uprave do razine da shvatimo da je građanin klijent, ja ću uz bilo koju stranku uzet svoje vrijeme", kazao je Vanđelić. 

Dakle, osim natječaja za novog ravnatelja, čini se da je otvoren natječaj i za stranku koja će s Vanđelićem surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo