Rajko Ostojić priznaje greške: 'Trebali smo reći istinu'

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva gostovao je SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i ministar zdravlja Rajko Ostojić. On se u subotu ispričao nazvavši Milana Bandića "grijehom SDP-a".

24.3.2013.
14:54
VOYO logo

"Da, rezultata nema, nema gospodarskog oporavka. Možda smo davali nerealna obećanja, možda su nam premise bile krive, ali situacija je takva kakva je, ali slažem se, nije dobra", priznao je na HTV-u ministar zdravlja specijal-201012070191004-Rajko Ostojić komentirajući aktualnu situaciju i rad Vlade. "Trebali smo građanima reći istinu prije godinu dana i tu je greška", dodao je.

Vezano za rebalans proračuna branio je vladine ekonomiste koji, rekao je, ne mogu dati jednoznačne odgovore kao što to mogu liječnici. Objasnio je da je rebalansom resor zdravstva izgubio 40 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, što se planira uštedjeti na bolovanjima, dok sanacije bolnica idu prema planu. Vezano za vladinu odluku o nabavci arti-201303141416006, zaključio je da je to loše odjeknulo u javnosti, na što mu je voditelj Aleksandar Stanković kazao da su to mogli zaključiti i prije nego što su donijeli takvu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znam jesmo li se mi upoznali

Nije htio komentirati konferencije za novinare predsjednika Vlade specijal-201012070191004-Zoran Milanović, rekavši da je imao pravo reagirati na izjavu jedne političarke i da je reagirao na vrijeme. Na insistiranje voditelja Aleksandra Stankovića da objašnjava postupke premijera, pružio mu je ruku i rekao, "Ne znam jesmo li se mi upoznali, ja sam Rajko Ostojić, ne Zoran Milanović".

Utrka za gradonačelnika

Odgovarajući na kritike da kao ministar zdravlja ne bi trebao biti kandidat za gradonačelnika, odnosno da ne može kvalitetno obavljati oba posla, Ostojić je kazao da može, jer ima dobar tim. U godinu i tri mjeseca moje ministarstvo nije potresla nijedna afera, rekao je, jer su moji suradnici sve sami stručnjaci". Od 10 članova kabineta, kaže da su samo dvojica stranački ljudi. "Oni vode ministarstvo, ja sam prvi među jednakima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje "posipanje pepelom" na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu, kada je rekao da je specijal-201012070191004-Milan Bandić grijeh SDP-a, objasnio je time da se zalaže za to da se u politici priznaju greške. "Pogriješili smo prije četiri godine", rekao je "to je naš grijeh i sada molimo za drugu priliku. Ne plačem nad prolivenim mlijekom, ali građani su me nagnali da to priznam jer gdje god sam bio, dobio sam feedback 'vi ste ga stvorili, on je bio kod vas' i to je činjenica. On nije socijaldemokrat", zaključio je Ostojić.

Biste li upućivali takvu ispriku da vam ide bolje u anketama, upitao je Stanković, što je Ostojić odbio, rekavši da se ranije nije ispričao jer se nije bavio gradom specijal-201012070191004-Zagreb. Istaknuo je da je za razliku od svih drugih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, poput Ferdeljija, Vukšića i Bandića, uvijek bio izvan toga, da on nikada nije bio ni zastupnik u zagrebačkoj skupštini, zbog čega, kaže, može hladne glave, racionalno sagledati situaciju i ponuditi pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić vodi monologe, a ja dijaloge

Komentirajući ankete o popularnosti u utrci za gradonačelnika, Ostojić je kazao da priznaje da je u zaostatku te je kazao da namjerava nadoknaditi razliku u izravnoj komunikaciji s građanima. na primjedbu voditelja da se ne može 'nadkomunicirati' Bandića jer je on u tome prvak svijeta, Ostojić je izjavio da Bandić vodi monologe, a on dijaloge, te da Bandić upravlja od danas do sutra, "a ja ću upravljati bez improvizacije".

Komentirao je i što prema nekim anketama ima manju popularnost nego što je imao prvi SDP-ov kandidat za gradonačelnika, Davor Bernardić, rekavši da je to teško racionalno objasniti, a da je moguće i da je Bernardić bio bolji kandidat, ali da su sada drugi kandidati nego u vrijeme kada je Bernardić kotirao kao izgledni SDP-ov kandidat. Dodao je da Bernardiću nije bilo lako kada je odbačen kao kandidat, ali je odbio kvalifikaciju da je on na to mjesto ušao kao "rezerva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da je Milan Bandić kandidat HDZ-a, što se, kaže Ostojić, vidi iz aviona da je na desnici on jedini kandidat. Istaknuo je, ipak, da je Bandić u prvom mandatu napravio jako puno stvari "ali naprosto ga je pojelo. Ovo je potpuno drugačije vrijeme. Postao je zarobljenik slave, što se desi puno ljudi", kazao je Ostojić. "Umisliš da si ti grad, da je to tvoj novac, a ne novac svih građana, upravljaš improvozacijom, od danas do sutra i zato sam se ja ispričao."

ZET je perspektivna firma

Vezano za konkretne probleme upravljanja gradom, rekao je da Zagrebački holding treba još restrukturirati, da je ZET perspektivna, sigurna ustanova koja se lako može učiniti profitabilnom s pojačavanjem efikasnosti rada, te uz novi menadžment. Automatskim upravljanjem prometom i sporazumom s HŽ-om i parkiralištima na rubnim dijelovima grada pojačat će se kvaliteta prijevoza i omogućiti većem broju ljudi da koristi ZET, odnosno plaća karte, što će, rekao je Ostojić, smanjiti gubitak te tvrtke. Vezano za problem sportske dvorane Arena, za koju će uskoro doći na naplatu ogromna glavnica, rekao je da je to bio čisti dealSanader-Bandić te će se Arena morati privatizirati, jer se ne može plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda i novac cure na sve strane

Tvrdi i da prijedlog smanjenja prireza nije demagogija. Kaže da je Vlada smanjivanjem doprinosa na plaće za zdravstvo oslobodila novac poduzetnicima da zapošljavaju, a iako ta mjera nije dala spektakularne rezultate Ostojić je naglasio i da je smanjivanje prireza potrebno jer Zagrepčani plaćaju dvostruko veći prirez od Splićana, a ne dobivaju dvostruko bolju uslugu. Na pitanje kako onda sanirati 10,5 milijardi duga Holdinga i grada, Ostojić je kazao da "voda i novac cure na sve strane". Tvrdi da objedinjenom javnom nabavom koju je proveo u zdravstvu godišnje uštedi 350 milijuna kuna. "U Holdingu će ta cifra biti najmanje 750 milijuna kuna. Zatvorit ćemo sve 'rupe' iz kojih se lova prelijeva u džepove trgovaca, neću reći "kumova" i kad to napravimo financijski ćemo konsolidirati grad i Holding, te smanjiti prirez", rekao je Ostojić.

Zagreb daje Dinamu 40 milijuna kuna

Iznio je i podatak o tome s koliko novca Grad financira Dinamo - riječ je, tvrdi o 40 milijuna kuna, preko omladinskog pogona i međunarodnih utakmica koje klub igra u Europi. Na komentar voditelja Stankovića da Vladimir Ferdelji, koji je bio predsjednik zagrebačkog Gospodarsko-socijalnog vijeća nije mogao utvrditi iznos koji Grad daje Dinamu, rekao je "recimo da sam ja uspio, a možda gospodin Ferdelji nije dobro radio svoj posao". Najavio je da će ta cifra u budućnosti definitivno biti manja, sukladno novom zakonu koji je u pripremi, jer kaže, za pola tog novca bi se svoj predškolskoj djeci u Zagrebu mogli kupiti bicikli. Izdvojio je inicijativu "Zajedno za Dinamo" kao primjer puta kojim se Dinamo treba vratiti na ono što je bio kada su "nas roditelji u kravatama i odijelima vodili na stadion".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo